Ρεν: Απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια για την Ελλάδα
Για την ανάγκη να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα κρατικά κεφάλαια απ' ότι έχουν υπολογιστεί, έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Όλι Ρεν υποστήριξε ότι λόγω του χρηματοδοτικού κενού που ενδέχεται να δημιουργήσει το PSI στο δεύτερο πακέτο διάσωσης, θα απαιτηθούν περισσότερα κρατικά κεφάλαια.
Αναφερόμενος στο PSI, ο Επίτροπος σημείωσε ότι είμαστε «αρκετά κοντά σε συμφωνία», η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί τον Ιανουάριο κι όχι τον Φεβρουάριο.
Στη συνέχεια, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα επικαιροποιήσουν την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από αυτήν θα προσδιοριστεί το χρηματοδοτικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του δημοσίου χρέους στο 120% το 2020.
«Ετοιμάζουμε πακέτο που θα ανοίξει τον δρόμο για μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και σε αυτό το πακέτο, ναι, στη βάση της αναθεωρημένης ανάλυσης για την βιωσιμότητα του χρέους, πιθανόν να υπάρξει αυξημένη ανάγκη για χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα, αλλά όχι κάτι δραματικό», επισήμανε ο Όλι Ρεν.
Για τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα»
Πάντως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κράτησε αποστάσεις για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μετάσχει στο «κούρεμα» με τα ομόλογα που κατέχει.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι το ποσοστό συμμετοχής της στις ζημίες από το σχεδιαζόμενο κούρεμα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις «του επίσημου τομέα και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».
Το χρηματοδοτικό κενό
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος αξιωματούχος ανοίγει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το μηχανισμό στήριξης.
Γερμανία και Γαλλία έχουν θέσει «κόκκινη γραμμή» το ποσό των 130 δισ. ευρώ.
Παρότι ο Όλι Ρεν δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η προσφορά των ιδιωτών που εντέλει απερρίφθη, θα μείωνε το χρέος της Ελλάδας στο 130% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 120% έως το 2020.
Οι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι όσον αφορά την πιθανότητα να δεχθούν οι ιδιώτες χαμηλότερο επιτόκιο, παρά τις επίσημες δηλώσεις περί του αντιθέτου.
Εάν το ελληνικό χρέος μειωθεί σε επίπεδα 125%-127% το 2020, το επιπλέον ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει να το καλύψουν οι κυβερνήσεις ή η ΕΚΤ ή και οι δύο μαζί.
Τυχόν έλλειμμα 5% του ΑΕΠ, ισοδυναμεί με χρηματοδοτικό έλλειμμα 12-15 δισ. ευρώ, ένα ποσό ίσο περίπου με αυτό που θα «κέρδιζε» η ΕΚΤ αν αποπληρωνόταν στο ακέραιο για το σύνολο το ελληνικών ομολόγων που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά.