Η Εθνική Τράπεζα, η Unibios Συμμετοχών και μια κίτρινη κάρτα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Εθνική Τράπεζα, η Unibios Συμμετοχών και μια κίτρινη κάρτα
4'

Η Εθνική, το ομόλογο και η Epsilon Net

Θρυαλλίδα εξελίξεων ήταν για την Εθνική Τράπεζα η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου 2022. Λίγα 24ωρα μετά, ανακοινώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Epsilon Net για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου από την τράπεζα, αλλά και η έξοδος στις αγορές με πενταετές senior bond 500 εκατ. ευρώ. Όπως πληροφορείται η στήλη, η συμφωνία με την Epsilon Net είχε ενθουσιάσει τον Παύλο Μυλωνά από την πρώτη στιγμή που του παρουσιάστηκε ως ιδέα. Και η Εθνική Τράπεζα «πάτησε γκάζι» για να την υλοποιήσει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όσο για το ομόλογο, η φράση που χρησιμοποίησαν χρηματιστηριακοί κύκλοι ήταν «no brainer», θεωρώντας πως θα γίνει ανάρπαστο , καθώς η απόδοσή του θα κυμανθεί στα επίπεδα του 6,6-6,8%.

Κίτρινη κάρτα

Μαθαίνουμε πως ο CEO μεγάλης εταιρείας έλαβε επιστολή του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργου Τζιλιβάκη. Με την εν λόγω επιστολή ο κ. Τζιλιβάκης του έβγαλε «κίτρινη κάρτα» σχετικά με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος καταμέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων της εταιρείας. «Είμαι σίγουρος, ότι αντιλαμβάνεστε το πόσο σημαντική είναι η ορθή καταχώρηση όλων των στοιχείων που αποτυπώνουν την εργασιακή καθημερινότητα των ανθρώπων σας», ανέφερε στην επιστολή ο Διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας και προσέθετε πως «η διαπίστωση πραγματοποίησης αδήλωτης υπερεργασίας, υπερωρίας ή πρόσθετης εργασίας μερικώς απασχολούμενων εργαζόμενων, συνεπάγεται την υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει τις αντίστοιχες αμοιβές και νόμιμες προσαυξήσεις». Το μήνυμα λοιπόν ήταν σαφές. Σας βλέπουμε. Συμμορφωθείτε διαφορετικά έρχονται καμπάνες…

Απορίες για μια μίσθωση

Όταν τον Ιούλιο του 2020 η κυβέρνηση δημιούργησε την Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, οι θεσμοί, ΔΝΤ και Κομισιόν είχαν αντιδράσει, καθώς εκτιμούσαν πως η επιτροπή θα «καπέλωνε» τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Για το λόγο αυτό ορίσθηκε πως η λειτουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών θα ήταν ολιγόμηνη. Τελικά, με αλλεπάλληλες τροπολογίες η λειτουργία της Επιτροπής επεκτάθηκε έως και σήμερα. Πλέον με νομοθετικές αλλαγές ο βίος της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών παρατάθηκε έως τον Σεπτέμβριο του 2023 (η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης θα μπορεί να ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2023 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης θα μπορούν να εκδίδονται έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023). Αν και ουσιαστικά η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών έχει ζωή μόλις δέκα μηνών μπροστά της το υπουργείο Οικονομικών έδωσε σε διαβούλευση διάταξη που προβλέπει πως το υπουργείο « δύναται έως τις 31.12.2022 να προβεί στη σύναψη σύμβασης μίσθωσης ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων ακινήτων για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών». Γιατί θα μισθωθεί ακίνητο για μια Επιτροπή που δεν θα λειτουργήσει για περισσότερο από 300 ημέρες; Αυτό το ξέρει ο κ. Σταϊκούρας και οι επιτελείς του…

Η Unibios Συμμετοχών

Εξαιρετικές επιδόσεις έχει καταγράψει μέσα στο 2022 η εταιρεία Unibios Συμμετοχών ΑΕ, με το «pipeline» της εταιρείας για το 2023 να είναι εξίσου εντυπωσιακό. Η εισηγμένη που δραστηριοποιείται στον τομέα της «πράσινης οικονομίας» και ειδικά στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της επεξεργασίας και ανακύκλωσης νερού, καθώς και της εκτέλεσης ειδικών τεχνικών έργων είχε τζίρο 6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2022, αυξημένο 26,5% σε ετήσια βάση. Τα δε EBITDA της ήταν στο 9μηνο 2022 αυξημένα κατά 40,9% σε ετήσια βάση. Αυτό ωστόσο που εγγυάται πως το 2023 θα είναι εξίσου ανθηρό, είναι πως η συνολική αξία των μη τιμολογημένων συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι εταιρείες του ομίλου για την παράδοση νέων συστημάτων επεξεργασίας νερού τις επόμενες 120 ημέρες διαμορφώνεται σε περίπου 7,6 εκατ. ευρώ. Και στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα αναμενόμενα έσοδα των εταιρειών του Ομίλου από δραστηριότητες after sales και τυχόν νέες παραγγελιές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή