Ο Γιώργος «κόβει και ράβει» ρόλους σε Πάγκαλο - Βενιζέλο

Ποια είναι τα καθήκοντα των αντιπροέδρων και έξι κορυφαίων υπουργών σε κυβερνητική επιτροπή και ΚΥΣΕΑ.

Ο Γιώργος «κόβει και ράβει» ρόλους σε Πάγκαλο - Βενιζέλο
3'
  • Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» δείχνει να εφαρμόζει ο πρωθυπουργός κ. Γ.Α. Παπανδρέου για να εξασφαλίσει την ελάχιστη δυνατή συνοχή σε μια κυβέρνηση που εμφανίζει σημάδια κοπώσεως, εσωτερικών τριβών και ελλιπούς επικοινωνίας.

Στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως με αριθμό 160, το οποίο εκδόθηκε στις 16 Ιουλίου 2011, δημοσιεύεται η ανασύνθεση της κυβερνητικής επιτροπής και καθορίζονται οι αρμοδιότητές της. Επίσης γίνεται ανασύνθεση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας. Μεταξύ των άλλων, στο συγκεκριμένο ΦΕΚ ξεκαθαρίζεται πώς θα μεταφερθούν και θα καθοριστούν τα παιδιά των ημετέρων, τα οποία σύμφωνα με τη νέα αντίληψη της «ανοικτής διακυβέρνησης» βαφτίσθηκαν ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, μετακλητοί και αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι σε υπουργικά γραφεία.

Ποιος μένει εκτός

Με την Πράξη 22 της 12ης Ιουλίου 2011 προωθείται η ανασύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο όμως δεν συμμετέχει ο αντιπρόεδρος κ. Θεόδωρος Πάγκαλος!
Η κυβερνητική επιτροπή απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό κ. Γ.Α. Παπανδρέου, ο οποίος θα προεδρεύει, και οι κ.κ. Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.
Εντύπωση προκαλεί πάντως η απουσία του αντιπροέδρου κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, στον οποίο δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην κυβερνητική επιτροπή συμμετέχουν επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος, ο γ.γ. του πρωθυπουργού, καθώς και ο προϊστάμενος της μονάδας πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού της γενικής γραμματείας Πρωθυπουργού.

Από κάτω ο Βενιζέλος

Όσον αφορά στην ανασύνθεση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, με την πράξη 23 της ίδιας ημέρας, φαίνεται πως ο κ. Παπανδρέου εκτιμά τις ενέργειες και την πολιτική που ακολούθησε ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος ως υπουργός Εξωτερικών στην κρίση των Υμίων το 1996 και στην υπόθεση Οτσαλάν το 1998. Για το λόγο αυτό αναφέρει την παρουσία του παλαιοτέρου αντιπροέδρου πριν από τον ομότιμό του και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχουν επίσης οι κ.κ. Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Σταύρος Λαμπρινίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Παπουτσής και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ποιος είναι ο πυρήνας

Η αναδιανομή καθηκόντων και ρόλων στην κυβέρνηση πάντως δεν αφορά μόνο στο ρόλο που πρέπει να έχουν οι αντιπρόεδροι κύριοι Πάγκαλος και Βενιζέλος, οι οποίοι πρέπει να κινούνται πλέον σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε με ποιους θέλει να ασκήσει εξουσία έως ότου έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τον επόμενο ανασχηματισμό ή για το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών.

Το βάρος της ευθύνης για την κυβερνητική πολιτική επωμίζονται εκτός από τον πρωθυπουργό και τους αντιπροέδρους, δύο ομάδες στελεχών:

1. Από τη μια βρίσκονται οι «τεχνοκράτες» που ασκούσαν πολιτική και επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη.

Πρόκειται για τους κυρίους Ρέππα, Καστανίδη, Παπουτσή και Χρυσοχοΐδη.

2. Από την άλλη έχουν συνταχθεί τα πρόσωπα που αποτελούν τη νέα ηγετική ομάδα σε κυβέρνηση και κόμμα.

Αναφερόμαστε δηλαδή στους κυρίους Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου.

Το μόνο που απομένει είναι να δούμε πώς θα προσαρμοστούν όλοι στα καθήκοντά τους και κυρίως, πόσο αποτελεσματικοί θα είναι διότι απ’ αυτό θα κριθούν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή