Σύγκρουση στη Βουλή για την κρίση ακρίβειας και τα μέτρα προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων

H κρίση ακρίβειας και τα μέτρα προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 12:15 στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης με θέμα τις αυξήσεις των τιμών, συζήτηση που προκλήθηκε με πρωτοβουλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα.

Σύγκρουση στη Βουλή για την κρίση ακρίβειας και τα μέτρα προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων
INTIME
5'

Η συζήτηση γίνεται σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός καλπάζει, οι ανατιμήσεις στην ενέργεια είναι συνεχόμενες και τα νοικοκυριά βλέπουν ημέρα με την ημέρα το κόστος βασικών προϊόντων να παίρνει την ανιούσα.

Διαρκείς ανατιμήσεις

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή το καλάθι της νοικοκυράς μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και 2021 πήρε «φωτιά» με τις μέσες αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες να εκτοξεύονται σε ετήσια βάση. Το ψωμί αυξήθηκε κατά 3,9%, το αρνί και το κατσίκι κατά 16,3%, τα πουλερικά κατά 8,5%, τα νωπά ψάρια κατά 7,9%, το ελαιόλαδο κατά 22,1% και τα λαχανικά κατά 9,3%, οι πατάτες κατά 9,1%.

Οι προαναφερόμενες είναι οι αυξήσεις του Οκτωβρίου. Και θεωρούνται ήδη ξεπερασμένες, καθώς το Νοέμβριο είχαμε αισθητές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα όπως π.χ. ο καφές, που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ. Σε αυξήσεις έχουν προχωρήσει επιχειρήσεις και στο κλάδο των υπηρεσιών και της βιομηχανίας, υποστηρίζοντας πως αδυνατούν πλέον να συγκρατήσουν το επιπλέον κόστος στην παραγωγική διαδικασία που φέρνει ο εισαγόμενος πληθωρισμός.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε ζητήσει από εκπροσώπους των σουπερμάρκετ να βάλουν πλάτη στην προσπάθεια που καταβάλλεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ακρίβειας και να μην περάσει στις τελικές τιμές των προϊόντων η εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών και των μεταφορικών που παρατηρείται διεθνώς. Ακόμη και η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε προμηθευτές και εταιρείες λιανικής πώλησης ειδών σουπερμάρκετ. Αλλά καμία από τις πρωτοβουλίες αυτές δεν έχει φρενάρει τις ανατιμήσεις.

Ενδεικτική του «αναβρασμού» που επικρατεί στην αγορά είναι πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, σύμφωνα με την οποία οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών/υπηρεσιών τους κατά περίπου 10%, ενώ ποσοστό 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%(!) λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Οι τιμές ενέργειας

Το Οκτώβριο σε ετήσια βάση οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν αυξημένες κατά 132% σε ετήσια βάση, οι τιμές του πετρελαίου κατά 45,9%, οι τιμές του ηλεκτρισμού κατά 18,9% και οι τιμές καυσίμων και λιπαντικών κατά 22,3%. Ωστόσο, οι ανατιμήσεις στην ενέργεια δεν έχουν πιάσει οροφή. Και οι κινήσεις που έχει κάνει έως σήμερα η κυβέρνηση δεν μοιάζουν αρκετές να αναχαιτίσουν το πρόβλημα.

Ήδη το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχει συσταθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών από το ανεξέλεγκτο ράλι του ενεργειακού κόστους αποδεικνύεται «βαρέλι δίχως πάτο». Τα 150 εκατ. ευρώ, με τα οποία αρχικά το είχε προικοδοτήσει η κυβέρνηση, έγιναν 400 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια 470 εκατ. ευρώ και πλέον ανήλθαν στα 620 εκατ. ευρώ.

Έπειτα όμως από τη νέα έκρηξη των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος την περασμένη εβδομάδα, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα απαιτηθεί να αυξηθεί επί πρόσθετα η επιδότηση. Και καθώς τα διαθέσιμα χρήματα από το ταμείο των ρύπων εξανεμίσθηκαν, πιθανότατα θα αναζητηθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό.

Τα κονδύλια του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης επαρκούσαν για την επιδότηση των 39 ευρώ να μήνα που έχει προβλεφθεί για όλους τους καταναλωτές της χαμηλής τάσης για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, τα οποία είχαν υπολογιστεί με χονδρεμπορική τιμή έως 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πλέον η μέση χονδρεμπορική τιμή από τις αρχές Νοεμβρίου είναι ήδη στα 222,32 ευρώ. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα η Ελλάδα πέτυχε διπλό ρεκόρ, καθώς οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν οι πιο υψηλές στην Ευρώπη, αλλά και πλέον υψηλότερες από την έναρξη του νέου μοντέλου αγοράς (target model). Ειδικότερα, η μέση τιμή έφτασε την Πέμπτη 18/11 στα 276,47 ευρώ ανά μεγαβατώρα και την Παρασκευή 19/11 στα 244,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 47,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα και 46,26 ευρώ/MWh τις ίδιες ημερομηνίες του 2020.

Αλλά οι διεθνείς τιμές των καυσίμων και ειδικά του αερίου δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Μετά την απόφαση της γερμανικής υπηρεσίας δικτύων να αναστείλει την πιστοποίηση του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2» οι χονδρεμπορικές τιμές φυσικού αερίου πήραν ξανά την ανιούσα. Οι τιμές αερίου στο hub της Ολλανδίας, που αποτελεί δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν και πάλι, φτάνοντας στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα . Αυτές θα περάσουν στους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές αερίου, αλλά και στους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι θα μετακυλίσουν το κόστος στους προμηθευτές στους καταναλωτές.

Για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τη ΔΕΘ έχει προτείνει να περιοριστούν έστω και πρόσκαιρα οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης των καυσίμων, κάτι που θα ανακούφιζε άμεσα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έως σήμερα δεν μπήκε στη λογική να εξετάσει το μέτρο αυτό και εστίασε στα επιδόματα, αντί στη μείωση των φόρων. Προ ημερών ωστόσο το ίδιο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έθεσε στο τραπέζι το θέμα και πρότεινε μείωση κατά 50% για το επόμενο εξάμηνο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και επαναξιολόγησή του μέτρου στο τέλος του διαστήματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα - Από πού αποκλείονται οι μη εμβολιασμένοι

Σφίγγει ο κλοιός για τον ηθοποιό Λ.Φ. που καταγγέλλεται για βιασμό - Τι υποστηρίζει

«Ότι έγινε, έγινε συναινετικά»: Τι υποστηρίζει ο ηθοποιός Λ.Φ. που καταγγέλλεται για βιασμό

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή