Ένα απίστευτο αυτοκίνητο, μία απίστευτη ιστορία

Το βάγκον που βλέπετε με τον τεράστιο V12 των 27.000 κυβικών(!) πωλείται σε δημοπρασία και μας γυρίζει πολύ πίσω στο χρόνο.

Ένα απίστευτο αυτοκίνητο, μία απίστευτη ιστορία
1'

Του Γιάννη Σκουφή

Τόσο πίσω όταν η Rolls-Royce κατηγορούσε τον δημιουργό του «The Beast», όπως ονομαζόταν το αυτοκίνητο που βλέπετε, για κατάχρηση του κινητήρα της. Και αυτό επειδή την δεκαετία του ‘60 ο μηχανικός Paul Jameson πήρε ένα πλαίσιο, το μετασκεύασε και κατάφερε να χωρέσει έναν V12 Meteor από άρμα μάχης.

Και χάρη στη δημιουργία του, στην οποία συνέβαλε και ένας άλλος μηχανικός ονόματι John Dodd, κατάφερε το 1977 να περάσει στο βιβλίο των Guinness έχοντας δημιουργήσει το ισχυρότερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Το οποίο είχε έναν V12 των 27.000 κυβικών που απέδιδε 760 ίππους και 1.030 Nm ροπής που περνούσαν στους πίσω τροχούς.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο εν λόγω V12 κινούσε -σε διαφορετική του εκδοχή- και τα διάσημα αεροσκάφη Superman Spitfire και Hawker Hurricane που έτρεψαν σε φυγή τη γερμανική Lutwaffe στη Μάχη της Βρετανίας το 1940.

Ωστόσο, ο Dodd, που είχε αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του πρότζεκτ, που σχεδιαστικά έμοιαζε με το πιο άσχημο Ford Capri όλων των εποχών, έκανε το λάθος να χρησιμοποιήσει κάποια στοιχεία (όπως η μάσκα) από Rolls-Royce χάνοντας μάλιστα την μάχη στα δικαστήρια.

Πάντως, το όνομα του κατάφερε να γραφτεί στην ιστορία, ενώ μόλις πέρυσι απεβίωσε. Και προς τιμήν του διοργανώνεται μια δημοπρασία στις 9 Μαρτίου από την Car&Classic. Άλλωστε, τα έργα έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν πεθαίνει ο καλλιτέχνης, έτσι δεν λένε;

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή