Εκλογές ΝΔ: Μαζεύουν τα κομμάτια τους μετά τους άγριους καβγάδες

Σε μια προσπάθεια να βρουν κοινό έδαφος, στον απόηχο του εκλογικού φιάσκου της περασμένης Κυριακής, αλλά και των απίστευτων αντεγκλήσεων που τραυμάτισαν όσο ποτέ την εικόνα τους, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι τέσσερις υποψήφιοι αποδέχθηκαν αργά το βράδυ χθες, Τρίτη (24/11/2015) τον ορισμό του Γιάννη Πλακιωτάκη ως μεταβατικού προέδρου της παράταξης, ώστε εκείνος να οδηγήσει εκ νέου το κόμμα σε εκλογές.

Εκλογές ΝΔ: Μαζεύουν τα κομμάτια τους μετά τους άγριους καβγάδες
4'

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΚΩΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΤΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ - ΒΑΡΙΑ ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ON AIR «ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ - ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ Κ.Ο.

Ο ίδιος, σε τόνο συναινετικό δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι ευθύνη έχουμε όλοι μας διότι δεν κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε την διεξαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών του κόμματος, το να ρίχνουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι ανεύθυνο. Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε την ενότητά μας. Γι’ αυτό ζητώ από τους τέσσερις υποψηφίους να χαμηλώσουν τους τόνους, ώστε να ξεφύγει η παράταξη από το τέλμα και το αδιέξοδο».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «δεν θα λειτουργήσω ούτε ως αντιπρόεδρος, ούτε ως προσωρινός πρόεδρος, θα λειτουργήσω ως στρατιώτης του κόμματος».

Και μπορεί αυτή η ομιλία να σήμανε ουσιαστικά μια προσωρινή ανακωχή στους κόλπους της «γαλάζιας» παράταξης, όμως το κλίμα στη Συγγρού παραμένει ιδιαίτερα βαρύ και οι πληγές ορθάνοικτες. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς κατά πολλούς ήταν εκείνος που καταστρατήγησε το καταστατικό του κόμματος, ορίζοντας τον κ. Πλακιωτάκη αντιπρόεδρο της ΝΔ, τη στιγμή που ο ίδιος δεν είχε τέτοιο δικαίωμα.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί ήταν και οι απουσίες των δύο πρώην προέδρων του κόμματος και πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά.

Όμως, παρά το εκλογικό φιάσκο της προηγούμενης Κυριακής, παρά το τηλεοπτικό «ξεκατίνιασμα», στο οποίο επιδόθηκαν ανερυθρίαστα το βράδυ της Δευτέρας (23/11/2015) οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Γεωργιάδης, με επιχειρηματολογία που θύμιζε – το λιγότερο – παιδάκια του νηπιαγωγείου, η ΝΔ επιχειρεί να μαζέψει τα κομμάτια της, με το κύρος της να έχει υποστεί ήδη σοβαρότατη βλάβη.

Σε τόνο ενωτικό ο Τζιτζικώστας

Με μια εισήγηση ιδιαίτερα ενωτική και χωρίς χαρακτηρισμούς ή υπονοούμενα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας μίλησε ενώπιον της Κ.Ο. και ζήτησε νέα συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, «για να πέσουν οι τόνοι», όπως είπε, ενώ παράλληλα πρότεινε να γίνει το συντομότερο δυνατό μια συνδιάσκεψη που θα παρουσιαστούν οι θέσεις των τεσσάρων διεκδικητών της προεδρίας της ΝΔ.

Παράλληλα αποδέχτηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας με δύο μόνο άρθρα, ώστε να μην προσωποποιούνται οι διαφορές και να μην ζητείται η ανάμιξη των πρώην προέδρων και πρωθυπουργών στην εσωκομματική διαμάχη.

Ο ίδιος, μάλιστα, επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές το ταχύτερο δυνατό ακόμα και στις 5 Δεκεμβρίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την ενότητα θα τη διασφαλίσει η εκλογή νέου προέδρου

Την άμεση ολοκλήρωση της προεκλογικής διαδικασίας το συντομότερο δυνατό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του παρέμβαση και ζήτησε κάλπες το αργότερο στις 6 Δεκεμβρίου υπογραμμίζοντας ότι «η εκλογή νέου προέδρου θα διασφαλίσει την ενότητα».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους συνυποψηφίους του να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο μια ισχυρή κεντροδεξιά, τη μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ΝΔ από την κοινωνία. «Η 13η Δεκεμβρίου θα είναι μια μέρα αναγέννησης, ενότητας, ανάτασης και της ΝΔ».

Αναζητώντας τη χαμένη συναίνεση

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ καλείται να ξαναβρεί τον εαυτό της, να σταματήσει να λειτουργεί με λογικές «παραμάγαζου» και «παράγκας» -όπως συνέβαινε το τελευταίο διάστημα- ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες, οπότε κι απαιτείται μια συγκροτημένη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα και κυρίως ψυχραιμία απέναντι στις επιταγές του «Μνημονίου 3», της κυβέρνησης και των δανειστών.

Η συναίνεση αποδεικνύεται, δυστυχώς, μια λέξη ακριβή για τη ΝΔ, η οποία τώρα θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα της εσωστρέφειας και των ανούσιων καβγάδων, που προφανέστατα δεν ενδιαφέρουν με κανέναν τρόπο τους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες της χώρας.

Και αυτό το τίμημα δεν αντιστοιχεί παρά μονάχα σε μια φράση: σχέσεις εμπιστοσύνης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή