Σκοτάδι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Σε χαμηλές πτήσεις κινείται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, καθώς τα αποτελέσματα από τις συζητήσεις από τον Φεβρουάριο και εντεύθεν δεν έχουν παράξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σκοτάδι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
2'

Στη δίωρη χθεσινή σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών, ο Ν. Αναστασιάδης προέβει σε μια συνολική ενημέρωση, που αφορούσε τόσο την πορεία των διαπραγματεύσεων όσο και τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Δευτέρα με τον Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα.

Με βάση την ενημέρωση που έτυχαν οι αρχηγοί των κομμάτων προκύπτουν τα εξής: Πρώτον, η δεύτερη φάση της διαδικασίας για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει λήξει καθώς δεν υπάρχει συμφωνημένη μεθοδολογία.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευση σε ένα πάρε-δώσε, όπως αξιώνει ο Έρογλου. Η τουρκική πλευρά διά του Έρογλου δεν αποδέχεται το έγγραφο Ντάουνερ και επιμένει στα 31 έγγραφα που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν. Η ε/κ πλευρά προτείνει βασικά τη διαμόρφωση ενός τριπτύχου.

Στην μια στήλη να καταγράφονται οι συγκλίσεις, στη δεύτερη τα σχεδόν συμφωνηθέντα και στην τρίτη οι αποκλίσεις. Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, όπως είναι γνωστό, προτείνει οδικό χάρτη με πέντε σταθμούς, τον οποίον απορρίπτει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία στην ελληνική πλευρά. Δεύτερο, με την Αθήνα έχουν συμφωνηθεί κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες τόσο προς την ΕΕ όσο και προς τις ΗΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σαμαράς αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη σε επιστολή που έχει σταλεί στον ίδιο από βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας, που είχε πρόσφατα αποχωρήσει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στην επιστολή προτάσσεται το θέμα της αλλαγής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά στο διορισμό του νέου ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, στη θέση του Ντάουνερ, φαίνεται πως η επιλογή Πάσκο έχει καεί, καθώς δεν γίνεται αποδεκτός από την ε/κ πλευρά. Περαιτέρω, αναφέρθηκε πως έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους για το διορισμό του νέου απεσταλμένου.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Επαφές για τις εκποιήσεις την επόμενη εβδομάδα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή