Πανώλη: Συναγερμός στην Κρήτη για τα δυο κοπάδια στο Ηράκλειο - Η νόσος εξαπλώνεται γρήγορα
Με πάνω από 14.000 θανατωμένα ζώα η νόσος εξακολουθεί να εξαπλώνεται - Αλλάζει ο σχεδιασμός του υπουργείου για την Κτηνοτροφία
Με κρούσματα πανώλης αυτήν τη φορά στην Περιφέρεια Κρήτης, σε κτηνοτροφικές μονάδες στο χωριό Εθιά και στο χωριό Παράνυμφοι συνεχίζεται ο καλοκαιρινός Γολγοθάς των αιγοπροβατοτρόφων, που παίρνουν μέτρα χωρίς να ξέρουν, αν θα έχουν αποτέλεσμα.
Ευρεία σύσκεψη έγινε χθες αργά το απόγευμα στην Περιφέρεια Ηρακλείου υπό τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, παρόντος του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Γιώργου Στρατάκου και του γενικού διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Θωμά Αλεξανδρόπουλου κ.ά.
Νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες στο Βαρθολομιό και στη Νεμούντα Ηλείας αλλά και στη Βόνιτσα. Άλλα δυο κοπάδια, που υπήρχαν υπόνοιες για την ασθένεια, εξετάστηκαν σε χωριά της Άρτας και των Ιωαννίνων αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε πρόβλημα.
Αναμένονται όμως και τα αποτελέσματα από κτηνοτροφική μονάδα της Κομοτηνής, με τις πρώτες κλινικές ενδείξεις να είναι θετικές.
Συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα για τη μεταφορά και τη σφαγή ζώων
Τα περιοριστικά μέτρα για τη μεταφορά και σφαγή ζώων που επρόκειτο να λήξουν την Κυριακή συνεχίζονται κανονικά για άλλη μία εβδομάδα ενώ άλλα δυο κτηνιατρικά εργαστήρια μπαίνουν στη μάχη κατά της πανώλης, στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.
Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας ανακοινώθηκε πακέτο 5 βασικών μέτρων, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, που έχει ήδη προξενήσει τη σφαγή πάνω από 14.000 ζώων.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε 6 Περιφέρειες: Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας.
Σήμερα οδηγούνται σε σφαγή και 2 κοπάδια από το Ηράκλειο της Κρήτης, στην περιοχή Αστερουσίων, που βρέθηκαν θετικά, στα χωριά Εθιά και Παράνυμφοι. Η συγκεκριμένη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης έχει σημαντικό ζωικό κεφάλαιο και ο κόσμος ασχολείται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία.
Επιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους για την πανώλη
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως με επιστολή προς τους ομολόγους του της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου.
Στόχος είναι να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο και να εξασφαλιστούν και πόροι για την αντιμετώπιση της νόσου.
Για το θέμα αυτό συγκροτείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ήδη αρχίσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.
Εξετάζονται τα οργανικά κενά για την κάλυψη θέσεων κτηνιάτρων
Πλέον εξετάζεται και το θέμα της κάλυψης των οργανικών κενών για τον περιορισμό και την εκρίζωση της πανώλης και ανασχεδιασμού του μοντέλου της ελληνικής κτηνοτροφίας ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων.
Ειδικότερα, με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ενεργοποιηθούν δυο επιπλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που αναμένεται να συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχουν ανασταλεί άδειες κτηνιάτρων.
Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και ήδη προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι από χθες το απόγευμα στην Κρήτη.