Κορονοϊός: Εμβόλιο της Johnson & Johnson – Ξεκινούν οι παραδόσεις στην Ε.Ε στα μέσα Απριλίου

Άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει την παράδοση του εμβολίου της στην Ε.Ε μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και δεσμεύεται για την παροχή 200 εκατομμυρίων δόσεων μέσα στο 2021.

Κορονοϊός: Εμβόλιο της Johnson & Johnson – Ξεκινούν οι παραδόσεις στην Ε.Ε στα μέσα Απριλίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA
4'

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (12/03/2021) ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση για το μονοδοσικό εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες Janssen της Johnson & Johnson (Janssen), για την πρόληψη της COVID-19 σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η Άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση αποτελεί συνέχεια της Θετικής Γνωμοδότησης που εκδόθηκε από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και ισχύει για τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και για τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Τα δεδομένα από τη μελέτη Φάσης 3 ENSEMBLE έδειξαν ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 ήταν καλά ανεκτό και είχε αποτελεσματικότητα 67% στη μείωση της συμπτωματικής νόσου COVID-19 στους συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο έναντι των συμμετεχόντων που έλαβαν το εικονικό εμβόλιο. Η έναρξη της προστασίας παρατηρήθηκε από την 14η ημέρα και διατηρήθηκε 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 85% στην πρόληψη της σοβαρής νόσου σε όλες τις περιοχές που μελετήθηκαν και παρείχε προστασία κατά των νοσηλειών και των θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, η οποία ξεκινούσε 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

«Για περισσότερο από έναν χρόνο εργαζόμαστε ακατάπαυστα, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό, την κλίμακα και τους πόρους του παγκόσμιου οργανισμού μας, για την επίσπευση της δημιουργίας ενός εμβολίου κατά της COVID-19», ανάφερε ο Alex Gorsky, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Johnson & Johnson. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που λαμβάνουμε σήμερα Άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό θα επιτρέψει στο μονοδοσικό εμβόλιό μας να φτάσει σε πολύ περισσότερες κοινότητες που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς εξακολουθούμε να κάνουμε όσο περισσότερα μπορούμε για να συμβάλουμε στο τέλος της πανδημίας».

Η Johnson & Johnson δεσμεύεται να κάνει διαθέσιμο το εμβόλιό της κατά της COVID-19 σε μη κερδοσκοπική βάση για επείγουσα χρήση στην πανδημία. Σκοπεύει να ξεκινήσει την παράδοση στην Ε.Ε μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και να προμηθεύσει με 200 εκατομμύρια δόσεις την Ε.Ε, καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία, μέσα στο 2021.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 είναι συμβατό με τα συνήθη κανάλια φύλαξης και διανομής των εμβολίων, γεγονός που καθιστά δυνατή την παράδοσή του σε απομακρυσμένες περιοχές. Εκτιμάται ότι το εμβόλιο παραμένει σταθερό για διάστημα δύο ετών σε θερμοκρασίες -25°C έως -15°C, εκ των οποίων το μέγιστο έως και τρεις μήνες μπορεί να είναι στην απλή ψύξη, σε θερμοκρασίες 2°C έως 8°C. Για την αποστολή του εμβολίου η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τις ίδιες τεχνολογίες ψυκτικής αλυσίδας που χρησιμοποιεί και σήμερα για τη μεταφορά άλλων φαρμάκων.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 αξιοποιεί την πλατφόρμα εμβολίων AdVac®, μια μοναδική και αποκλειστική τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ανάπτυξη και παρασκευή του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμβολίου κατά του Έμπολα και για τη δημιουργία των ερευνητικών εμβολίων της εταιρείας κατά του Ζίκα, του RSV (Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός) και του HIV.

Στη μελέτη Φάσης 3 ENSEMBLE εντάχθηκαν συνολικά 43.783 συμμετέχοντες, ηλικίας 18 ετών και άνω. Η τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε σε 8 χώρες και 3 ηπείρους, περιλαμβάνει έναν ποικιλόμορφο και ευρύ πληθυσμό, με το 34% των συμμετεχόντων να είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Το 41% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν συννοσηρότητες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για εξέλιξη σε σοβαρή μορφή της COVID-19. Η μελέτη σχεδιάστηκε για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του υποψήφιου εμβολίου της Εταιρείας στην προστασία κατά της μέτριας και της σοβαρής νόσου COVID-19, με αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας από την ημέρα 14 και από την ημέρα 28 ως συμπρωτεύοντα καταληκτικά σημεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Σοκ από τον θάνατο πεντάχρονης - Βρέθηκε κρεμασμένη από σκοινί

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή