Οικονόμου: Οι καθημερινές επιτυχίες της Αστυνομίας θεωρούνται αυτονόητες, οι αστοχίες υπερτονίζονται
Υπεραμύνθηκε του ρόλου και του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνοντας λόγο για έναν «ζωντανό» οργανισμό με τις καλές και τις λιγότερο καλές στιγμές
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι η Ελληνική Αστυνομία φθάνει καθημερινά σε επιτυχίες κόντρα στο οργανωμένο έγκλημα και ξεκαθάρισε ότι έχει τις ικανότητες, τα στελέχη και την κουλτούρα για να βελτιώνεται συνεχώς.
«Η Ελληνική Αστυνομία έχει τα στελέχη, τις ικανότητες, τις δυνάμεις και την κουλτούρα να μπορεί και να βελτιώνεται συνεχώς, αλλά και να εγγυηθεί το αίσθημα ασφάλειας που απαιτείται σε μια Δημοκρατία να υπάρχει, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν. Είναι ένας «ζωντανός» οργανισμός με τις καλές και τις λιγότερο καλές στιγμές της.
Mε την Αστυνομία συμβαίνει το εξής: Οι επιτυχίες της, οι οποίες είναι καθημερινές απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, στην εξιχνίαση, την καταστολή, αλλά στην αποτροπή του, θεωρούνται -και σωστό είναι αυτό- αυτονόητες. Ο κόσμος λέει θέλω να έχω Αστυνομία, να με προστατεύει, να εξιχνιάζει το έγκλημα. Είναι αυτονότητες, δεν δίνει κανείς τεράστια σημασία, ούτε τις φωτίζει, ούτε τις αναδεικνύει. Σπάνια λέει καλές κουβέντες. Οι αστοχίες της, οι κακές της στιγμές είναι αυτές που τονίζονται. Είναι σαφώς λιγότερες, συντριπτικά λιγότερες από το έργο που επιτελούν οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, στις συμμορίες, σε όλους όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά. Οι επιτυχίες της, που είναι σαφώς περισσότερες, θεωρούνται αυτονόητες, δεν υπερτονίζονται. Οι αποτυχίες της υπερτονίζονται. Το λέω ως διαπίστωση, όχι ως παράπονο. Ξέρετε ότι η ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή διάφορα περιστατικά, τα οποία δεν έχουν να κάνουν και με την Ελλάδα -για παράδειγμα τα γεωπολοτικά, αυτά που διαδραματίζονται στη Γάζα- μέρα-παραμέρα είναι στο δρόμο σε μικρές ή σε μεγάλες διαδηλώσεις -και στην Αθήνα και αλλού- που αλλού ξεκινούν και αλλού καταλήγουν κατά καιρούς. Είναι εκεί και πρέπει να είναι εκεί για τη δημόσια τάξη, το κυκλοφοριακό, για να έχει τα μάτια και τα αυτιά της ανοιχτά για άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν και συνδέονται με αυτό. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι στα γήπεδα, είναι σε όλες τις μορφές αντιμετώπισης παραβατικότητας. Αυτό που έγινε στο Πολυτεχνείο δεν ήταν κάτι δεδομένο. Ήταν η επέτειος των 50 ετών, σε πολύ φορτισμένο κλίμα, για μια σειρά από πράγματα και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός -αυτά που αλλάξαμε σε σχέση με το παρελθόν, η συνεχής συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους- έφεραν το αποτέλεσμα που έπρεπε να φέρουν. Η ΕΛ.ΑΣ. πάντοτε πρέπει να βελτιώνεται, να εκσυγχρονίζεται, να θωρακίζεται ακόμη περισσότερο, να εξελίσσεται σε δομές, διαδικασίες, να αλλάζει πράγματα, να μην μένει στις διαπιστώσεις».