Σαρώνει τον πλανήτη ο κορονοϊός: 447.000 κρούσματα και πάνω από 20.000 νεκροί σε 182 χώρες
Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Τουλάχιστον 20.599 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο από την πανδημία του SARS-CoV-2, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (25/3) είχαν διαγνωστεί 447.030 κρούσματα σε 182 χώρες και εδάφη αφότου ξέσπασε η επιδημία, στα τέλη Δεκεμβρίου. Μεταξύ αυτών, τουλάχιστον 104.300 ασθενείς θεωρούνται πλέον αποθεραπευμένοι.
Σε σύγκριση με τον χθεσινό απολογισμό, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 2.341 και τα νέα κρούσματα κατά 43.010.
Τους περισσότερους θανάτους μέσα σε διάστημα 24 ωρών ανέφεραν η Ισπανία με 738 νεκρούς, η Ιταλία (683) και η Γαλλία (231).
Στην Ιταλία, όπου ο πρώτος ασθενής πέθανε στα τέλη Φεβρουαρίου, οι νεκροί φτάνουν πλέον τους 7.503 και τα κρούσματα τα 74.386. Μετά την Ιταλία, η ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο είναι η Ισπανία, με 3.434 νεκρούς και 47.610 κρούσματα. Ακολουθούν η Κίνα (3.281 θάνατοι και 81.218 κρούσματα, το Ιράν (2.077 θάνατοι και 27.017 κρούσματα) και η Γαλλία (1.331 θάνατοι και 25.233 κρούσματα).
Η Κίνα (εκτός του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) ανέφερε 47 νέα κρούσματα και τέσσερις θανάτους.
Τις τελευταίες 24 ώρες, θανάτους στο έδαφός τους ανέφεραν για πρώτη φορά η Τζαμάικα, το Καμερούν, η Εσθονία και ο Νίγηρας. Τα πρώτα κρούσματα ανακοίνωσαν η Γουινέα-Μπισάου, το Λάος, το Μαλί, η Λιβύη, το Μπελίζ, η Γρενάδα και η Δομινίκα.
Περισσότεροι από 3 δισ. άνθρωποι σε καραντίνα
Πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε περίπου 70 χώρες και εδάφη έχουν τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας Covid-19, σύμφωνα με μια νέα καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο αριθμός αυτός ξεπερνά το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ανέρχεται στα 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Στις περισσότερες από τις χώρες και τα εδάφη (περίπου 40, όπου κατοικούν τουλάχιστον 2,3 δισεκ. άνθρωποι) η καραντίνα είναι υποχρεωτική: στην Ινδία, σε πολλές Αμερικανικές Πολιτείες, την Κολομβία, την Αργεντινή, το Ιράκ, το Νεπάλ, τη Μαδαγασκάρη αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ). Ο Παναμάς είναι η τελευταία μέχρι στιγμής χώρα που εντάχθηκε στον κατάλογο. Η Νότια Αφρική θα προστεθεί από σήμερα.
Πάντως, στις περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι δυνατόν να βγει κανείς από το σπίτι του για να εργαστεί, να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης ή να πάει στον γιατρό.
Τουλάχιστον επτά χώρες (συνολικός πληθυσμός 416 εκατομμύρια) όπως το Ιράν, η Γερμανία και ο Καναδάς, καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, χωρίς όμως να λαμβάνονται συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα. Η Ρωσία έκανε μια παρόμοια σύσταση την Τετάρτη.
Απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει επιβληθεί σε τουλάχιστον 18 χώρες και εδάφη (300 εκατομμύρια κάτοικοι), όπως στην Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Χιλή, τη Μανίλα και τη Σερβία. Στον Ισημερινό οι κάτοικοι μπορόυν να βγουν από το σπίτι τους μόνο από τις 05:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.
Τέλος, τουλάχιστον σε πέντε χώρες έχουν τεθεί σε καραντίνα οι μεγαλύτερες πόλεις τους: αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων στην Κινσάσα (Λ.Δ. Κονγκό), στο Ριάντ, τη Μεδίνα, τη Μέκα (Σαουδική Αραβία) και το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν). Ο συνολικός πληθυσμός των πόλεων αυτών φτάνει τα 30 εκατομμύρια.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
- Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί η επώαση
- Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα
- Δείτε LIVE την εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη (ΧΑΡΤΗΣ)
- Αυτό είναι το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης
ΟΗΕ: Ο κορονοϊός απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα
Η πανδημία της νόσου Covid-19 «απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσιάζοντας ένα «Σχέδιο Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Δράσης», που επεκτείνεται έως τον Δεκέμβριο κι απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση δωρεών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μπροστά σε αυτήν την απειλή, «το σύνολο της ανθρωπότητας πρέπει να απαντήσει. Η παγκόσμια δράση και αλληλεγγύη είναι κρίσιμης σημασίας», συμπλήρωσε ο Γκουτέρες.
«Οι ατομικές απαντήσεις των χωρών δεν θα είναι επαρκείς», εκτιμά ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών.
Στόχος του σχεδίου είναι «να μας επιτρέψει να πολεμήσουμε τον ιό στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πιο ευπαθών ομάδων, ιδίως των γυναικών και των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ασθενών με χρόνια νοσήματα» επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε ένα βίντεο.
Η έκκληση για συγκέντρωση κεφαλαίων που απηύθυνε σήμερα ο ΟΗΕ προορίζεται για την κάλυψη του διαστήματος Απριλίου- Δεκεμβρίου του 2020.
Το συνολικό ποσό που αναζητείται είναι 2,012 δισεκατομμύρια δολάρια, δεδομένων των εκκλήσεων που έχουν απευθύνει διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο ΠΟΥ, το Επισιτιστικό Πρόγραμμα ή η Unicef.
Το ανθρωπιστικό σχέδιο του ΟΗΕ, που παρουσιάζεται εκτενώς σε 80 σελίδες, θα εφαρμοστεί από διάφορες υπηρεσίες του Οργανισμού με «απευθείας ρόλο» για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Τον συντονισμό του θα αναλάβει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Ματ Λόουκοκ.
Με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα αγοραστεί ιατρικός εξοπλισμός για την εξέταση και περίθαλψη ασθενών, θα εγκατασταθούν σημεία για το πλύσιμο των χεριών σε καταυλισμούς προσφύγων, θα οργανωθούν εκστρατείες ενημέρωσης και θα εγκατασταθούν εναέριες ανθρωπιστικές γέφυρες με την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.