Ταμείο Ανάκαμψης: Η «χρυσή» ευκαιρία και η μεγάλη πρόκληση
Χρυσή ευκαιρία αποτελεί για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και να δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Πράγματι η συνολική κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 57 δισ. ευρώ, μπορεί να προσδώσει μεγάλη δυναμική στην ελληνική οικονομία αλλά και να οδηγήσει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η οποία κρίνεται αναγκαία για την ουσιαστική ανάκαμψη.
Το Σχέδιο Ανάκαμψης ενσωματώνει 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες επενδύσεις και 12,7 δισ. ευρώ δανείων από την Ε.Ε τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Το ζητούμενο είναι ο χρόνος που θα αρχίζουν να εισρέουν οι ευρωπαϊκοί πόροι, με τον πρωθυπουργό πάντως να δηλώνει πως οι πρώτες εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν αρχές του καλοκαιριού. Από την άλλη πλευρά είναι στο χέρι της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα τις διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων και να μην αφήσει να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει πως τα projects που θα χρηματοδοτηθούν από Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να είναι ώριμα και να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η προεργασία που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι από τις καλύτερες μεταξύ των χωρών της Ε.Ε γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για την γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο.
Παράλληλα οι δυνατότητες επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγάλες που όποιος είναι διατεθειμένος να επενδύσει σοβαρά μπορεί να το κάνει. Αναφορικά με τις επενδύσεις η ειδοποιός διαφορά είναι στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης πως θα γίνουν κατά κύριο λόγο με χρήματα και ρίσκο του επενδυτή και όχι κατά κύριο λόγο με ρίσκο και χρήματα του κράτους. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας, κάτι που θα επιδράσει θετικά και στους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown - Κωδικός «ελεγχόμενη αποσυμπίεση»: Οι τελευταίες σκέψεις για εμπόριο, σχολεία, εστίαση