Κρήτη: Στα «άδυτα» των πυρηνικών καταφυγίων του Ψυχρού Πολέμου (pics, vid)

Εντυπωσιακά πλάνα μέσα από το πυρηνικό καταφύγιο που κατασκευάστηκε το 1960 στην Κρήτη και λίγοι γνωρίζουν  την ύπαρξη του

Κρήτη: Στα «άδυτα» των πυρηνικών καταφυγίων του Ψυχρού Πολέμου (pics, vid)
2'

Στο φως έρχεται το μυστικό καταφύγιο σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, το οποίο βρίσκεται στο Τυμπάκι στην Κρήτη.

Το άγνωστο πυρηνικό καταφύγιο της Κρήτης, που κατασκευάστηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου την περίοδο 1960-1961, αποκαλύπτει η ιστοσελίδα neakriti.gr.

Το καταφύγιο αυτό, που όπως και τα παλιότερα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, βρίσκεται στην περιοχή του Τυμπακίου, στη θέση Αφραθιάς, νότια του Κόκκινου Πύργου.

Το παρουσίασε ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης και μέλος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηρακλείου Νίκος Μαρκάκης.

Λιγοστοί Κρητικοί σε μεγάλες ηλικίες γνωρίζουν σήμερα τα καταφύγια πολέμου στο νησί , αλλά οι νεότεροι ούτε που φαντάζονται... Κι όμως, είναι τα σημεία εκείνα στα οποία θα πρέπει να καταφύγουν στην περίπτωση μιας “εναέριας προσβολής”, όπως χαρακτηρίζεται κάθε επίθεση από αέρος, λόγω πολεμικής επιχείρησης σε βάρος του νησιού και της πατρίδας μας, την οποία βέβαια οι πάντες και απεύχονται.

Πολλά μάλιστα καταφύγια, με το πιο πρόσφατο να έχει κατασκευαστεί στη δεκαετία του 1960 υπό την πυρηνική απειλή του Ψυχρού Πολέμου”, που ήταν τότε σε ένταση, ανάμεσα στην Αμερική και την πρώην Σοβιετική Ένωση, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, όπως λέει στο neakriti.gr ο Νίκος Μαρκάκης, που ζει στο Τυμπάκι μόνιμα μετά τη συνταξιοδότηση του από το δικαστικό σώμα, το οποίο και υπηρέτησε στο Ηράκλειο.

«Οι παλαιότεροι τα ξέρουν τα πολεμικά καταφύγια της Κρήτης. Εγώ τα ξέρω σχεδόν όλα. Εδώ στην περιοχή του Αφραθιά, νότια της παραλίας του Κόκκινου Πύργου, υπάρχει ένα εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Υπάρχουν εκεί καταφύγια, τα οποία κατασκευάστηκαν το 1961 από το ελληνικό κράτος, γιατί τότε υπήρχε η απειλή του πυρηνικού πολέμου. Και είναι τσιμεντένια. Είναι πολύ ισχυρά. Και είναι αναξιοποίητα. Ορισμένα από αυτά έχουν τεθεί υπό την προστασία της Αρχαιολογίας».

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Μαρκάκης απαντάει και στην άποψη περί απόρρητων καταφυγίων που πρέπει να παραμείνουν απόρρητα, λέγοντας πως «εμείς τα έχουμε σχεδόν όλα κινηματογραφήσει μέσα από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηρακλείου και πρέπει να τα γνωρίζει ο κόσμος για να προστατευτεί σε περίπτωση πολέμου. Δηλαδή, υπάρχουν αυτά τα καταφύγια. Τα ξέρουν πάρα πολλοί Τυμπακιανοί και κάτοικοι των γύρω χωριών, από κάποιες ηλικίες και πάνω βέβαια, αλλά δεν έχει πληροφορηθεί ο κόσμος ότι σε περίπτωση ανάγκης θα πρέπει να πάνε εκεί να κρυφτούν».

Πηγή: Neakriti.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή