Τσακαλώτος: Αξιόπιστος ΣΥΡΙΖΑ, πιο ριζοσπαστικός αλλά και ρεαλιστικός
Σοβαρή συζήτηση για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του λαϊκισμού, θα πρέπει να γίνει στην εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει την εικόνα της αξιοπιστίας», τόνισε σε συνέντευξή του στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», τη Δευτέρα (24/07/2023) ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Εγώ θέλω ένα κόμμα που είναι και πιο ριζοσπαστικό αλλά και πιο ρεαλιστικό», σημείωσε χαρακτηριστικά και ζήτησε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για την ταυτότητα του κόμματος.
«Είναι μια σοβαρή συζήτηση που πρέπει να κάνουμε για την ταυτότητα του κόμματος. Γιατί αλλιώς έχουμε τον κίνδυνο του λαϊκισμού. Ένα κόμμα που να λέει ναι σε όλα. Ένα αριστερό κόμμα στην κυβέρνηση δεν μπορεί να υποσχεθεί τα πάντα σε όλους ούτε να παίρνει όλα τα αιτήματα και αυτή να είναι η πολιτική του. Όταν κυβερνάς θα πρέπει να έχεις προτεραιότητες. Στα μεγάλα ζητήματα η Αριστερά έχει πολλά πράγματα να πει και έχει δικαιωθεί. Ποιος δικαιώθηκε τα τελευταία 30 χρόνια; Αυτοί που λέγανε πως η μείωση των φόρων στους πλουσίους θα φέρει μια καινούρια περίοδο μεγάλων επενδύσεων και ανάπτυξης ή αυτοί που λέγανε πως η μείωση των φόρων στους πλουσίους θα φέρει μεγάλες ανισότητες και οι πλούσιοι θα γίνουν πολύ πλούσιοι;» ανέφερε.
Ερωτώμενος εάν διακρίνει σοβαρές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «δεν είμαστε αντίπαλοι. Στο ίδιο κόμμα είμαστε και στο ίδιο κόμμα θα είμαστε και μετά».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία πυρκαγιές κατακαίνε πολλές περιοχές της χώρας, είπε: «Είναι δύσκολο αλλά νομίζω πως όλοι οι υποψήφιοι και το κόμμα έχει επιδείξει μια σοβαρότητα, θετικά αντανακλαστικά, γίνεται μια συζήτηση και με έχει εκπλήξει ότι και τα μέλη του κόμματος και φίλοι θέλουν να υπάρχει μια κουβέντα, να μιλήσουν για τις αξίες μας, την ταυτότητά μας, να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, να συζητήσουμε. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον κόσμο τι λέμε όπως σε θέματα για την Υγεία».
Αναφερόμενος στις πυρκαγιές και πώς θα μπορούσε να τις διαχειριστεί διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως «υπάρχουν κάποιες θεματικές όπως η υγεία και οι εργασιακές σχέσεις που ο κ. Μητσοτάκης πάντα θα μας έχει μπροστά του. Πότε η δεξιά δεν θα στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, όπως το καταλαβαίνουμε εμείς. Στις πυρκαγιές εγώ θα ήθελα περισσότερη συνέχεια στο κράτος. Για παράδειγμα, δεν ήταν σωστό πως έκοψε η ΝΔ δύο καλές μας παρεμβάσεις. Το ένα ήταν που είχαμε ανακοινώσει τους δασικούς χάρτες. Να μας εξηγήσουν γιατί το σταματήσανε αυτό. Ήταν έτοιμοι οι δασικοί χάρτες, είναι κομμάτι της λύσης. Και το δεύτερο είναι πως όταν εμείς είχαμε 28 αποκεντρωμένους φορείς διαχείρισης και η ΝΔ τα παίρνει αυτά και τα βάζει στο επιτελικό κράτος, στο υπουργείο, νομίζω αυτό είναι λάθος και θα έπρεπε να το συζητήσουμε. Είχα κάνει και μια πρόταση, πως κάθε άνοιξη για τη συνέχεια του κράτους η εκάστοτε κυβέρνηση θα έπρεπε να καταθέσει το επιχειρησιακό σχέδιο στη Βουλή για το καλοκαίρι, για τις φωτιές. Να το συζητήσει η Βουλή εκ των προτέρων και μετά να γίνει μια συζήτηση το φθινόπωρο τι πήγε καλά, τι δεν πήγε, τι καινούρια πράγματα έχουμε μάθει για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις».
Τέλος, ως προς την κρητική που ασκείται στην κυβέρνηση, πως το μέλημά της είναι οι εκκενώσεις, είπε: «Η κριτική είναι πως δεν φτάνει αυτό. Και για τα ζώα ανησυχώ είναι μεγάλο θέμα. Αλλά αυτό δεν φτάνει για αυτό χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο. Το επιτελικό κράτος είχε αρκετά μειονεκτήματα. Ένα είναι ότι δεν άκουγε, μια υπεροψία πως τα ξέρει όλα. Αυτό είναι κακό για τις πυρκαγιές, δεν υπάρχει η αποκέντρωση σε περιοχές Natura για παράδειγμα. Υπάρχει όμως και σε άλλους τομείς. Ήταν μεγάλο πλήγμα για την οικονομία πως στα κονδύλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έγινε μια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς».