Η Βίκυ Καρατζόγλου περί έρωτος: Το πιο ακραίο πράγμα που έχει κάνει και η στιγμή που δεν θα ξεχάσει

Η Βίκυ Καρατζόγλου μιλάει στο Newsbomb.gr περί έρωτος (και άλλων δαιμονίων), λίγο πριν τις παραστάσεις της στο Plus του Σταυρού του Νότου, όπου θα τραγουδήσει για τον έρωτα και όλα όσα έχει ανακαλύψει γι’ αυτόν 

Βίκυ Καρατζόγλου
10'

«ἔρωτας, ὄνομα οὐσιαστικόν, πολὺ οὐσιαστικόν, ἑνικοῦ ἀριθμοῦ, γένους οὔτε θηλυκοῦ, οὔτε ἀρσενικοῦ, γένους ἀνυπεράσπιστου. Πληθυντικὸς ἀριθμὸς οἱ ἀνυπεράσπιστοι ἔρωτες», έγραψε η τεράστια και αλησμόνητη Κική Δημουλά.

Περί έρωτος (και άλλων δαιμονίων) συζητάμε και με την Βίκυ Καρατζόγλου η οποία υποστηρίζει πως «Τον έμαθα τον έρωτα», αυτό άλλωστε λέει το νέο τραγούδι που της χάρισαν ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Ο στίχος αυτός, που γίνεται και τίτλος των δύο παραστάσεων της στο Plus του Σταυρού του Νότου στις 24 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου, «περιγράφει με πολύ άμεσο τρόπο την περίοδο ωριμότητας που περνάω», όπως παραδέχεται.

Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια στην σκηνή του Σταυρού θα μας τραγουδήσει για τον έρωτα και όλα όσα έχει ανακαλύψει γι’ αυτόν μέσα από τραγούδια που έχει αγαπήσει και έχει πει. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, θα μας ομολογήσει το τραγούδι που έχει αφιερώσει σε έναν μεγάλο έρωτα, αλλά και το κομμάτι εκείνο με το οποίο έχει κλάψει για έναν έρωτα. Επίσης, θα αποκαλύψει το πιο ακραίο πράγμα που έχει κάνει για έναν έρωτα και θα μας πει τι έχει μάθει τελικά για τον έρωτα...

Ο έρωτας έχει χιλιοτραγουδηθεί και αποτελεί κεντρικό πυρήνα και έμπνευση των τραγουδιών. Με ποιο τραγούδι έχετε γιορτάσει τον έρωτα και με ποιο έχετε κλάψει από έρωτα;

Από πολύ μικρή συνειδητοποίησα ότι η μουσική «κουρδίζει» τα συναισθήματά μου, απαλύνει τον πόνο μου ή μεγιστοποιεί τη χαρά μου. Ήταν πάντα ο ρυθμιστής της θλίψης και της μελαγχολίας μου. Πολλά τραγούδια έντυσαν τους έρωτές μου… Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι ένα τραγούδι των Πυξ Λαξ από την εφηβεία μου, «Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο». Μάλιστα επειδή οι στίχοι του τραγουδιού ήταν εμπνευσμένοι από το βιβλίο της Μάρω Βαμβουνάκη, ο συνδυασμός του τραγουδιού και του βιβλίου ενώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «βαρύς» ήταν λυτρωτικός.

Τον έρωτα τον γιορτάζω από πάντα με τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου στο τραγούδι Post love ντυμένους από τη μουσική του Νίκου Αντύπα. Ύμνος στην αγάπη.

Ποιο τραγούδι έχετε αφιερώσει σε έναν μεγάλο έρωτα;

Το «Όταν τραγουδάω» του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή αυτή πριν από 15 χρόνια.

Έχω φωνάξει φίλους στο σπίτι και ανάμεσα στους φίλους είναι και ο άντρας μου που μόλις τον είχα γνωρίσει και δεν είχε συμβεί τίποτε μεταξύ μας ακόμη.

Ο παιδικός μου φίλος, ο Άγγελος έπαιζε πιάνο κι εγώ ξεκίνησα να τραγουδάω. Το έλεγα για εκείνον. Χωρίς να του το πω, χωρίς να τον κοιτάξω καν. Εκείνος το κατάλαβε και ήρθε δίπλα μου, μου έπιασε το χέρι και μου χαμογέλασε. Ήταν η πρώτη στιγμή που κατάλαβα πως αυτός ο άνθρωπος μπορεί να νιώσει βαθειά την ψυχή μου. Από εκείνη τη στιγμή έγινε το τραγούδι μας.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που διαχρονικά σας κάνει να ανατριχιάζετε, που σας έχει σημαδέψει;

Υπάρχει ένα τραγούδι που ενώ στην αρχή μου το είχε προτείνει ο συνεργάτης μου, ο Αντώνης Θυσιάδης να το πω σε ένα πρόγραμμα που ετοιμάζαμε, εγώ δίστασα. Ήταν τόσο χαρακτηριστική η ερμηνεία του Παπάζογλου στο τραγούδι, που μου φαινόταν σχεδόν ιεροσυλία να το πω εγώ. Ο Αντώνης επέμενε. Ήταν «Το Όνειρο», ένα τραγούδι που μιλάει για την απώλεια και που έμελλε τελικά να σηματοδοτεί και τη μεγαλύτερη απώλεια στη δική μου ζωή. Ένα τραγούδι που το αφιερώνω πάντα στον μικρό μου ξάδερφο τον Γιάγκο που «έφυγε» από τη ζωή και που δυστυχώς δεν πρόλαβε να το ακούσει ζωντανά. Όμως ξέρω πως «πάντα εκεί κάπου μες στο πλήθος θα κρύβεσαι»...

Και μια πρόκληση: θα ήθελα να ζητήσω το δικό σας Top 5 των πιο ερωτικών τραγουδιών.

Ξεκινώντας από το 5, η «Αγάπη» που τραγούδησε ο Χρήστος Θηβαίος. Δεν είναι τυχαίο πως αυτοί οι στίχοι του τραγουδιού ήταν γραμμένοι για έναν μεγάλο έρωτα μιας κοπέλας προς έναν μουσικό που έτυχε να συναντήσει και πίστευε πως δεν θα τον ξανά έβλεπε ποτέ. Γι’ αυτό και πίστευε πως αυτός δεν θα μάθει ποτέ για τα συναισθήματα της. «Πόσο πολύ σ’αγάπησα ποτέ δε θα το μάθεις». Όλα αυτά στις αρχές του 1900. Οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο ξανασυναντήθηκαν αλλά παντρεύτηκαν, έκαναν παιδί και έζησαν μαζί όλοι τους τη ζωή.

Το «Ερωτικό» του Νίκου Ξυδάκη σε ποίηση Λαπαθιώτη. Γραμμένο όπως είναι γνωστό από τον ποιητή για τον μεγαλύτερο κρυφό του έρωτα, το όνομα του οποίου προκύπτει από την ακροστιχίδα που υπάρχει στο ποίημα Κώστας Γκίκας. Η τέχνη για άλλη μια φορά εκφράζει τα πιο κρυφά συναισθήματα και το αποτέλεσμα είναι ένα αριστούργημα.

«Να με προσέχεις», του Νίκου Πορτοκάλογλου. Τα πιο απλά λόγια είναι και τα πιο σημαντικά και όταν τα έχουμε ανάγκη πραγματική όπως ο Νίκος τη στιγμή που τα έγραφε, γίνονται τραγούδια που δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

«Όλα σε θυμίζουν» του Μάνου Λοΐζου σε στίχους Μανώλη Ρασούλη. Διαχρονικά πιστεύω πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τον έρωτα.

Και πάνω - πάνω στη λίστα μου, τα «Λιανοτράγουδα» του Μάνου Χατζιδάκι, τραγουδισμένο από δυο αξεπέραστες φωνές, του Ψαριανού και της Φλέρυς [σ.σ Νταντωνάκη]. Ωδή στον έρωτα. Το πιο ερωτικό ρεφρέν που έχω ακούσει συνδυασμένο με την πιο γαλήνια μουσική. Απόλυτος έρωτας. Αδιαπραγμάτευτος.

Το ίδιο το τραγούδι, τι έρωτας είναι για εσάς;

Είναι σαν τον πρώτο έρωτα. Αυτόν, που νιώθεις το χτυποκάρδι κάθε φορά που τον συναντάς, που νιώθεις το ρίγος να σε διαπερνάει, που δεν εφησυχάζεσαι. Είναι παθιασμένος, είναι σαρωτικός και δεν μπορείς να τον αντικαταστήσεις με κανέναν άλλον. Αυτό είναι το τραγούδι για μένα.

Τελικά, η Βίκυ Καρατζόγλου τι έχει μάθει για τον έρωτα;

Δεν ξέρω τι έχω μάθει για το έρωτα, μπορώ να πω όμως πως ο έρωτας σε όλες του τις μορφές διαμόρφωσε το βλέμμα μου, το πώς κοιτάω τους ανθρώπους γύρω μου, το πώς αντιλαμβάνομαι τον κόσμο και η φλόγα του καίει μέσα μου και καίει τα πάντα γύρω του.

Υπάρχει κάποιο ακραίο πράγμα που έχετε κάνει για έναν έρωτα;

Έχω ταξιδέψει στα 17 μου στη Μονεμβασιά από τη Δράμα για να συναντήσω τον έρωτα. Μεγάλο το ταξίδι, γεμάτο από αυτό το μαγικό συναίσθημα της λαχτάρας να τον δεις.

Δεν γνώριζε ότι πήγαινα να τον συναντήσω και αυτό έκανε το ταξίδι ακόμα μεγαλύτερο. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήλπιζα. Άδοξο το τέλος κι εγώ χίλια κομμάτια να μην ξέρω τι να κάνω. Νόμισα πως ο κόσμος όλος καταστράφηκε. Έψαχνα να βρω το λάθος, τι δεν κατάλαβα καλά.

Μου πήρε πολύ καιρό να συνέλθω και να καταλάβω πως δεν υπήρχε κάποιο λάθος απλώς καμία φορά έτσι είναι ο έρωτας, μονόπλευρος αλλά ξέρεις κάτι, ακόμα και έτσι, αξίζει!

Αν ο έρωτας είχε πρόσωπο, φωνή και μυρωδιά, ποια θα ήταν αυτά;

Δεν ξέρω αν θα ήθελα να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα ήθελα ο έρωτας να είναι απρόβλεπτος. Αν είχε πρόσωπο θα ήταν ένα πρόσωπο με απροσδιόριστο φύλλο που μπορεί να ερωτευτεί ο καθένας και που αλλάζει χαρακτηριστικά. αν είχε φωνή θα ήταν η φωνή του Γιάννη Ρίτσου που απαγγέλει τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» που κάθε φορά που ακούω αυτή την ηχογράφηση με πιάνει ρίγος. αν είχε μυρωδιά θα ήταν τα άνθη που μαζεύουμε κάθε φορά για κάποιον έρωτα, όπως γράφει η Μαρία Πολυδούρη: «Άνθη μάζευα για σένα
στο βουνό που τριγυρνούσα.
Χίλια αγκάθια το καθένα
κι όπως τα ‘σφιγγα πονούσα».

Θα ήθελα να σας ζητήσω να μας δώσετε μια παραπάνω γεύση για τα τραγούδια που θα ακούσουμε στον Σταυρό του Νότου Plus (24 Νοεμβρίου, 1 Δεκεμβρίου) και πώς ήρθε η ιδέα για το συγκεκριμένο κόνσεπτ.

Η ιδέα του συνεργάτη μου Αντώνη Θυσιάδη προέκυψε από ένα στίχο στο νέο τραγούδι που μου χάρισαν ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Ο τίτλος της παράστασης «Τον έμαθα τον έρωτα» είναι στίχος του τραγουδιού και περιγράφει με πολύ άμεσο τρόπο την περίοδο ωριμότητας που περνάω. Έτσι, ο Αντώνης που με ξέρει καλά, έχτισε πάνω σε αυτό.

Θα ακούσετε φυσικά τραγούδια από τη δισκογραφία μου, τραγούδια πιο κλασικά, διασκευές που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια και τα έφερα στον δικό μου ήχο, όπως «Το θολωμένο μου μυαλό» του Άκη Πάνου και άλλα αγαπημένα τραγούδια που περιγράφουν το αποτύπωμα που αφήνει ο έρωτας στη ζωή μου όπως το «Φεύγω» της Χαρούλας και το «Αν μ’ αγαπάς» της Τσανακλίδου.

Ο επόμενος καιρός τι φέρνει για τη Βίκυ;

Μετά τα δύο live μου στο Σταυρό του Νότου, ακολουθούν οι εμφανίσεις μας με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Εκτός από το εξωτερικό και την επαρχία που θα επισκεφτούμε τον χειμώνα, θα βρεθούμε στις 8/12 στο Christmas Theater σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο, μια βραδιά με τους φίλους του, όπως λέει και ο ίδιος.

Το σημαντικό γεγονός που έρχεται για εμένα όμως είναι τα «Ψίχουλα», το νέο τραγούδι μας με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο και τον Θέμη Καραμουρατιδη που θα ακούσουμε για πρώτη φορά στα live μου και ανυπομονώ να το μοιραστώ λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του. Μια συνεργασία που την ονειρευόμουν αρκετό καιρό, έρχεται στην καλύτερη στιγμή και είναι από τις φορές που αυτό που περιμένεις έρχεται και είναι ακόμη καλύτερο από αυτό που φαντάζεσαι. Βλέπεις, τα παιδιά τα γνώριζα, αλλά δουλεύοντας μαζί τους κατάλαβα τι είναι αυτό που τους κάνει τόσο ξεχωριστούς.

Διαβάστε επίσης

Δημήτρης Ζερβουδάκης στο Newsbomb.gr: Λαϊκός, ρεμπέτης, ροκ, Βαλκάνιος ή απλά Θεσσαλονικιός;

Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Newsbomb.gr:Δεν φοβάμαι το τέλος της καριέρας μου, καλά γεράματα θέλω να έχω

Kid Moxie: Από το Maestro και το Milky Way στο ντουέτο με τους Depeche Mode

Ο HAUSER στο Newsbomb.gr: «Είναι σαν να κάνω έρωτα με το τσέλο»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή