Αυτή είναι η μικρότερη φωτογραφία που εκτυπώθηκε ποτέ!
Τη μικρότερη εικόνα που έχει εκτυπωθεί ποτέ στον κόσμο από inkjet εκτυπωτή κατάφεραν να δημιουργήσουν επιστήμονες στην Ελβετία.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατάφεραν να εκτυπώσουν μια έγχρωμη εικόνα, η οποία έχει διαστάσεις μόλις 0.08 χιλιοστά επί 0.115 χιλιοστά. Αυτό σημαίνει ότι το μήκος της εικόνας είναι όσο το πάχος μιας σελίδας Α4.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να εκτυπώσουν την εικόνα χρησιμοποιώντας «κβαντικές κουκίδες», μία νέα επαναστατική τεχνολογία η οποία αξιοποιείται και για τη δημιουργία τηλεοράσεων.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, η εικόνα κέρδισε επίσης μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η μικρότερη φωτογραφία που έχει εκτυπωθεί ποτέ.
Η φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται τροπικά ψάρια κλόουν - τα οποία στην πραγματικότητα είναι 3.333 φορές μεγαλύτερα από ό,τι φαίνονται στην εικόνα - τυπώθηκε σε ανάλυση 25.000 κουκίδες ανά ίντσα (dots per inch - dpi).
Η κάθε κουκίδα έχει απόσταση από την άλλη 500 νανομέτρα (0,0005 χιλιοστά), ενώ έχουν εκτυπωθεί σε τρεις στρώσεις χρωμάτων - κόκκινο, πράσινο και μπλε. Αντί το μελάνι να ψεκαστεί πάνω στη φωτογραφία, χρησιμοποιήθηκαν «κβαντικές κουκίδες», δηλαδή μικροσκοπικά σωματίδια που εκπέμπουν διαφορετικά χρώματα φωτός ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα μικρότερα σωματίδια εμφανίζονται μπλε, τα μεσαίου μεγέθους πράσινα και τα μεγαλύτερα κόκκινα.
Το φως που παράγεται από τις κβαντικές κουκίδες είναι πολύ έντονο, γεγονός που καθιστά την τεχνολογία ιδιαίτερα ελκυστική στις κατασκευάστριες εταιρείες τηλεοράσεων, οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν μεγάλες οθόνες OLED σε προσιτές τιμές. Η Samsung, η LG και η Sony είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν ήδη παρουσιάσει τηλεοράσεις κβαντικών κουκίδων, τις οποίες έχουν ωστόσο αναπτύξει χρησιμοποιώντας μια διαφορετική τεχνική κατασκευής.
Οι κβαντικές κουκίδες έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μπαταριών αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας καθώς και ηλεκτρονικών μικροσκοπίων.