H VK PREMIUM, η Delta Novem, ένα σκάνδαλο 15ετίας και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

H VK PREMIUM, η Delta Novem, ένα σκάνδαλο 15ετίας και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
4'

Οι Γατελούζοι και η κάνναβη

Ο Οίκος των Γκαττιλούζι (Gattilusio), εξελληνισμένα οι Γατελούζοι ήταν μια πανίσχυρη οικογένεια από την Δημοκρατία της Γένοβας που κυβέρνησε πολλά νησιά στο βόρειο Αιγαίο από το 1355 μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα. Η βάση τους ήταν ο Μόλυβος της Μυτιλήνης. Κατά τους ιστορικούς οι Γατελούζοι είχαν πανίσχυρους δεσμούς με την Δυναστεία των Παλαιολόγων που κυβερνούσε ταυτόχρονα την Βυζαντινή αυτοκρατορία. Αναφερόμαστε στους Γατελούζους , λόγω της επικαιρότητάς. Συγκεκριμένα, λόγω της επικαιρότητας που έχει να κάνει με τις επενδύσεις στην φαρμακευτική κάνναβη. Στην προσοχή μας περιήλθε η εταιρεία VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την οποία τρέχει ο Κώστας Βαμβακάς, επενδυτικός σύμβουλος με εμπειρία στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όταν ιδρύθηκε το 2007 η εν λόγω εταιρεία έφερε την επωνυμία Γατελούζοι Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης. Βλέπετε ο κ. Βαμβακάς είναι Μυτιληνιός και ήθελε να επιχρυσώσει με κάτι από τον τρόπο του τη δραστηριότητά του. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά μετονόμασε την εταιρεία σε VK PREMIUM. Στο σήμερα, η VK PREMIUM ακούγεται στην αγορά διότι πολλές επενδύσεις φαρμακευτικής κάνναβης περνάνε μέσα από τα γραφεία της στο Μαρούσι. Το πως απέκτησε αυτή την ειδικότητα η εταιρεία δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που μάθαμε ωστόσο είναι πως ο ίδιος ο κ. Βαμβακάς μετέχει στην Delta Novem Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Μεταποίησης Εμπορίας και Εξαγωγής Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης, η οποία έχει λάβει άδεια για την ανάπτυξη μονάδας στο Βαθύ Ευβοίας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Delta Novem είναι ο Νίκος Λαζάρου, γιος του γνωστού σεφ Λευτέρη Λαζάρου, ενώ στο ΔΣ μετέχει και η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σοφία Μετσοβίτη, αδερφή του Νίκου Λαζάρου.

Σκάνδαλα 15ετίας

Υποθέσεις χρηματιστηριακών σκανδάλων του παρελθόντος θα αναβιώσουν την προσεχή Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Τα κατηγορητήρια είναι βαριά και οι εμπλεκόμενοι θα βρουν απέναντι τους τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που εξ αρχής είχαν βεβαιώσει τις έκνομες ενέργειες. Από τις υποθέσεις που δικάζονται ξεχωρίζει εκείνη της Τεχνικής Ολυμπιακής, με τον Ανδρέα Στέγγο να κατηγορείται για απάτη από κοινού και κατ΄εξακολούθηση που συντελέστηκε το 2008, αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Μαζί του κατηγορούμενος για απάτη θα βρεθεί και ο Γιώργος Πιτσίνος, ο πρώην υπεύθυνος του Τμήματος Εξυπηρέτησης Μετόχων της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

«Μέτωπα» με την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι ανοίγει η κυβέρνηση. Μαθαίνουμε πως οι διατάξεις για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που προώθησε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) πόρρω απέχουν από εκείνες που είχε προτείνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Και δεν μιλάμε για διαφοροποιήσεις σε ένα ή σε δύο σημεία, αλλά για χοντροκομμένα πράγματα. Για παράδειγμα- άγνωστο γιατί – το άρθρο 52 του νομοσχεδίου απαγορεύει ρητά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να διενεργεί ελέγχους επί απορρήτων δαπανών και προβλέπει πως «επί αδικημάτων για τα οποία η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ασκήσει την αρμοδιότητά της, οι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς έχουν τις ίδιες εξουσίες και δύνανται να διενεργούν, αιτιολογημένα και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, ανακριτικές πράξεις υπό τις προϋποθέσεις, διαδικασίες και εγγυήσεις που διατάσσουν ή ζητούν τα αντίστοιχα μέτρα οι Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος». Και όπως καταλαβαίνουμε η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας δεν καλοβλέπει το να θέτουν θεσμικά προσκόμματα στο έργο της…

Ζήσε Μάη μου…

Ξαναζεσταμένο φαγητό αποτελεί η χθεσινή εξαγγελία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για την ανάδειξη παρόχου ενοποιημένης ηλεκτρονικής χρηματιστηριακής πληροφόρησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών. Το λεγόμενο consolidated tape έχει προταθεί επανειλημμένα από την Κομισιόν, αλλά οι μέτοχοι των μεγάλων χρηματιστηρίων δεν το είδαν εξ αρχής με θετικό μάτι. Πότε θα τελεσφορήσει η προσπάθεια; Άγνωστο. Πρώτα θα δημιουργηθεί η κοινοπραξία που θα επιφορτισθεί με την προετοιμασία της συμμετοχής των χρηματιστηρίων στη διαδικασία επιλογής, θα ακολουθήσει η διαδικασία επιλογής για την παροχή των υπηρεσιών consolidated tape και αφού επιλεγεί ο ανάδοχος και έχουν υπάρξει οι σχετικές θεσμικές και τεχνικές εγγυήσεις, τότε και μόνον τότε θα παρασχεθεί στους επενδυτές στην ΕΕ η περιβόητη πρόσβαση σε μια ολοκληρωμένη, τυποποιημένη και αξιόπιστη πηγή δεδομένων της αγοράς. «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή