Σουλτς: Άδικο να σιτίζονται οι Αθηναίοι ακαδημαϊκοί από τα σκουπίδια!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες και κυρίως οι ακαδημαϊκοί ο Μάρτιν Σουλτζ...

Σουλτς: Άδικο να σιτίζονται οι Αθηναίοι ακαδημαϊκοί από τα σκουπίδια!
5'

Ο Μάρτιν Σούλτς βρέθηκε... αντιμέτωπος με δημοσιογράφους της die Welt και απάντησε σε μία πλειάδα ερωτήσεων...

die Welt: Κύριε Πρόεδρε, o Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα για την ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ. Τι άσχημο βλέπετε σ' αυτή του την ιδέα;

Σούλτς: Τίποτα απολύτως. Οι Βρετανοί αποφασίζουν ήρεμα μεταξύ τους, αν θα παραμείνουν μέσα στην Ευρώπη ή όχι.

die Welt: Μα ο ίδιος ζητά διαπραγματεύσεις. Δεν είναι δικαίωμά του;

Σούλτς: Αυτή η δράση του είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής και δεν αφορά την Ευρώπη. Ο Κάμερον προσπαθεί μέσα από μια απελπιστική κατάσταση να ελιχθεί προς τα έξω. Το κόμμα του, του οποίου η Ευρωπαική πορεία είναι πολύ χαλαρή, διαθέτει 100 βουλευτές, ενώ του πολιτικού του συνεταίρου η Ευρωπαική πορεία φαίνεται να του πέφτει πολύ δύσκολη. Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο κ. Schulz δήλωσε ότι ο κ. Cameron είναι ο πρωθυπουργός, που λέει στους συμπολίτες του, πως θα σας θέσω στη διάθεσή σας ένα Δημοψήφισμα το 2017, αν το 2015 με επανεκλέξετε. Πράγμα που δεν στοχεύει την προβολή του υποτιθέμενου δημοψηφίσματος, αλλά σ' αυτή καθαρά την επιλογή του. Αυτό για μένα είναι πολύ άσχημο.

die Welt: Πώς αντιδράτε τώρα που έχει τη γροθιά στην τσέπη;

Σούλτς: Έχω συναντήσει εδώ στο Νταβός τον κ. Ντέιβιντ Κάμερον, τον οποίο και προσκάλεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έλθει. Θα δούμε, αν θα δεχθεί το διάλογο. Εγώ έτσι κι αλλιώς είμαι πρόθυμος.

die Welt: Ποια είναι η προσφορά, που του κάνατε στη συνομιλία σας;

Σούλτς: Εκεί στο σημείο όπου ο Ντέιβιντ Κάμερον θέτει εύλογα ερωτήματα, θα πρέπει κάποιος να επικεντρωθεί ή και ακόμη να προσθέσει κάτι. Αλλά πάντα με στόχο τη βελτίωση της ΕΕ και όχι την κατάργησή της. Όπου υπάρχει νόμιμη κριτική, κάποιος οφείλει και θα πρέπει να τη δεχθεί.

die Welt: Μήπως φοβάται πως μια μεγαλύτερη Νομιμοποίηση θα είχε ως αποτέλεσμα να παραχωρήσει περισσότερη κυριαρχία στις Βρυξέλλες; Αυτό ίσως είναι, που θέλει να αποσύρει.

Σούλτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να αποχωρήσει από τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη ένεκα έλλειψης δημοκρατικής νομιμότητας. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι μέσα στον πληθυσμό της Ευρώπης κυριαρχεί η απόλυτη συμφωνία ως προς το θέμα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό είναι παράλογο. Γιατί λοιπόν δεν θέλει να ενισχύσει τη Europol, επιτρέποντάς την να λογοδοτεί κάτω από την εξουσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Εξάλλου εκεί βρίσκονται για αυτό το λόγο οι 72 Βρετανοί βουλευτές για να επιβλέπουν το έργο.

die Welt: Κι αυτό επειδή οι Βρυξέλλες δεν είναι ένα Παράλληλο σύμπαν, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Κάμερον;

Σούλτς: Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερο έναντι των θεσμικών οργάνων , τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή αισθάνονται να τους μεταχειρίζονται άσχημα και δεν ξέρω ποιός είναι υπεύθυνος και προς τί. Τελικά το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι το να εξαπολύει κατηγορίες εναντίον της ΕΕ. Εξακολουθούν να υπάρχουν Εθνικοί φορείς, οι οποίοι συνέρχονται στις Βρυξέλλες σε ένα Κοινοτικό όργανο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεών τους. Ισχυρίστηκαν για τον εαυτό τους ότι αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής κυβέρνησης, αλλά δεν καταφέρνουν να παρουσιάσουν τις αποφάσεις και συχνά τις μη αποφάσεις τους σαν να μην είχαν καμιά σχέση με αυτούς ή και σαν να μην είχαν τίποτα να κάνουν με αυτούς. Δηλαδή σαν να ήταν κάποιος άλλος, που ασκούσε μια άσχημη ηγεσία.

die Welt: Τι εννοείτε, όταν μιλάτε για Αίσθηση Αδικίας ανάμεσα στους ανθρώπους;

Σούλτς: Θα σας εκθέσω το γεγονός ότι οι εκατομμυριούχοι Έλληνες στο Βερολίνο μπορούν να αγοράσουν τα πιο ακριβά διαμερίσματα όταν ταυτοχρόνως στην Αθήνα οι Έλληνες ακαδημαϊκοί σιτίζονται από τους κάδους σκουπιδιών, πράγμα που το θεωρώ άδικο και είμαι εντελώς κάθετος με αυτό.

die Welt: Μπορεί η Ευρώπη να αναλάβει κάτι γι αυτό;

Σούλτς: Σ' αυτό το θέμα η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Τα μέτρα λιτότητας έχουν συμφωνηθεί και ληφθεί από κοινού με την Ελληνική κυβέρνηση και έχουν επικυρωθεί από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Η Τρόικα δεν είναι η Εχθρική Δύναμη Κατοχής. Αιτία όλου του κακού είναι το υπέρογκο Ελληνικό Δημόσιο Χρέος, του οποίου ελήφθη η απόφαση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και όχι από το Κοινοβούλιο των Βρυξελλών. Αλλά πιστεύω επίσης ότι είναι άδικο εμείς στη Γερμανία και στις άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης να πληρώνουμε Αρνητικά Επιτόκια, όταν εταίροι μας πληρώνουν 6 τοις εκατό.

die Welt: Από τη διάγνωσή σας τη σωστή, που αισθάνεστε μόνιμα ανίκανοι θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε δύο πράγματα. Το ότι η ΕΕ θα πρέπει να παραδώσει την κυριαρχία, ή θα πρέπει να παραλάβει τη Νομιμότητα για να την ολοκληρώσει. Ποιό θα ήταν το συμπέρασμα σ' αυτό;

Σούλτς: Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει. Θα πρέπει εις το εξής να μιλάμε για νέες αρμοδιότητες. Θα πρέπει να υποβάλουμε την ερώτηση, ποιά είναι η ΕΕ και ποιό ρόλο θέλει να έχει. Οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών έχουν ως έργο την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών τους. Αλλά το σύνολο των συμφερόντων των 27 χωρών μελών δεν ανταποκρίνεται με την Ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Ως εκ τούτου θα πρέπει ο ρόλος της να διευκρινιστεί για το τί ακριβώς θα πρέπει να κάνει η ΕΕ και τι δεν θα πρέπει. Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να το κάνουμε τοπικά και περιφερειακά όσο γίνεται πιο καλύτερα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή