Θέμα πρωθυπουργού βάζει ο Φώτης Κουβέλης
Θα επιμείνει σε πρόσωπο κοινής αποδοχής, αποκλείοντας τον Α. Σαμαρά - Άγνωστο τι θα πράξει ο Ε. Βενιζέλος
Λεπτές ισορροπίες απαιτεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών.
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με προβάδισμα περίπου 3 μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ, γεννά τη βεβαιότητα στα «γαλάζια» στελέχη ότι επικεφαλής ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος θα πρέπει να είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
Όμως, τη Δευτέρα το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς έθεσε ζήτημα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αμφισβητώντας ευθέως την προοπτική να τεθεί στη θέση αυτή ο κ. Σαμαράς.
Με την κίνηση αυτή, ο κ. Κουβέλης επιδιώκει να προφυλαχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα επιτεθεί ευθέως στη ΔΗΜΑΡ από την επομένη της συμμετοχής της σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επιδιώκει να περάσει το μήνυμα ότι ο ίδιος είναι ρυθμιστής των εξελίξεων και εγγυητής στην προσπάθεια εφαρμογής προοδευτικών πολιτικών επιλογών.
Με τον αποκλεισμό του κ. Σαμαρά από τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης, ο κ. Κουβέλης φαίνεται ότι θέλει να επιβάλλει όρους ευρύτερων συνεργασιών ενώ θα θέσει και συγκεκριμένα ζητήματα για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Η στρατηγική αυτή έχει στόχο την εξουδετέρωση της κριτικής εξ Αριστερών και την ανάδειξη της ΔΗΜΑΡ ως δύναμη που εγγυάται τη σταθερότητα και είναι σε θέση να επιβάλλει συνεργασίες.
Επικοινωνία Βενιζέλου-Κουβέλη
Μέχρι στιγμής, θολό παραμένει το σκηνικό όσον αφορά στις προθέσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Κουβέλη, ο οποίος και τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ανοίξει η συζήτηση για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες μίλησαν και για συγκεκριμένα πρόσωπα, που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτή τη θέση.
Ο κ. Βενιζέλος έχει αποφύγει να δεσμευθεί μέχρι σήμερα, σχετικά με αυτό το θέμα, ενώ το μόνο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισε στον κ. Σαμαρά το δικαίωμα να είναι πρωθυπουργός είναι ο κ. Πάγκαλος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται εισηγήσεις να θέσει και αυτός ζήτημα για την επιλογή Πρωθυπουργού κοινής αποδοχής. Υπέρ της θέσης αυτής έχει ταχθεί ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά και στελέχη της νεώτερης γενιάς, όπως οι κ.κ. Ν. Ανδρουλάκης, Μ. Κατρίνης και Ο. Κωνσταντινόπουλος. Δεν λείπουν βέβαια και τα στελέχη που θεωρούν τη συγκεκριμένη κίνηση απαραίτητη, θέλοντας να πάρουν τη ρεβάνς από τον κ. Σαμαρά, που έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου.