Νέα εμπλοκή στην κυβέρνηση: Οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν το Σύμφωνο Συμβίωσης
Με βελτιωτικές αλλαγές, τις οποίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα, κατά τη συζήτηση του σε Β' ανάγνωση, ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, αλλά χωρίς την στήριξη των ΑΝΕΛ, το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Από την πλευρά της η ΝΔ επιφυλάχθηκε.
Οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και των ΑΝΕΛ, εστιάστηκαν κυρίως στα θέματα της υιοθεσίας ή τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσαφηνίσει πλήρως ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα, και να αποκλείσει έτσι κάθε παρερμηνεία.
Να σημειωθεί ότι χθες (15/12), ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης είχε εκφράσει επιφυλάξεις ζητώντας αλλαγές στο επίμαχο άρθρο 12, ώστε να είναι ξεκάθαρο, όπως είχε υποστηρίξει ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας ή τεκνοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια, ενώ σήμερα, ο αντικαταστάτης του Κωνσταντίνος Κατσίκης, δήλωσε όχι επί της αρχής, ασκώντας έντονη κριτική, αφού υποστήριξε ότι «προσκρούει στις πατριωτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της κοινωνίας».
«Θα μπορούσε να μην έρθει τώρα προς συζήτηση. Είμαι πεπεισμένος ότι το Σύμφωνο παραπέμπεται σε συνέχεια, ώστε και τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να προβαίνουν σε γάμο και υιοθεσία. Προσκρούει στις πατριωτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της κοινωνίας. Η ομοφυλία παραπέμπει σε μικρή ομάδα σεξουαλικά παρεκτρεπομένων. Παραβιάζει την αρχή της ομαλής ψυχοσωματικής ανάπτυξης του παιδιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ κατέληξε λέγοντας: «Δηλώνω την πρόθεση μου να καταψηφίσω. Η ελληνική οικογένεια δεν είναι δυνατόν να πληγεί από ζευγάρια με ποικίλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς».
Τα όσα υποστήριξε ο κ. Κατσίκης, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα.
«Παρεκτρεπόμενος είναι αυτός που παραβιάζει τους νόμους και τίποτα άλλο. Τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα. Τι θα πει ότι ο νόμος αφορά μια μειοψηφία. Πού το ξέρετε ότι είναι μειοψηφία; Ισονομία και ισοπολιτεία σημαίνει να σέβεσαι τα δικαιώματα του ανθρώπου, έστω και αν είναι ένας», αντέτεινε ο κ. Λάππας.
Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνητικοί εταίροι είχαν καταψηφίσει στο παρελθόν και το νομοσχέδιο για την παροχή ιθαγένειας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας δεκτές πάντως αντιρρήσεις και επιφυλάξεις που εκφράστηκαν τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τους ΑΝΕΛ, διευκρίνισε ότι στο επίμαχο άρθρο 12, «θα καθίσταται σαφές ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά αυτή τη στιγμή, θέμα υιοθεσίας», προσθέτοντας ότι «είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί προσεχώς».
Παράλληλα, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν την έκτιση ποινής σε μωρομάνες, αντί 5 ετών, όπως αρχικά προβλεπόταν επεκτείνονται για όσες θα έχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 8 ετών, ενώ το δικαίωμα αυτό θα έχουν και όσες καταδικάζονται για κακουργήματα μέχρι 10 ετών και δεν θα αφορά μόνο πλημμελήματα.
Σε ό,τι αφορά δε το άρθρο για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, ο κ. Παρασκευόπουλος διευκρίνισε ότι θα υπάρχει γνώμη και του ανακριτή και του εισαγγελέα, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας του πειθαρχικού συμβουλίου θα αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο.
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, αφού υπογράμμισε ότι «δεν θα θέλαμε ρητά να αναφέρεται για την τεκνοθεσία το άρθρο 12» πρόσθεσε ότι «είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να το κουβεντιάσουμε ως κοινωνία και όχι να το παρουσιάζουμε ως κίνδυνο».
Το νομοσχέδιο, θα συζητηθεί σε Β΄ ανάγνωση την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το βράδυ της Τετάρτης, 23 Δεκεμβρίου.