Κασσελάκης στο Economist: «Αν είμαι εγώ το πρόβλημα για μια προοδευτική κυβέρνηση κάνω πίσω»

Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν καλεσμένος στο συνέδριο του Economist, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για το μέλλον της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, την Κεντροαριστερά και την ευρύτερη πολιτική κατάσταση.
Κασσελάκης στο Economist: «Αν είμαι εγώ το πρόβλημα για μια προοδευτική κυβέρνηση κάνω πίσω»
EUROKINISSI
4'

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε κατά την ομιλία στο πλαίσιο του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου του Economist ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ μίλησε και για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν έχω κόλλημα με την εξουσία», είπε σε κάποιο σημείο. Ζήτησε ακόμη να ηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μιας προοδευτικής συμμαχίας στη χώρα. «Έχουμε το χρόνο για μια προοδευτική κυβέρνηση το 2027», τόνισε.

Η επομενη δήλωση του όμως αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς καθώς εξέφρασε την πρόθεση να...κάνει πίσω υπό προϋποθέσεις.

«Θέλουμε να έχουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα από άλλες προοδευτικές δυνάμεις ότι είναι προοδευτικές όπως εμείς, ότι θα υπάρξουν κάποιες κόκκινες γραμμές που έχουμε, και θα δούμε. Αλλά χρειάζεται να μεγαλώσει εκ βάθρων. Κανείς δεν μπορεί να το πιέσει. Είμαι προσωπικά ανοιχτός στο ενδεχόμενο να μην είμαι κομμάτι του προβλήματος. Αν το πρόσωπό μου είναι το πρόβλημα, που μια προγραμματική συνθήκη δεν γίνεται πράξη σε μια κυβέρνηση, κάνω πίσω»,

«Σύμφωνα με μερικούς Έλληνες θα πρέπει να επιστρέψω στην Αμερική», είπε σε άλλο σημείο με αιχμηρό λόγο.

kasselakis1

Τι είπε για την Ευρώπη

Αρχικά σχολίασε τις ευρωεκλογές και γενικότερά το ευρωπαϊκό σύστημα αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη το 70% των ευρωβουλευτών των κρατών-μελών είναι εκεί για τη…σύνταξη, και κατά συνέπεια αναρωτήθηκε πως μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτούς για τις αλλαγές που χρειάζονται.

«Είναι πολύ καλό για τη χώρα μας ότι η κυβέρνηση κατάλαβε ότι μπορεί να τιμωρηθεί», πρόσθεσε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα στην Ελλάδα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την καθημερινότητα και το κόστος ζωής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι οικονομικές αξιολογήσεις δεν τρώγονται για πρωινό»

«Αυτό που έμαθα στους 9 μήνες είναι πως το σημαντικότερο για να είσαι ηγέτης είναι να ακούς», απάντησε σε σχετικό ερώτημα αφού πρώτα σχολίασε: «Είμαι 9 μήνες αρχηγός και φαίνεται αιώνας».

kasselakisss

Τι είπε για την Κύπρο

«Δεν θέλουμε να παρασυρθεί η χώρα μας σε περιπέτειες», είπε σε σχέση με την νατοϊκή συμμαχία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να έχουν και για την Κύπρο την ίδια αντιμετώπιση που έχουν για την Ουκρανία.

Τι είπε για την Οικονομία

Μιλώντας για την οικονομία ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «ο υπουργός Οικονομίας δεν έχει δουλέψει ποτέ στην πραγματική οικονομία» και επίσης ανέφερε: «Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αν δεν μειώσουν οι τράπεζες τις προμήθειές τους στις συναλλαγές, θα προχωρήσει σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Την ίδια ώρα δεν διευθετεί το μεγάλο πρόβλημα της δυσθεώρητης διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού.

Τι κάνουν τόσα χρόνια; Απλά αφήνουν τους Έλληνες να φτωχοποιούνται. Την ίδια στιγμή υπάρχει ρεκόρ κερδών για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, ενώ 9 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Από πότε η Ελλάδα έγινε η πρωτεύουσα της Wall Street;»

Τι είπε για την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Σε σχετικό ερώτημα για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι μπορούν αρχικά να συνεργαστούν σε νομοσχέδια στη Βουλή.

«Όταν μιλάς για το Κέντρο δεν ξέρεις με τι φιλοσοφία έχεις να κάνεις», είπε σε άλλο σημείο σημειώνοντας πως περίπου του 35% του ΠΑΣΟΚ εναντιώθηκε στο νομοθέτημα για την ισότητα στο γάμο, και το ίδιο έκανε και το 33% της ΝΔ.

«Για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε; Είναι το ΠΑΣΟΚ προοδευτικό. Μπορώ να πω καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή