H Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, το ΝΥΧ Esperia Palace και ο EOMMEX

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

H Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, το ΝΥΧ Esperia Palace και ο EOMMEX
4'

Μεταρρυθμίζοντας την κεφαλαιαγορά

Το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τα τελευταία τρία χρόνια την περίφημη «Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς». Η προσπάθεια είχε εκκινήσει φιλόδοξα, με τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό να θέτει τη διαδικασία σε ορθή βάση, ωστόσο μετά τον ανασχηματισμό Ζαββού βάλτωσε. Το απογοητευτικό είναι πως η «Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς» εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υλοποιείται δε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία παρέχει «τεχνική βοήθεια». Για την ακρίβεια ο θεός να την κάνει «τεχνική βοήθεια». Μας περιγράφεται περισσότερο ως «παρέλαση γυρολόγων». Κάποιοι εξ αυτών θα καλοπληρωθούν για συμβουλές που δεν έχουν καμία βάση υλοποίησης και δεν σχετίζονται με την ελληνική πραγματικότητα. Όποιοι θεωρούν πως τα παραλέμε ας περάσουν μια βόλτα στις 22 Φεβρουαρίου από το ξενοδοχείο Electra Palace Athens, όπου το υπουργείο Οικονομικών και η EBRD θα κάνουν την παρουσίαση για την «Στρατηγική για την Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα» . Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται προς υλοποίηση στελέχη διεθνών οργανισμών και ιδιώτες σύμβουλοι. Αυτό που μας έκανε εντύπωση και δεν μπορούμε να μην το αναφέρουμε είναι πως από τη σχετική πρωτοβουλία απουσιάζουν στελέχη των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών χρηματιστηριακών. Δηλαδή οι κατεξοχήν ενδιαφερόμενοι. Και αυτό είναι ενδεικτικό του πώς κάποιοι αποφασίζουν για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο «πόδι», χωρίς διαβούλευση και με κάποια μυστικοπάθεια, η οποία δεν δικαιολογείται όταν στο πρόγραμμα εμπλέκονται χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Η Χαμηλή Διασπορά

Και μια και ο λόγος για τη μεταρρύθμιση της κεφαλαιαγοράς, μετά τα τελευταία επεισόδια στο σήριαλ της μετοχής της Attica Bank και τη συνέχιση των αδικαιολόγητων ακραίων διακυμάνσεων της – παρά τη χαμηλή διασπορά και εμπορευσιμότητα -, αυξάνονται οι φωνές των συμμετεχόντων στην αγορά που ζητούν την επαναφορά της Κατηγορίας Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έξι χρόνια μετά την κατάργησή της. Στην εν λόγω κατηγορία εντάσσονταν εταιρείες με διασπορά μικρότερη του 15%. Οι εν λόγω μετοχές διαπραγματεύονταν με ειδικό τρόπο. Συγκεκριμένα, μέσω δημοπρασίας όπου η τιμή καθαριζόταν αφού τα μέλη του χρηματιστηρίου γνώριζαν ήδη μια εκτιμώμενη τιμή και όγκο συναλλαγών. Αν η Κατηγορίας Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών υπήρχε σήμερα, πιθανότατα δεν θα είχαμε τα παρατράγουδα που βλέπουμε με τη μετοχή της Attica Bank, λίγο πριν την κρίσιμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ.

Η περιουσία του EOMMEX

Μπορεί να έχουν περάσει δέκα μήνες από την πώληση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο από το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο η περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας εξακολουθεί να τελεί υπό αξιοποίηση. Σημειώνεται πως το ακίνητο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ πέρασε στην MRP TAVROS ΑΕ, θυγατρική της ολλανδικής εταιρείας real estate MRP ως έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ακίνητο ενδείκνυται για κτίρια γραφείων, κατοικίες, καθώς και υπηρεσίες υγείας, δεδομένης και της πλεονεκτικής θέσης του σε κοντινή απόσταση από δύο σταθμούς μετρό, Ταύρο και Πετράλωνα. Στο ακίνητο έκτασης σχεδόν 3.300 τ.μ. και συντελεστή δόμησης 3, βρίσκεται χαρακτηρισμένο ένα κτίριο ως νεότερο μνημείο με εμβαδόν 837 τ.μ., το οποίο, μετά την αποκατάστασή του θα αποτελέσει τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή και σημείο αναφοράς ανάλογα με τις χρήσεις που θα δεχθεί (π.χ. χρήσεις πολιτισμού, εστίασης κτλ.). Το ακίνητο του Ταύρου λειτουργούσε ως αποθήκη του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας και ήταν γεμάτο πράγματα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δρομολογήσει την εκκένωσή του και για το λόγο αυτό πουλά αυτή την αδιάθετη κινητή περιουσία του ΕΟΜΜΕΧ. Η σχετική προθεσμίας υποβολής προσφορών θα λήξει την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023.

Το ΝΥΧ Esperia Palace

Οι Ισραηλινοί της Fattal, ετοιμάζονται να ανοίξουν την 1η Μαΐου το πεντάστερο ΝΥΧ Esperia Palace Hotel Athens στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω. Το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του Ταμείου Νομικών λειτουργούσε αδιάληπτα από τη δεκαετία του 1960 ως το 2010. Το 2019 η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ Fattal είδε την αξία που έκρυβε το ακίνητο. Το 9ώροφο κτίριο μισθώθηκε για 30 συν 10 χρόνια, έναντι 95.830 ευρώ το μήνα και αποτελεί επένδυση 16 εκατ. ευρώ. Θα διαθέτει 217 δωμάτια και αναμένεται να αναβαθμίσει μια γωνιά της Αθήνας που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από τις ταραχές των ετών των Μνημονίων, κυρίως λόγω της πυρκαγιάς στο ιστορικό κτίριο του Τσίλλερ που στέγαζε τους ιστορικούς κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλωνας που εκ θαύματος δεν αποτεφρώθηκαν.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή