Η άδεια της NBG PAY, ο Τσομώκος και το ΔΝΤ και η Phare Farms

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η άδεια της NBG PAY, ο Τσομώκος και το ΔΝΤ και η Phare Farms
6'

Η επιτυχία Τσομώκου

Ανακοινώθηκε χθες πως η Ελλάδα προκρίθηκε στην τελική πεντάδα των υποψήφιων χωρών για τη διοργάνωση της φιλοξενίας της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2026. Από τις συνολικά δέκα χώρες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, η Ελλάδα, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκρίθηκαν στην τελική short list, με την οριστική επιλογή της φιλοξενούσας χώρας να πραγματοποιείται μέσα το 2023. Ωστόσο, η επιτυχία την πρόκρισης στην πεντάδα έχει συντελεστές. Οφείλεται στην εταιρεία Τσομώκος – Δημόσιες Σχέσεις ΑΕ που ανέλαβε την προετοιμασία και σύνταξη της πρότασης για την προκαταρκτική τεχνική αξιολόγηση της δυνατότητας της χώρας μας να φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Η Τσομώκος αναζήτησε τον κατάλληλο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου, προχώρησε στην εύρεση και δέσμευση 4.000 δωματίων για την φιλοξενία των συνέδρων και προσδιόρισε τους τρόπους μεταφοράς τους από και προς τον συνεδριακό χώρο. Ακόμη, προχώρησε στην αναζήτηση προσφορών για την οπτικοακουστική κάλυψη του συνεδρίου, διερεύνησε τρόπους για την άρτια λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και προχώρησε στην αναλυτική παρουσίαση των θεμάτων ασφάλειας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων έτσι όπως ορίζονται στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ολοκλήρωσε τη συγγραφή της τεχνικής πρότασης της χώρας μας και ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Αθήνας ως συνεδριακού προορισμού. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό και ως εκ τούτου αξίζουν στην ομάδα που έφερε εις πέρας το project, συγχαρητήρια.

Πήρε άδεια η NBG PAY

Τα κέρδη 680 εκατ. ευρώ που κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα στο 9μηνο 2022 είναι σίγουρα ένας λόγος που δικαιολογεί την ικανοποίηση της Διοίκησης Μυλωνά. Άλλος ένας λόγος ικανοποίησης είναι πως η NBG PAY, με απόφαση που υπέγραψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών απέκτησε άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών. Έτσι, μπορεί πλέον να εκκινήσει η στρατηγική συνεργασία της Εθνικής με την αμερικανική εταιρεία EVO Payments International LTD. Η στρατηγική συνεργασία των EVO και Εθνικής είναι πολύ σημαντική και επωφελής , δεδομένου ότι θα επιτρέπει την πρόσβαση σε σύγχρονα εργαλεία και κορυφαίες λύσεις αποδοχής καρτών. Από τους πελάτες της τράπεζας, δεν θα απαιτηθεί καμία ενέργεια, καθώς ήδη από την ημέρα ολοκλήρωσης της απόσχισης, η υφιστάμενη σύμβασή τους με την Εθνική Τράπεζα που αφορά σε υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών με κάρτες έχει μεταφερθεί ι αυτοδίκαια στην NBG PAY. Επιπλέον, η εκκαθάριση των συναλλαγών θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά μέσω του τραπεζικού λογαριασμού που τηρεί ο κάθε πελάτης για το σκοπό αυτό στην Εθνική Τράπεζα.

H Phare Farms

Τα υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης χορήγησαν στην εταιρεία Φάραι Καλλιέργειες και Φαρμακευτικά Προϊόντα (Phare Farms) ενιαία έγκριση εγκατάστασης διάρκειας πέντε ετών για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Η εγκατάσταση της Phare Farms που αδειοδοτήθηκε θα αναπτυχθεί σε έκταση 59,9 στρεμμάτων στη θέση «Μακαρία» στη Μεσσήνη. Και η εν λόγω επένδυση θα είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με την κοινή απόφαση των τριών υπουργείων μόνον ο μηχανολογικός εξοπλισμός της Phare Farms θα ανέλθει σε 16,3 εκατ. ευρώ. Μέχρι εδώ καλά. Ενδιαφέρον έχει το ποιοι βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα. Η Phare Farms συστήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2020 από τον Βρετανό υπήκοο Ali (Αλί) Al Khyami (Αλ Κιάμι) και τον Σύριο Abd Alhalim (Αμπντ Αλχαλίμ) Khadam (Καντάμ). Μια έρευνα στο βρετανικό μητρώο δείχνει πως ο πρώτος έχει παρουσία στο κλάδο της κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο δεύτερος έχει διάφορες δραστηριότητες. Στην Ελλάδα την εταιρεία την τρέχουν ο σύμβουλος επιχειρήσεων Δημήτρης Τσιτσιπάτης που βρίσκεται πίσω από τις εταιρείες Praxis Asset Management και Beyond Greece και η δικηγόρος Χριστίνα Γεωργάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως προ ημερών η Phare Farms προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 1,5 εκατ. ευρώ και πλέον το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ! Η κίνηση αυτή συνάδει με τη λήψη των προαναφερόμενων εποπτικών εγκρίσεων.

Με δύο «Εμίρηδες»

Το επώνυμο «Εμίρη» είναι ήδη πολύ γνωστό στην Alpha Bank, καθώς ο Γιάννης Εμίρης είναι ανώτατο στέλεχος της τράπεζας και Γενικός Διευθυντής του wholesale banking. Πλέον, η μηχανή του Βασίλη Ψάλτη στην τράπεζα θα έχει δύο «εμίρηδες» καθώς η Θάλεια Εμίρη, εξαδέλφη του Γιάννη, αναμένεται να ενταχθεί στην τράπεζα αναλαμβάνοντας επικεφαλής νομική σύμβουλος. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί – ειδικά για τους κακόπιστους – ότι η συγγένεια της νέας νομική συμβούλου με τον γενικό διευθυντή της Alpha Bank, ουδόλως επηρέασε στην επιλογή της. Κάτοχος πτυχίου νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μεταπτυχιακού διπλώματος (DEA) στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas (Paris II) και Διδακτορικού (PhD) στο Δίκαιο Ανταγωνισμού από το ίδιο πανεπιστήμιο, η Θάλεια Εμίρη έχει ήδη μία προϋπηρεσία άνω των 20 ετών σε δικηγορικές εταιρείες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ασχολούμενη κυρίως με θέματα εταιρικού δικαίου, δικαίου νέων τεχνολογιών και τραπεζικού δικαίου. Διετέλεσε, επίσης, σύμβουλος στο γραφείο του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Υπήρξε επικεφαλής νομική σύμβουλος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (2013-2018), ενώ διετέλεσε και μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Ενδιάμεσα είχε διατελέσει νομική σύμβουλος στην Praxia Bank, δίπλα στην τότε CEO Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία είναι σήμερα Chief Transformation Officer στην Alpha Bank.

Η Lockheed Martin

Επί σειρά ετών η αμερικανική Lockheed Martin έχει δείξει πως εμπιστεύεται τις τεχνικές δεξιότητες των Ελλήνων και έχει αναθέσει μεγάλα συμβόλαια στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία θέλει αυτή η τεχνική ικανότητα να συνεχίσει και να μεταλαμπαδευτεί. Για το λόγο αυτό προχώρησε σε ειδική δωρεά 40.000 ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία συνίσταται στη δωρεά παροχής υπηρεσιών, για την οργάνωση ημερίδων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για παιδιά ηλικίας 6 - 12 ετών. Ο αμερικανικός κολοσσός προφανώς θεωρεί πως η ενοποιημένη αυτή διδασκαλία που συμπεριλαμβάνει κλάδους των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της επιστήμης των μηχανικών, καθώς και των μαθηματικών πρέπει να διαδοθεί. Θα συμφωνήσουμε. Ο μετασχηματισμός της δασκαλοκεντρικής μεθόδου μάθησης σε ανακαλυπτική - διερευνητική μάθηση είναι μια πρόκληση για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Και το STEM συμβάλει ώστε οι μαθητές να εμπλέκονται δημιουργικά και συνεργατικά με τους συμμαθητές τους, προκειμένου να δίδουν από κοινού λύσεις σε προβλήματα που τίθενται από τους εκπαιδευτικούς.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή