Οι ασυμμόρφωτοι φορείς, η Lamda Energy και η δωρεά Ναλμπάντη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι ασυμμόρφωτοι φορείς, η  Lamda Energy και η δωρεά Ναλμπάντη
5'

Οι αδρανείς καταθέσεις

Για όσους δεν το γνωρίζουν, αδρανής καταθετικός λογαριασμός χαρακτηρίζεται εκείνος στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποδεδειγμένα καμία πραγματική συναλλαγή από τους δικαιούχους καταθέτες για χρονικό διάστημα 20 ετών. Βάσει του νομού 4151/2013 (σ.σ. ο οποίος αναθεώρησε ένα απαρχαιωμένο πλαίσιο που ίσχυε από το 1948) κάθε πιστωτικό ίδρυμα, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, οφείλει αμέσως μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου της 20ετίας να αποδίδει στο Δημόσιο συγκεντρωτικά μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων, πλέον αναλογούντων τόκων, καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχετικά ποσά σε ειδικό λογαριασμό και να ενημερώνει ταυτόχρονα την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον νόμο. Ο νόμος 4151/2013 προβλέπει την υποχρέωση ειδοποίησης του δικαιούχου εν δυνάμει αδρανούς κατάθεσης πριν τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής περισσότερες από μία φορές (εφόσον πρόκειται για ποσό άνω των 100 ευρώ), ενώ ορίζει με σαφήνεια ότι εάν οι ειδοποιήσεις αποδειχθούν άκαρπες το υπόλοιπο αδρανούς καταθετικού λογαριασμού παραγράφεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μετά την παρέλευση 20ετίας. Χθες κατατέθηκαν στη Βουλή, μαζί με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023, στοιχεία για τις εισπράξεις του Δημοσίου από τις αδρανείς καταθέσεις με έτος αναφοράς το 2021. Σύμφωνα με αυτά, τα συνολικά έσοδα από την εν λόγω πηγή ανήλθαν το 2021 σε 9,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά 4,35 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις αδρανείς καταθέσεις της Alpha Bank, 3,7 εκατ. ευρώ από τις αδρανείς καταθέσεις της Eurobank, 1,2 εκατ. ευρώ από αδρανείς καταθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς, 18.650 ευρώ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και 108 ευρώ από την Παγκρήτια Τράπεζα. Εθνική Τράπεζα και Attica Bank, δεν εισέφεραν αδρανείς καταθέσεις για το 2021.

Η Ρ Ενέργεια 1 και η Lamda

Η Lamda Energy Investments, θυγατρική της Lamda Developments προχώρησε προ ημερών στην κάλυψη ομολογιακού δανείου ύψους 10 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η εταιρεία Ρ Ενέργεια 1 Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών. Η απόφαση για την έκδοση του ομολογιακού σχετίζεται με τις απόφαση της Ρ Ενέργεια 1 να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της σε διαθέσιμα κεφάλαια για την ανάπτυξη και τη διαχείριση πηγών ενέργειας. Η Lamda Energy Investments συμφώνησε να καλύψει το ομολογιακό δάνειο με τον όρο να της παρασχεθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψε ο επικεφαλής της Ρ Ενέργεια 1 Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Γιώργος Ρόκας. Στις προαναφερόμενες εγγυήσεις περιλαμβάνονται η παροχή εγγύησης προς την ομολογιούχο υπέρ της εταιρείας Ρ Ενέργεια 1 Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, η σύσταση ενεχύρου δεύτερης τάξης επί τον συνόλου των μετοχών κυριότητας της εταιρείας και εκδόσεως της εταιρείας Ιόνιος Ήλιος 02, η σύσταση ενεχύρού δεύτερης τάξης επί τον συνόλου των μετοχών κυριότητας της εταιρείας και εκδόσεως της εταιρείας D-Wind Power, η σύσταση ενεχύρού δεύτερης τάξης επί τον συνόλου των μετοχών κυριότητας τον της εταιρείας και εκδόσεως της εταιρείας M-Wind Power, η σύσταση δεύτερης τάξης πλασματικού ενεχύρου επί τον εξοπλισμού τον φωτοβολταϊκων σταθμών της εταιρείας, και η σύσταση δεύτερης τάξης ενεχύρου επί των απαιτήσεων της εταιρείας από τους λογαριασμούς εσόδων.

Καλλιτεχνική δωρεά

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δωρεές που έγιναν προς το Ελληνικό Δημόσιο το 2021 κατατέθηκαν χθες στη Βουλή μαζί με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Συνολικά, οι δωρεές νομικών και φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο ανήλθαν το 2021 στα 18,3 εκατ. ευρώ, από 15,7 εκατ. ευρώ το 2020. Δεν θα αναφερθούμε σε μια προς μια στις ενώσεις, στα ιδρύματα και στις επιχειρήσεις που προχώρησαν στις αξιόλογες αυτές συνεισφορές υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Την προσοχή μας βλέπετε την τράβηξαν δύο φυσικά πρόσωπα που προχώρησαν σε δωρεές υπέρ του Δημοσίου το προηγούμενο έτος. Ο πρώτος είναι ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης, ο οποίος δώρισε 200.000 ευρώ (ξεχωριστά από τις δωρεές του συλλόγου των Ελλήνων εφοπλιστών Συν - Ένωσις που για μια ακόμη χρονιά ήταν αξιόλογες). Ο δεύτερος δωρητής που εμφανίζεται να έχει δωρίσει 1,8 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο το 2021 είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Πρόκειται για τον ζωγράφο Δημήτρη Ναλμπάντη. Όπως πληροφορηθήκαμε, η δωρεά του κ. Ναλμπάντη έγινε σε είδος. Τι εννοούμε; Ο καλλιτέχνης προχώρησε με δικά του έξοδα σε εικαστική παρέμβαση στην Λέσχη Φρουράς Αξιωματικών Ρόδου, ζωγραφίζοντας το εσωτερικό της. Με θέματα συγγενικά της Αναγέννησης, για να ταυτιστεί με την Ιταλική αρχιτεκτονική και με κυρίαρχο στους χώρους το Εθνικό μας Σύμβολο, ο Ναλμπάντης φέρεται να δαπάνησε 1,8 εκατ. ευρώ σε φίλα χρυσού 24 καρατίων και σε χρώματα τελευταίας τεχνολογίας για να προσφέρει το καλύτερο δυνατό εικαστικό αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό η δωρεά του ξεπέρασε και εκείνη του πολυεκατομμυριούχου εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη!

Οι ασυμμόρφωτοι

Αδυναμία να θεραπεύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δημοσιονομική τους διαχείριση, δηλαδή στις δαπάνες τους και στις εισπράξεις έχουν πολλοί φορείς που ελέγχει η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με έκθεση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή μαζί με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023, συμμόρφωση με τις εντολές της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων υπήρξε μόλις για το 68,07% του συνόλου των συστάσεων που έγιναν προς τους φορείς , το 7,60% των συστάσεων έχει υλοποιηθεί μερικώς και βρίσκεται υπό παρακολούθηση, ενώ το 24,33% των συστάσεων δεν έχει εφαρμοσθεί. Οι πλέον απείθαρχοι φορείς με το χαμηλότερο ποσοστό συμμόρφωσης είναι ο Δήμος Φαιστού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο Δήμος Αθηναίων, η ΕΑΒ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Δήμος Φυλής, κ.α.. Αντίθετα, στους φορείς που επέδειξαν άμεση συμμόρφωση είναι ο ΕΟΤ, ο ΟΣΕ, το ΕΛΚΕΘΕ, ο ΟΓΑ και ο ΟΚΑΝΑ, κ.α..

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή