Πάρνηθα: Στα πρόθυρα εξαφάνισης το κόκκινο ελάφι - Τι λέει ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο Newsbomb.gr

Το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας και οι κίνδυνοι που απειλούν την ξεχωριστή ζωή του

Πάρνηθα: Στα πρόθυρα εξαφάνισης το κόκκινο ελάφι - Τι λέει ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο Newsbomb.gr
1'

Το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας βρίσκεται πλέον στο χείλος της εξαφάνισης, με τα επίσημα στοιχεία να επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, προέκυψαν ανησυχητικά δεδομένα για τον πληθυσμό των ελαφιών. Συγκεκριμένα, το 2014 ο πληθυσμός τους ανερχόταν στα 1.100 άτομα, ενώ το 2024 έχει καταγράψει δραματική πτώση, με μόλις 70 άτομα να επιβιώνουν στην περιοχή της Πάρνηθας.

Η απότομη μείωση του πληθυσμού αποδίδεται κυρίως στην εισαγωγή λύκων το 2015, οι οποίοι έχουν αυξηθεί ραγδαία σε αριθμό. Παράλληλα, δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο πρόγραμμα προστασίας του κόκκινου ελαφιού, όπως αυτό που υπάρχει για τον λύκο και άλλα είδη. Το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας φαίνεται πως αφέθηκε στην τύχη του, χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για τη διάσωσή του, γεγονός που καθιστά την πλήρη εξαφάνισή του από την Αττική θέμα χρόνου.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια αναζήτησης ασφάλειας, τα ελάφια κατεβαίνουν χαμηλότερα, στις περιοχές των Αχαρνών. Ωστόσο, εκεί γίνονται συχνά θύματα λαθροθηρίας ή εμπλέκονται σε ατυχήματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την επιβίωσή τους.

Ο κίνδυνος εξαφάνισης του κόκκινου ελαφιού είναι πλέον άμεσος, και απαιτείται άμεση δράση από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία αυτού του εμβληματικού είδους της Αττικής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή