Τον χαβά τους οι Τούρκοι: Θα υπερασπιστούμε την Γαλάζια Πατρίδα σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Την ώρα που γίνεται λόγος για αποκλιμάκωση και επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί επαναφέροντας τις θεωρίες για την Γαλάζια Πατρίδα.

Τον χαβά τους οι Τούρκοι: Θα υπερασπιστούμε την Γαλάζια Πατρίδα σε Αιγαίο και Μεσόγειο
3'

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας Σ. Ακτόπ, στην οποία τονίζεται πως «σε κάθε σημείο της Γαλάζιας πατρίδας μας, δηλαδή τη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της χώρα μας, όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Παράλληλα έκανε αναφορά στις πρόσφατες «πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ για τη μείωση της έντασης και της αύξησης της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο». «Στόχος μας είναι η διατήρηση των δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο καθορισμός των περιοχών θαλάσσιας ευθύνης να γίνει με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε.

Οι Τούρκοι βγάζουν το Oruc Reis για νέα αποστολή στην Μεσόγειο

Αυτή την φορά αποκαλύπτει πως το Oruc Reis είναι έτοιμο για νέα αποστολή την ώρα που η Τουρκία εξέδωσε επίσης δύο αντιNAVTEX ως απάντηση στις δύο NAVTEX της Ελλάδας ανοιχτά της Κρήτης.

Στο πρωτοσέλιδό της σήμερα η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» με τίτλο «Το Oruc Reis έτοιμο για νέα αποστολή». Η είδηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την αγκυροβόληση του ερευνητικού στον κόλπο της Αττάλειας για συντήρηση.

«Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας για ανεφοδιασμό και συντήρηση, απέπλευσε από το λιμάνι και αγκυροβόλησε από την Αττάλεια τη νύχτα», αναφέρει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι η έκδοση NAVTEX σε μία ευρεία περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνεται από την Αττάλεια κι όχι από την Κρήτη, που η Άγκυρα τον θεωρεί «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό».

Η πορεία του Oruc Reis είναι μέχρι στιγμής άγνωστη, ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι και τις προηγούμενες ημέρες, συγκεκριμένα στις 22.09, είχε εξέλθει και πάλι από το λιμάνι της Αττάλειας. Τότε, άρχισε να κινείται νοτιοανατολικά με μεγάλη ταχύτητα, προτού τελικά επιστρέψει και σταματήσει ανοιχτά του λιμανιού.

Υπενθυμίζεται ότι το ερευνητικό σκάφος μετά την απόσυρσή του από την Ανατολική Μεσόγειο, είχε επιστρέψει «για ανεφοδιασμό και συντήρηση», όπως είχαν δηλώσει επανειλημμένα ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δείτε πού βρίσκεται το Orfuc Reis αυτή τη στιγμή

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν κάθε κίνηση του τουρκικού ερευνητικού. Μπορεί η πλειοψηφία των ελληνικών πλοίων να έχει επιστρέψει στους ναυστάθμους, ωστόσο, στο ανατολικό Αιγαίο έχει παραμείνει σημαντικός αριθμός πλοίων, ικανός να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Rafale: Έρχονται «φορτωμένα»! Οι πανίσχυροι πύραυλοι Exocet και Meteor πού φτάνουν μέχρι... Τουρκία!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή