Πώς η Ελλάδα γίνεται «πρωταγωνιστής» για την επάρκεια στα φάρμακα της ΕΕ

Πώς η Ελλάδα γίνεται «πρωταγωνιστής» για την επάρκεια στα φάρμακα της ΕΕ
5'

Στη μετα-πανδημική εποχή που έχει μόλις ξεκινήσει, ένα από τα ζητήματα που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να απαντήσει με αποφασιστικότητα είναι η διασφάλιση της επάρκειας στα φάρμακα. Όπως είναι πλέον σαφές, ο κύριος δρόμος για να επιτευχθεί αυτή, είναι μέσω της παραγωγής πρώτων υλών φαρμακευτικών σκευασμάτων επί ευρωπαϊκού εδάφους. Πράγματι, έχουν ήδη ληφθεί οι αντίστοιχες αποφάσεις ώστε η ΕΕ να μπορεί να παράγει επί εδάφους της πρώτες ύλες για την παρασκευή φαρμάκων και γενόσημων δραστικών ουσιών, κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει «απελευθερωτικά» για τον χώρο της Υγείας, εν γένει.

Οι ελλείψεις γεννούν την ανάγκη για διασφάλιση επάρκειας

Εν μέσω πανδημίας και της επιβολής lock down ανά τον κόσμο, οι χώρες που κατέχουν το «μερίδιο του λέοντος» στην παραγωγή των πρώτων υλών για την παρασκευή φαρμάκων – δηλαδή, η Κίνα και η Ινδία – υποχρεώθηκαν να παύσουν τις εξαγωγές. Ως επακόλουθο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ικανοποιεί τις ανάγκες της εισάγοντας πρώτες ύλες από τις χώρες αυτές, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα. Οι σημαντικές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε βασικές δραστικές ουσίες (αναισθητικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά κι άλλα φάρμακα) οδήγησαν στον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής υγείας της ΕΕ και πλέον δίνεται έμφαση στην επάρκεια σε προσιτά φάρμακα. Ταυτόχρονα όμως, αναγνωρίζεται ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης της φαρμακοβιομηχανίας σε ευρωπαϊκό έδαφος και πράγματι, αυτή η κατεύθυνση εγκρίθηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται.

Παραγωγή πρώτων υλών στην ελληνική περιφέρεια

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν παράγονται πρώτες ύλες για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων, όμως, αυτό πρόκειται σύντομα να αλλάξει: Η φαρμακοβιομηχανία DEMO, στο πλαίσιο του επενδυτικού της πλάνου για την επόμενη πενταετία, αλλάζει το τοπίο και δίνει στη χώρα μας – και μάλιστα στην ελληνική περιφέρεια – ρόλο πρωταγωνιστή. Σύντομα, λοιπόν, στην Ελλάδα για πρώτη φορά θα αναπτύσσονται και θα παράγονται πρώτες ύλες, με σκοπό την παραγωγή γενόσημων που θα δώσουν λύσεις στην ανάγκη ενδοκοινοτικής παραγωγής δραστικών ουσιών.

Πρόκειται για την εφαρμογή ενός πολύπλευρου επενδυτικού πλάνου ύψους €356 εκατ., του οποίου ένας από τους βασικούς πυλώνες είναι η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων, ενώ ταυτόχρονα δίνεται έμφαση στην έρευνα και στην ανάπτυξη γενόσημων δραστικών ουσιών. Είναι σαφές πως η Ελλάδα «μπαίνει» δυναμικά στον νέο χώρο παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας για κάθε πολίτη της ΕΕ.

Με έμφαση στην παραγωγή πρώτων υλών και την έρευνα

Το επενδυτικό πλάνο της φαρμακοβιομηχανίας DEMO καλύπτει αυτή την ευρωπαϊκή ανάγκη σε δύο επίπεδα: Με την παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και με την ίδρυση νέου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, του οποίου κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη γενόσημων δραστικών ουσιών.

Αρχικά, η εταιρεία ιδρύει νέα παραγωγική μονάδα στην Τρίπολη της Αρκαδίας όπου και θα παράγονται οι πρώτες ύλες φαρμάκων. Πρόκειται για μία πρωτότυπη μονάδα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που θα παράγει δραστικά σκευάσματα (APIs), θα έχει δυναμικότητα 270 τόνων πρώτης ύλης και ταυτόχρονα προβλέπεται να συντελέσει στη δημιουργία πάνω από 600 άμεσων θέσεων εργασίας, σε βάθος δεκαετίας.

Ταυτόχρονα, στο νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, που εγκαινιάστηκε το 2022, αναμένεται να αναπτύσσονται πέντε γενόσημες δραστικές ουσίες ετησίως. Το κέντρο είναι άρτια εξοπλισμένο με σύγχρονες εργαστηριακές υποδομές, εφαρμόζει παγκόσμια πρότυπα καλής εργαστηριακής πρακτικής και τα αντίστοιχα πρότυπα καλής βιομηχανικής πρακτικής (Good Manufacturing Practice – GMP), ενώ διαθέτει εργαστήρια ανάπτυξης τελικών φαρμακευτικών προϊόντων και δύο εργαστήρια αποκλειστικά για τη συνεργασία με ερευνητικές ομάδες ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ επενδύει στην Ελλάδα

Η DEMO ιδρύθηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960 και σήμερα πρωταγωνιστεί στο χώρο του φαρμάκου, όντας μεταξύ άλλων ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέσιμων προϊόντων στα ελληνικά νοσοκομεία. Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως στην παραγωγή ενέσιμων. Παράλληλα, στο πλαίσιο του πολυεπίπεδου επενδυτικού της πλάνου, ιδρύει σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής δημιουργώντας εκ του μηδενός τον κλάδο της Παραγωγής Βιολογικών Φαρμάκων στην Ελλάδα.

Συνολικά, με βάση σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ που έγινε το 2021, οι επενδύσεις της DEMO αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά €1.13 δισ. και στη δημιουργία 600 άμεσων θέσεων εργασίας σε βάθος δεκαετίας, 800 έμμεσων θέσεων εργασίας ανά έτος κατά την περίοδο κατασκευής και 3.700 κατά την λειτουργία των εργοστασίων.

Επιπλέον όμως, η δυνατότητα ανάπτυξης Δραστικών Πρώτων Υλών φαρμάκων στο νέο εργοστάσιο στην Τρίπολη, ενισχύει στρατηγικά την θέση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά, με ταυτόχρονη ενίσχυση της θέσης της χώρας μας, την ώρα που η καθετοποίηση σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας του φαρμάκου, συμβάλει στην απεξάρτηση, τόσο της DEMO, όσο και της Ελλάδας από τις αγορές της Ασίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή