Εκλογικός νόμος - Κουρουμπλής: Δυστυχώς, επικράτησαν οι σκοπιμότητες
Σε επικράτηση σκοπιμοτήτων απέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, το γεγονός ότι δεν συγκεντρώθηκαν 200 ψήφοι κατά τη χθεσινή ψήφιση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Δυστυχώς, επικράτησαν οι σκοπιμότητες, αλλά ο ελληνικός λαός και κρίση έχει και δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Όλους μας θα μας κρίνει στο τέλος της τετραετίας», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο».
«Η κυβέρνηση έφερε ένα σχέδιο νόμου, ως όφειλε, με βάση και προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά και την παραδοσιακή θέση της Αριστεράς, διαχρονικά, πάνω στα ζητήματα της απλής αναλογικής. Το έφερε σε έναν ουδέτερο χρόνο, αφότου τελείωσε η αξιολόγηση [...] Ξαφνικά θυμήθηκαν (στην αντιπολίτευση) το "σπάσιμο" των περιφερειών. Ξαφνικά θυμήθηκαν τους ομογενείς, τους οποίους θυμούνται κάθε φορά που είναι στην αντιπολίτευση», σχολίασε ο υπουργός, προσθέτοντας πως έως ότου κατατέθηκε το νομοσχέδιο ουδείς από την αντιπολίτευση ή το ΠΑΣΟΚ έκανε νύξη γι αυτά τα ζητήματα.
Χαρακτήρισε «όνειρο θερινής νυκτός» τη βεβαιότητα της Νέας Δημοκρατίας για κατάκτηση της πρωτιάς στις επόμενες εκλογές, τονίζοντας πως «το τι θα γίνει στο τέλος της τετραετίας εξαρτάται πρωτίστως από εμάς».
Είπε: «Αν εμείς αξιοποιήσουμε όλον αυτόν τον τεράστιο πολιτικό χρόνο, δουλέψουμε σωστά, φέρουμε αποτελέσματα, η κοινωνία δεν ξαναγυρίζει πίσω. Δεν ξαναγυρίζει στους Μητσοτάκηδες, τους έχει ζήσει. Δεν γυρίζει στη Δεξιά, την έχει ζήσει. Και δεν γυρίζει σε όλους αυτούς τους ίδιους που κυβέρνησαν ο καθένας τους ως υπουργοί 15, 20 και πλέον χρόνια».
Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης σημείωσε ότι «ήδη αρχίζει να ρέει το χρήμα το οποίο κατευθύνεται στην αγορά» κι έφερε ως παράδειγμα τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, όπου «πάνω από 326 εκατ. ευρώ κατευθύνονται» στις ληξιπρόθεσμες δαπάνες της. Κατ' αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, «αφενός μεν απαλλάσσεται η Αυτοδιοίκηση από ένα μεγάλο βάρος, αφετέρου δε "πέφτουν" χρήματα στην τοπική αγορά» και «αυτό θα γίνει σε πολλούς τομείς».
Αναφερόμενος στην προοπτική συγκρότησης κυβερνήσεων συνεργασίας, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως «το ίδιο το σύστημα θα συμβάλει στην ωρίμανση και την ωριμότητα γι αυτού του είδους τις συνεργασίες» και πρόσθεσε: «Από το 2012, οι διεργασίες που έχουν γίνει μέσα στην κοινωνία έχουν αποδεσμεύσει την παραδοσιακή σχέση των ανθρώπων με τα κόμματα [...] Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι υπήρξαν συνεργασίες. Πχ, το 2010 ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί και να συνυπάρξει με τη ΝΔ; Ή το σύστημα αυτό που υπάρχει σήμερα με τους ΑΝΕΛ. Κι, όμως, η συνεργασία αυτή υπήρξε».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «η συζήτηση για το Σύνταγμα δεν πρέπει να περιοριστεί με μία ελιτίστικη λογική ανάμεσα σε δημοσιογράφους, πολιτικούς και συνταγματολόγους», αλλά «να συζητηθεί μέσα στην κοινωνία» και πρόσθεσε πως θα πρέπει τα κόμματα, οι κοινωνικοί και οι επιστημονικοί φορείς, τα πανεπιστήμια να ανοίξουν έναν διάλογο, πχ, για 4-5 μήνες.
«Να προηγηθεί αυτός ο διάλογος και με μία διακομματική επιτροπή που θα συσταθεί στη Βουλή να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι προτάσεις», είπε, «ώστε να κάνουμε πιο ουσιαστικό διάλογο στο πλαίσιο της αναθεωρητικής Βουλής».