Κατώτατος μισθός: Έρχεται νέα αύξηση - Τα σενάρια και η διαδικασία
Πακέτο παρεμβάσεων για τη βελτίωση των αμοιβών όλων των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση απ’ το 2023.
Το πακέτο μεταξύ άλλων αφορά τον κατώτατο μισθό. Οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, έπειτα από διαβούλευση με φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προβλέπεται να ληφθούν έως τα τέλη Απριλίου, έτσι ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023.
Χρονιά νέας αύξησης του κατώτατου μισθού θα είναι το 2023. Ωστόσο οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που εξακολουθούν να ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών καθιστούν δύσκολο οι οποίες αυξήσεις να αντισταθμίσουν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών, η οποία σύμφωνα με την ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι:
- στις κατώτατες αποδοχές φτάνει στο 19%
- στους μισθούς μέχρι 1.100 ευρώ στο 9 έως 14%
- στις υψηλότερες αμοιβές είναι από 11% και κάτω
Τον Ιανουάριο θα γίνει η εκκίνηση της διαδικασίας καθορισμού του νέου κατώτατου που επηρεάζει τις αποδοχές 700 χιλιάδων εργαζομένων. Η αύξηση αναμένεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου του 23.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις τις Ευρώπης σε σχέση με τις αμοιβές εργαζομένων ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε ότι χρειάζεται άμεσα μια νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό» αναφέρει ο διευθυντής της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας.
Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένα λειτουργικά κόστη εξ’ αιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες κάνει τις εργοδοτικές οργανώσεις να ζητούν παράλληλα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους.
«Υπάρχει ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού… θα πρέπει να συνδυαστεί με μείωση εισφορών» σημειώνει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Με πληθωρισμό 9,9% και ανάπτυξη 5,6% για το 2022, το πιθανότερο σενάριο είναι οι κατώτατες αποδοχές να αυξηθούν από τα 713 ευρώ στα 751 (υπολογίζεται στο περίπου +5,4%).
Αν ο πήχης ανέβει λίγο ψηλότερα, με αύξηση 6%, ο κατώτατος θα διαμορφωθεί στα 756 ευρώ.
Η μάχη των κλαδικών συμβάσεων
Το βάρος των αυξήσεων πέφτει και στις κλαδικές συμβάσεις.
«Η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού του 22 δεν έχει περάσει στις υπόλοιπες κατηγορίες των μισθωτών. Να βρεθεί θεσμικός τρόπος να περνούν οι αυξήσεις του κατώτατου και στις υπόλοιπες κατηγορίες» επισημαίνει ο Διευθυντής της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας.
Σημειώνεται πάντως, πριν ακόμη έρθει η αύξηση του κατώτατου μισθού, βιομηχανίες στο κλάδο των τροφίμων αλλά και Σούπερ Μάρκετ έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις και μπόνους για τους εργαζόμενους τους.
Πηγή: ertnews.gr