Νέα «παράσταση» Ζάεφ: Το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει, αλλά συμπληρώνεται
Σκοπιανό:Συνεχίζεται η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές που θα πρέπει να υπερψηφιστούν στα Σκόπια για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει σήμερα (16/10) ότι ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό να ασκήσει πίεση σε Θεσμούς ή σε δικαστήρια -Παράλληλα, απευθυνόμενος σε βουλευτή της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει αλλά... συμπληρώνεται!
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε τη συγκεκριμένη φράση απαντώντας στο βουλευτή του VMRO-DPMNΕ Κρστο Γιοβανόφσκι, ο οποίος πρότεινε να καθίσουν οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε ένα τραπέζι και να πάρουν μια απόφαση για το μέλλον της χώρας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA, μιλώντας στο κοινοβούλιο ο κ. Ζάεφ είπε πως το «όνομα της χώρας δεν αλλάζει, απλά συμπληρώνεται».
«Στις γενικές εκλογές, οι πολίτες έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στα μέλη του κοινοβουλίου για να πάρουν αποφάσεις. Στο ζήτημα του ονόματος και της συμφωνίας με την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ρωτήσουμε εκ νέου τους πολίτες. Οι πολίτες που αποφάσισαν, πήγαν να ψηφίσουν και αυτοί που δεν ήθελαν να αποφασίσουν, παρέμειναν σπίτι» είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Επίσης, δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός στο διάλογο και την εξεύρεση λύσεων μέσω της συζήτησης», ενώ αρνήθηκε την οποιαδήποτε προσπάθεια άσκησης επιρροής στα θεσμικά όργανα και τη δικαιοσύνη. «Υπάρχουν πολλές διαιρέσεις στη χώρα μας και όλοι ξέρουμε ότι θα πρέπει να συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον», ανέφερε.
Πάντως, η απάντησή του δεν φαίνεται να έπεισε τον βουλευτή του VMRO-DPMNE, που προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές.
Την ίδια ώρα, βουλευτής από τη συμμαχία των Αλβανών υποστήριξε ότι το κόμμα θα στηρίξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα για ισότητα στον αλβανικό λαό.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής των Σκοπίων, η συζήτηση σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας, και της σημερινής δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.
Μοναδική «διαφοροποίηση» θεωρείται η περίπτωση του ανεξάρτητου βουλευτή Φέριντ Μούχιτς, ο οποίος έχει εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, που δήλωσε χθες ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος.
Ο Φέριντ Μούχιτς ήταν ο μοναδικός βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν είχε ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ τον Ιούνιο και το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφραστεί αμφιβολίες και ερωτηματικά για την στάση που θα τηρήσει σε σχέση με την συνταγματική τροποποίηση.
Πλέον, με τον Φέριντ Μούχιτς να έχει ξεκαθαρίσει την στάση του, οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).