Μίνι ράλι για το φυσικό αέριο λόγω Αυστραλίας - Οι ενδεχόμενες απεργίες και ο αντίκτυπος στην Ευρώπη
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν έως και 18%, καθώς οι διαφορές μεταξύ των εργαζομένων στο LNG της Αυστραλίας παραμένουν, προκαλώντας ανησυχίες για ενδεχόμενη διαταραχή στον παγκόσμιο εφοδιασμό, για το εάν το προσωπικό προχωρήσει σε απεργία.
Οι συνομιλίες ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν μεταξύ των επικεφαλής του συνδικάτου και των Chevron Corp. και Woodside Energy Group Ltd. την Τρίτη, ωστόσο οι συζητήσεις δεν οδήγησαν σε κάποια συμφωνία και πλέον είναι πιθανή μια απόφαση για απεργία την Παρασκευή, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Οι περικοπές θα μπορούσαν να θέσουν έως και το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG σε κίνδυνο. Κι ενώ η Ευρώπη σπάνια αγοράζει αυστραλιανό αέριο, θα χρειαστεί ωστόσο, να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στην Ασία για φορτία αντικατάστασης.
«Οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και των μετόχων των έργων LNG δεν κατέληξαν σε πρόοδο», δήλωσε ο Leo Kabouche, αναλυτής LNG στην Energy Aspects Ltd. στο Λονδίνο, ο οποίος πρόσθεσε πως οι πρόσφατες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ένωση καταδεικνύουν ότι «είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από αυτό».
Εν τω μεταξύ, με την απειλή πιθανών απεργιών τις επόμενες ημέρες, οι εγκαταστάσεις της Gorgon που διαχειρίζεται η Chevron Corp. ήδη συγκρατούνται από κάποιες πωλήσεις spot στην αγορά, ανέφεραν στο Bloomberg έμποροι που γνωρίζουν την κατάσταση.
«Οποιαδήποτε σημάδια απεργιακής δράσης θα μπορούσε να προκαλέσει ανοδική πορεία μέχρι και την αρχή του χειμώνα λόγω των φόβων για διακοπές της προσφοράς», έγραψαν αναλυτές της Inspired Plc. Ξεχωριστά, οι παραδόσεις φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό υγροποίησης Corpus Christi στις ΗΠΑ μειώθηκαν στα 1,6 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα, σύμφωνα με το μοντέλο LNG Feedgas της BNEF, επιβαρύνοντας τις παγκόσμιες προμήθειες.
Παρόλο που τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, η περιοχή είναι ευάλωτη σε πιθανές καθυστερήσεις στα προγράμματα συντήρησης του καλοκαιριού μεγάλων παραγωγών, όπως η Νορβηγία. Οι έμποροι προσβλέπουν επίσης σε αύξηση της θερμοκρασίας στη νότια Ευρώπη, τη Γερμανία και τη Γαλλία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για ψύξη.