Ο Κοντόπουλος και οι χρηματιστές, η Ορυμήλ και το Νο 43

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Κοντόπουλος και οι χρηματιστές, η Ορυμήλ και το Νο 43
4'

Το εξάμηνο της Χnet

«Το έχουμε μελετήσει με ειλικρίνεια». Αυτή την απάντηση έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος στην επταμελή αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), με την οποία συναντήθηκε χθες για το θέμα της παύσης της λειτουργίας της πλατφόρμας Χnet. Για 70 συνεχόμενα λεπτά οι χρηματιστές προσπαθούσαν να πληροφορηθούν από τον κ. Κοντόπουλο ποια είναι τα κόστη που καθιστούν σήμερα επιβεβλημένη την παύση λειτουργίας της επιτυχημένης πλατφόρμας, μέσω της οποίας ο Όμιλος της ΕΧΑΕ τους παρέχει από το 2009 τη δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών σε ξένους τίτλους. Ο CEO της ΕΧΑΕ δεν μπήκε καν στη συζήτηση για τα κόστη. Επιχειρήματα δεν είχε ούτε όταν του επισημάνθηκε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών με την κατάργηση της Xnet θα χάσει επαφή με ένα ενεργό κομμάτι του επενδυτικού κοινού. Και η αμηχανία που επέδειξε σε αυτή τη διαπίστωση προκάλεσε προβληματισμό στους χρηματιστές για το κατά πόσον ο συνομιλητής τους έχει πραγματική εικόνα των συνθηκών και των απαιτήσεων της ελληνικής αγοράς. Η συνάντηση έληξε με τον Γιάννο Κοντόπουλο να θέτει ένα αόριστο χρονοδιάγραμμα έξι μηνών για τον τερματισμό της πλατφόρμας, κάτι που σημαίνει πως έως τον Μάιο του 2023 οι χρηματιστηριακές θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους, ώστε να παρέχουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα τοποθετήσεων σε ξένες μετοχές.

Μαύροι Κύκνοι

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί μεγάλες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Είτε πρόκειται για πλημύρες, είτε για χιονοπτώσεις είτε για βροχοπτώσεις, τα φαινόμενα πλέον είναι τόσο έντονα που υπερβαίνουν τις αντοχές των υποδομών. Και λόγω των ζημιών που προκαλούνται οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας αναλαμβάνουν και το έργο της αποκατάστασης και τη διευθέτηση αποζημιώσεων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ. Σήμερα οι αγωγές για αστικές υποθέσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως σε αποζημιώσεις λόγω καταστροφών από πλημμύρες (λόγω θραύσης αγωγών ή βροχοπτώσεων), αθροίζονται σε 65,8 εκατ. ευρώ περίπου. Και για το λόγο αυτό η ΕΥΔΑΠ έχει σχηματίσει υψηλές προβλέψεις συνολικού ύψους 36,2 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά είναι χαρακτηριστικά του πόσο νοικοκυρεμένη πρέπει να είναι σήμερα μια επιχείρηση κοινής ωφελείας για να αντιμετωπίζει τους «Μαύρους Κύκνους» της κλιματικής αλλαγής.

Νούμερο 43

Το 30% των ανδρών που υπηρετούν στο στράτευμα φορούν υποδήματα νούμερο 43. Ακολουθούν ως δεύτεροι πολυπληθέστεροι εκείνοι που φορούν νούμερο 42 και αμέσως μετά εκείνοι που φορούν νούμερο 41. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία σύμβασης του Γενικού Επιτελείου Στρατού με την GMS Ελληνικά Μοντέρνα Υποδήματα Ανώνυμη Εταιρεία Κατασκευής και Εμπορίας Υποδημάτων, εταιρεία από τη Ξάνθη που προμηθεύει με άρβυλα και λουστρίνια τις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, η GMS ανέλαβε έναντι 1 εκατ. ευρώ περίπου να προμηθεύσει το στράτευμα με 8.400 μαύρα ματ-σκαρπίνια, 4.489 χειμερινά μαύρα λουστρίνια και 500 λευκά ματ-σκαρπίνια! Η μέση τιμή ανά ζεύγος υποδημάτων διαμορφώνεται στα 60 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ωστόσο, μιλάμε για υπόδημα ελληνικής κατασκευής και όχι κινεζικής και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν κάποιοι «κακεντρεχείς» σχολιάσουν το κόστος…

Η δωρεά της Ορυμήλ

Η εταιρεία Ορυμήλ, συμφερόντων της οικογένειας Κυριακόπουλου, έχει μια δραστηριότητα 38 ετών και μια επενδυτική πορεία σε διάφορους τομείς όπως των ακίνητων, της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.. Μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται και στους μεγάλους μετόχους της Lamda Development. Προσφάτως η Ορυμήλ προχώρησε, με μεγάλη διακριτικότητα, σε μια σημαντική δωρεά. Μέσω της θυγατρικής της Prop- co δώρισε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας ένα ακίνητο συνολικού εμβαδού 54.607,30 τ.μ., που βρίσκεται στο Διστόμο, αξίας 2 εκατ. ευρώ περίπου. Η δωρεά της Ορυμήλ, έγινε στη μνήμη της Καίτης Κυριακοπούλου, της πρωτοπόρου Ελληνίδας επιχειρηματία που επί σειρά δεκαετιών διοικούσε την Βωξίται Παρνασσού και την Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή