Το ράλι των τραπεζικών μετοχών, το πράσινο ομόλογο και οι δρόμοι της Άνδρου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το ράλι των τραπεζικών μετοχών, το πράσινο ομόλογο και οι δρόμοι της Άνδρου
3'

Τραπεζικό ράλι

Οι ελληνικοί τραπεζικοί τίτλοι έκαναν χθες ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτή η άνοδος αποδόθηκε αφενός στην αισιοδοξία των επενδυτών πως τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες για το 2022 θα είναι εξαιρετικά, αφετέρου στο ρίσκο χώρας που παραμένει χαμηλό παρά την προεκλογική περίοδο. Είναι ενδεικτικό πως το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 188 μονάδες βάσης, ενώ το ελληνικό πενταετές ομόλογο έχει απόδοση 3,5%, όταν το αντίστοιχο ιταλικό έχει 3,7%. Αφού λοιπόν σύννεφα δεν είναι ορατά στον κοντινό ορίζοντα – ούτε στο μέτωπο των πλειστηριασμών- οι επενδυτές αγοράζουν τραπεζικές μετοχές. Θα δικαιωθούν; Θα το δούμε συντόμως…

Νέα επένδυση από την «Παπαστράτος»

Μια μεγάλη επένδυση, άνω των 100 εκατομμυρίων, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η «Παπαστράτος». Η πολυεθνική ενισχύει συνεχώς τη μονάδα της και τον ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου των προϊόντων της. Συγκεκριμένα, η θυγατρική της Philip Morris International θα προσθέσει επιπλέον γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, το οποίο πλέον εφοδιάζει τη διεθνή αγορά με ράβδους καπνού terea. Προϊόν το οποίο είναι και το μόνο που πλέον παράγεται στην Ελλάδα, καθώς τα παραδοσιακά τσιγάρα εισάγονται όλα από το εξωτερικό.

Το πράσινο ομόλογο

Διακηρυγμένος στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήδη από το 2021 ήταν να εκδώσει ένα πράσινο ομόλογο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει δημόσια έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός αυτός δεν ευοδώθηκε μέσα στο 2022 και πλέον ο σχετικός προγραμματισμός τοποθετεί την έκδοση του πράσινου ομολόγου στα μέσα του δεύτερου εξαμήνου 2023. Πριν ωστόσο από την Ελλάδα πράσινο ομόλογο θα εκδώσει η Κύπρος. Το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους(ΓΔΔΧ) της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προχωρήσει εντός του Μαρτίου στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου αξίας 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα βιώσιμο κοινωνικό ομόλογο, το οποίο στοχεύει στην κάλυψη δαπανών για την υλοποίηση, τόσο περιβαλλοντικών, όσο και κοινωνικών έργων. Και όλα αυτά από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Best practices

Το μοντέλο μετασχηματισμού της νορβηγικής βιομηχανίας υδρογονανθράκων κατά την ενεργειακή μετάβαση και την εφαρμογή του στην Ελλάδα εξετάζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ) και προς το σκοπό αυτό ετοιμάζει ειδικές δράσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ο στόχος της συνεργασίας Νορβηγίας και Ελλάδας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι τρέχουσες δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα μπορούν να συμπληρωθούν με «πράσινες» ενεργειακές λύσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της μεταμόρφωσης του νορβηγικού τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, και εφαρμογή τεχνικών και διδαγμάτων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα. Δεν ξέρουμε πόσο κοντά είναι οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Νορβηγίας, ωστόσο ποτέ δεν έχασε κάποιος που μελέτησε διεθνή «best practices».

Η Άνδρος και οι καταγγελίες

Θα ανέμενε κανείς πως η χρηματοδότηση του Δήμου Άνδρου με 2,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού θα ενθουσίαζε όλους του κατοίκους. Και όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου προσέφυγαν προ ημερών με καταγγελία στο Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού για την Καταπολέμηση της Απάτης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), καταγγέλλοντάς υπερκοστολογήσεις στα δύο υποέργα. Το πρώτο εξ αυτών ύψους 2 εκατ. ευρώ αφορά σε βελτιώσεις για την ασφάλεια του οδικού δικτύου Υδρούσας και Άνδρου και το δεύτερο υποέργο προϋπολογισμού 800.000 ευρώ σε βελτιώσεις για την ασφάλεια του οδικού δικτύου Κορθίου. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας , ως όφειλε, κοινοποίησε την εν λόγω καταγγελία στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση. Ακολούθως, ο Νικόλαος Μαντζούφας, ο επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού, συνέστησε ομάδας διερεύνησης της καταγγελίας, η οποία θα πρέπει έως τις 20 Μαρτίου να παραδώσει το σχετικό πόρισμά της. Οπότε στα μέσα του επομένου μήνα θα ξέρουμε τι συμβαίνει με τα δύο υποέργα και πόσο γρήγορα θα ξεκινήσουν.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή