Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, τα κρασιά της Sterner Stenhus και η Mytilineos

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, τα κρασιά της Sterner Stenhus και η Mytilineos
4'

Η πρωτιά της Πειραιώς

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ αυξάνει διαρκώς των όγκο των συναλλαγών της και το μερίδιο αγοράς της. Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ έχει ήδη καταγράψει μεγαλύτερες συναλλαγές σε σχέση με το σύνολο του 2021. Το 2021 η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ πέτυχε να αυξήσει την συνολική αθροιστική αξία των συναλλαγών της σε σχέση με το 2020, από τα 6 δισ. ευρώ στα 7 δισ. ευρώ. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 η συνολική αθροιστική αξία των συναλλαγών της, ξεπερνά ήδη τα 7,2 δισ. ευρώ και αυτό όταν η συνολική αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ περίπου. Πιο απλά, το 23,53% των συναλλαγών που έγιναν στο ΧΑΑ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 ήταν συναλλαγή της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ. Ποιες άλλες μεγάλες χρηματιστηριακές έχουν αυξήσει στο δεκάμηνο 2022 τα μερίδια αγοράς τους σε σχέση με το 2021; Η EUROXX Χρηματιστηριακή που πέτυχε μερίδιο 12,46% και η η Εθνική Χρηματιστηριακή με μερίδιο 10,16%.Η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ και η Alpha Finance πέτυχαν μικρότερους όγκους συναλλαγών σε σχέση με το 2021.

Η Sterner Stenhus και η Μπουτάρης

Την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα της οινοποιείας Μπουτάρη ανέλαβε η SSG Ελληνικά Οινοποιεία, η οποία ανήκει στην Sterner Stenhus Greece, τον εγχώριο βραχίονα του σουηδικού επενδυτικού ομίλου των αδελφών Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη. Η οινοποιεία Μπουτάρη πέρασε πλέον σε μια νέα εποχή μετά από τη μεταβίβαση των σημάτων και των παραγωγικών μηχανημάτων της στον Όμιλο της Sterner Stenhus Greece. Και όταν λέμε νέα εποχή το εννοούμε, καθώς ο Κώστας Μπουτάρη έχει πλέον την τιμητική θέση συμβούλου στη νέα εταιρεία και την επιχείρηση την τρέχει ο Θωμάς Γεωργιάδης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Να σημειωθεί πως ο ιδιοκτήτης των πέντε οινοποιείων της Οινοποιείας Μπουτάρη εμβαδού 15.660 τ.μ., καθώς και των πέντε αμπελώνων της, έκτασης 633 στρεμμάτων είναι η Premia, η οποία εκμισθώνει τις εγκαταστάσεις στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία Μπουτάρη Οινοποιητική ΑΕ.

Η Mytilineos στη Ρεβυθούσα

Ολοκληρώνεται αύριο η διαδικασία της εκφόρτωσης του φορτίου των 140.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Mytilineos στη νέα πλωτή δεξαμενή FSU, το πλοίο της GasLog, στη Ρεβυθούσα. Το φορτίο της Mytilineos, το οποίο προμηθεύτηκε από τη νορβηγική Εkuinor, θα καλύψει το σύνολο της δυναμικότητας του FSU, διασφαλίζοντας κρίσιμα αποθέματα για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας το επόμενο πεντάμηνο. Η Mytilineos είναι η πρώτη εταιρεία που αποθηκεύει στρατηγικά αποθέματα LNG στη Ρεβυθούσα, καθώς είναι από τις λίγες εταιρείες που μπορούν να ανταποκριθούν και στις σχετικές τεχνικές προκλήσεις. Και με την ομαλή εξέλιξη της τρέχουσας διαδικασίας εκφόρτωσης το απέδειξε.

Networking και drinks

«Υποτονικές» ήταν οι εργασίες του 2022 ATHEX Derivatives & Stock Lending Forum, του συνεδρίου για την αγορά παραγώγων που διοργάνωσε χθες ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Athenaeum Intercontinental Athens. Η συμμετοχή ήταν μέτρια και το ενδιαφέρον των στελεχών της αγοράς ακόμη ποιο χαμηλό. Στο δια ταύτα είχαμε μια ακόμη διαπιστωτική ομιλία του CEO του Χρηματιστηρίου Γιάννου Κοντόπουλου, ο οποίος παρουσίασε ξανά τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του ΧΑΑ που αποβλέπει στην ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς στο σημερινό δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον. Πιο κοντά στην πραγματικότητα ήταν η παρουσίαση που έκανε ο Νίκος Κονταρούδης, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς , ο οποίος έκανε μια ανασκόπηση της πορείας της Αγοράς Παραγώγων τα τελευταία χρόνια καθώς και των προοπτικών ανάπτυξής της. Τέλος, ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Fredrik Carstens, του εκπροσώπου της International Securities Lending Association (ISLA), ο οποίος παρουσίασε το τι συμβαίνει σήμερα στις διεθνείς αγορές παραγωγών και ποια είναι τα trends ειδικά ως προς τα Index Futures. Ομολογουμένως, η πλέον πετυχημένη ενότητα του φόρουμ ήταν η τελευταία που περιλάμβανε το networking και τα drinks…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή