Σκληρή απάντηση της Ε.Ε. στους εκβιασμούς του Ερντογάν για το προσφυγικό
Προσφυγικό: Προειδοποιητικά μηνύματα προς την Άγκυρα και τον «σουλτάνο» στέλνουν οι Βρυξέλλες για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν.
Σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστός στην επιθετική ρητορική και στην αδιάλλακτη στάση απέναντι στην Ευρώπη, προχώρησε σε απειλές και εκβιασμούς με αιχμή το προσφυγικό, διαμηνύοντας πως θα πλημμυρίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες.
Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη εάν δε λάβει περαιτέρω βοήθεια για τους πρόσφυγες, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό ανέφερε ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει «εμπιστοσύνη» πως θα αυτή συνεχιστεί με «καλή πίστη».
Εξάλλου, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα.
Ερντογάν: Ανοίγω τα σύνορα
Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων. «Δεν μας υποστήριζετε αρκετά. Αν δεν λάβουμε τη στήριξη που απαιτούμε θα ανοίξω τα σύνορα και θα γεμίσω την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να απειλήσει και πάλι με «θερμό» επεισόδιο, διαμηνύοντας πως η χώρα του έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, τόνισε πως ενδέχεται να στείλει και τρίτο γεωτρύπανο το οποίο θα συνοδεύεται από φρεγάτες, κορβέτες και πολεμικά αεροσκάφη.
Στην ομιλία του προς τα στελέχη του κόμματος του ανέφερε πως «στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε ποιος τι λέει. Κοιτάμε το τι λέμε εμείς! Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή.Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας είναι σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας. Εδώ έχει δικαιώματα η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου" , κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα. έχουμε δικαίωμα να μιλάμε» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Κομισιόν: Μυστική έκθεση για το προσφυγικό
Την ίδια ώρα στο προσκήνιο έχει επανέλθει στη Γερμανία το προσφυγικό με τον Τύπο να φιλοξενεί εκτενή άρθρα.
Η εφημερίδα Süddeutsche του Μονάχου παραθέτει μια πραγματική ιστορία για να καταδείξει με έναν διαφορετικό τρόπο τις όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις που προσλαμβάνει και πάλι το προσφυγικό. «Ο Φικρέτ Ορμάν», διηγείται η αρθρογράφος, «πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης έψαχνε το γιοτ του. Αλλά στο λιμάνι του Μπόντρουμ που το ελλιμενίζει συνήθως, το «Paradiso» είχε κάνει φτερά. Ο Ορμάν ειδοποίησε την αστυνομία και το σκάφος του εμφανίστηκε στην… Κω. Το είχαν κλέψει διακινητές, όπως τον ενημέρωσε η αστυνομία για να μεταφέρουν πρόσφυγες. Όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ από το λιμάνι του Μπόντρουμ έχουν κλαπεί 12 τέτοια πολυτελή σκάφη ή μόνο οι μηχανές τους ή και το σύστημα ραντάρ».
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει για όσους από τους άγνωστες του δεν το ξέρουν ότι η απόσταση από το Μπόντρουμ μέχρι την Κω είναι μερικά ναυτικά χιλιόμετρα μακριά. Σαν μια απογευματινή κυριακάτικη βόλτα. Στο άρθρο επισημαίνονται οι γραφειοκρατικές δυσκολίες των υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν γρήγορα τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου με αποτέλεσμα οι δομές που υπάρχουν στα νησιά να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες προσφυγικές ροές.
Η εφημερίδα die Welt φέρνει στο προσκήνιο την ίδια τη συμφωνία για το προσφυγικό ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, την οποία θεωρεί «κλινικά νεκρή» δανειζόμενος έκφραση του Μανώλη Λογοθέτη, Ειδικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, με τον οποίο συνομίλησε ο Γερμανός αρθρογράφος. «Σεβόμαστε τη συμφωνία» σημειώνει ο Λογοθέτης. «Η συμφωνία μοιάζει σαν έναν ασθενή στην εντατική, που τον επαναφέρουμε στη ζωή. Αλλά είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα υπάρχουν ελάχιστα σημεία ζωής».
Αυτό είναι και το ερώτημα του αρθρογράφου της Welt. «Τα 16 φουσκωτά, που ήρθαν σε μια ημέρα στη Μυτιλήνη, αποδεικνύουν πόσο αβοήθητη παραμένει ακόμη η ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων, όταν η τουρκικές αρχές κλείνουν τα μάτια (στους διακινητές)» επισημαίνει. «Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν το ντιλ που συμφωνήθηκε το 2016 μπορεί να σωθεί».
Η εφημερίδα die Welt φέρνει στη δημοσιότητα και εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν για το προσφυγικό, η οποία ζητά από την κυβέρνηση να τρέξει πιο γρήγορα τις διαδικασίες για την επαναπροώθηση προσφύγων προς την Τουρκία. «Η ταχύτητα των διαδικασιών είναι ανησυχητικά αργή (…) για μια πιο αποτελεσματική επαναπροώθηση χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες των ελληνικών αρχών. Οι Βρυξέλλες καλούν στην εφαρμογή ενός από κοινά συμφωνημένου τρόπου εργασίας, μεταξύ άλλων με περισσότερο ιατρικό προσωπικό και αύξηση του αριθμού των οριστικών αποφάσεων για να επαναπροώθηση. Αυτά τα μέτρα θα οδηγούσαν σαφώς στην αύξηση των επαναπορωθήσεων» σημειώνεται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα δουν αύξηση μέχρι και 40% με το νέο σύστημα