Χριστούγεννα: O λογιστικός «πονοκέφαλος» του Άγιου Βασίλη, τα εκατομμύρια πακέτα δώρων και η… Amazon

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, ο «Άγιος Βασίλης» καλείται να λύσει μία δύσκολη εξίσωση και να παραδώσει σε μικρό χρονικό διάστημα δώρα σε εκατομμύρια παιδιά ανά τον πλανήτη. Η τεχνολογία, η Amazon αλλά και τα drones που...αποτελούν το μέλλον στις μεταφορές, σπεύδουν προς βοήθειά του.

Ο Άγιος Βασίλης...με τη σύζυγό του στην Αλάσκα
Ο Άγιος Βασίλης...με τη σύζυγό του στην Αλάσκα
A.P
8'

Πίσω από τα χαρούμενα παιδικά πρόσωπα, τις γιορτινές βιτρίνες και τα δώρα…που παίρνουν θέση κάτω από τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα, κρύβεται ένας πραγματικός αγώνας δρόμου με πολλές εργατοώρες, χιλιάδες χιλιόμετρα και παραγγελίες.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δίνει στοιχεία για το πόσο «ξέφρενες» είναι αυτές οι μέρες -και οι νύχτες- για το παγκόσμιο «εργοστάσιο» των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ υπολόγισαν ότι υπάρχουν περισσότερα από 715 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και αυτές τις μέρες περιμένουν το δώρο τους σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια με βάση την υπόθεση ότι κάθε σπίτι έχει κατά μέσο όρο τρία παιδιά, υπολόγισαν οτι ο «Άγιος των Χριστουγέννων» πρέπει να παραδώσει παραγγελίες σε…238 εκατομμύρια σπίτια.

Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί στην υπόθεση ότι...ο Ρούντολφ και οι άλλοι τάρανδοι θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να σύρουν το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη με τη μισή ταχύτητα του φωτός. Αυτό σημαίνει οτι τα δώρα θα φθάσουν στην ώρα τους σε όλα τα ανυπόμονα παιδάκια μόνο αν το άρμα τρέχει με… 540 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα, γράφει το ΒΒC.

Ο «Άγιος Βασίλης» συνεχίζει αναμφίβολα τις τελευταίες προετοιμασίες με τους…βοηθούς του, τα Χριστούγεννα όμως είναι φυσικά η πιο πολυάσχολη εποχή του χρόνου για το λιανεμπόριο. Και αυτό γιατί μάλλον κανένας απο εμάς δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά και μόνο…στα δώρα που παραδίδονται μαγικά μέσα από τις καμινάδες μας.

Στα ύψη το ηλεκτρονικό εμπόριο λόγω πανδημίας

Καθώς οι ηλεκτρονικές παραγγελίες αντιστοιχούν πλέον στο 1/3 τουλάχιστον όλων των πωλήσεων για την περίοδο των Χριστουγέννων, οι έμποροι λιανικής ανά τον κόσμο επικεντρώνονται στα συστήματα παράδοσης.

Η Amazon, η μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης αγαθών και υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου στον κόσμο, διαθέτει 175 «σταθμούς εκπλήρωσης παραγγελιών», κυρίως στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Το μεγαθήριο του κλάδου, παρέδωσε 4,2 δισεκατομμύρια δέματα μόνο στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Το ποσό αυτό ήταν υπερδιπλάσιο του συνόλου των 1,9 δισεκατομμυρίων δεμάτων που είχε παραδώσει το 2019, καθώς ο κορονοϊός προκάλεσε μια τεράστια αύξηση στις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Τόσο πολύ, που πέρυσι η Amazon παρέδωσε ένα στα πέντε δέματα στις ΗΠΑ.

Παρόμοια όμως είναι η εικόνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι πωλήσεις της Amazon αυξήθηκαν κατά 51% το 2020. Πλέον πολλοί από εμάς έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τον κολοσσό, αναμένοντας τις παραγγελίες μας ακόμη και την επόμενη ημέρα, ενώ πλέον έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τη «διαδρομή» των αγαθών μας.

Για τους άλλους λιανοπωλητές, μεγάλους και μικρούς, αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Πώς μπορούν να κάνουν τα συστήματα παράδοσης όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και φιλικά προς τον χρήστη;

Μια επιλογή είναι να γίνουν ενδιάμεσοι πωλητές της Amazon, αλλά αυτό συνοδεύεται από σειρά χρεώσεων. Συνήθως ανέρχονται στο 15% της τιμής των αντικειμένων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να φθάσουν έως και 45%.

Εναλλακτικά, οι έμποροι λιανικής μπορούν να παραμείνουν ανεξάρτητοι από την Amazon και αντ' αυτού να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες εταιρειών τεχνολογίας που μπορούν να τους βοηθήσουν να φέρουν σε πέρας γρήγορα και αξιόπιστα τις παραγγελίες.

Μια τέτοια επιχείρηση είναι η βρετανική εταιρεία Diamond Logistics. Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Despatch Lab, επιτρέπει στους λιανοπωλητές να κάνουν κράτηση, να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται παραδόσεις χρησιμοποιώντας και τον στόλο των φορτηγών της εταιρείας, αλλά και μέσω τoυ Βασιλικού Ταχυδρομείου και άλλων εταιρειών διανομής.

Η Κέιτ Λέστερ της Diamond Logistics λέει ότι τα έσοδά της έχουν αυξηθεί κατά 50% φέτος, καθώς όλο και περισσότερα καταστήματα ενισχύουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο. «Έχουμε 30 τοπικά κέντρα εκπλήρωσης», λέει. «Έτσι μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα προϊόντα, να τα διαλέξουμε, να τα συσκευάσουμε και να τα αποστείλουμε»

Tεχνολογία με βάση το GPS

Για να μπορέσουν οι εταιρείες να παρακολουθούν τα προγράμματα παράδοσης και να σχεδιάζουν διαδρομές, η αμερικανική εταιρεία HyperTrack ανέπτυξε μία πρωτοποριακή εφαρμογή και ένα σύστημα παρακολούθησης που βασίζεται σε GPS.

Ο αντιπρόεδρος πωλήσεων της εταιρείας, Φρανσουά Μαρτέλ λέει ότι το σύστημα επιτρέπει τόσο στους λιανοπωλητές όσο και στους χονδρεμπόρους να παρέχουν στους πελάτες πιο ακριβείς χρόνους παράδοσης, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία την εορταστική περίοδο.

«Φανταστείτε ότι είστε έμπορος λιανικής και παραγγέλνετε από έναν χονδρέμπορο», λέει. «Οι χονδρέμποροι δεν έχουν την τεχνολογία της Amazon, παρ’όλα αυτά θέλουν να παρέχουν ένα αξιόπιστο χρονικό διάστημα παράδοσης, που δεν είναι τόσο ευρώ όσο λόγου χάρη το 8-4»

Αυτή τη στιγμή τα χρονικά όρια είναι τόσο μεγάλα που προκαλούν γέλιο, επομένως στόχος μας ειναι να παρέχουμε πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα και να τα τηρούμε, προσθέτει. Για τη νορβηγική εταιρεία Gelato, η μεγάλη ιδέα, είναι να βοηθήσει τις εταιρείες να μειώσουν τις αποστάσεις στις παραδόσεις.

Η τεχνολογική καινοτομία διαμορφώνει το νέο αναδυόμενο οικονομικό τοπίο. Το λογισμικό που χρησιμοποιεί η εταιρεία επιτρέπει στους πωλητές φυσικών προϊόντων όπως ρούχα, αφίσες και βιβλία μέσω διαδικτύου, να συνδεθούν με κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, εάν ένας Βρετανός σχεδιαστής Τ-shirt λάβει μια παραγγελία από την Αυστραλία, αντί να κατασκευαστεί το ρούχο στο Ηνωμένο Βασίλειο και να φθάσει μετά στο μακρινό Σίδνεϊ, μπορεί να εκτυπώσει και να παραδώσει το ρούχο με τη βοήθεια μίας συνεργαζόμενης αυστραλιανής εταιρείας.

Ο Henrik Müller-Hansen, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Gelato, λέει ότι η εν λόγω πρακτική δεν έχει μόνο τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη. «Αυτό που μας επιτρέπει η τοπική παραγωγή και η παραγωγή κατ' απαίτηση είναι να μειώσουμε τις αποστάσεις, (άρα τα ταξίδια, άρα και τις βλαβερές εκπομπές) αλλά και να ταιριάξουμε την προσφορά και τη ζήτηση», λέει.

«Δεν χρειάζεται πλέον να μαντεύουμε. Παλιά, για να φτάσει μια παγκόσμια εταιρεία στην οικονομία κλίμακας λόγου χάρη, περίμενε και προσπαθούσε να αξιολογήσει τη ζήτηση. Τώρα, με βάση την τοπική παραγωγή κατ' απαίτηση, παράγει μόνο όταν λάβει την παραγγελία»

Ο ίδιος αναμένει ότι η επιχείρησή του θα αναπτυχθεί παράλληλα με τις εξελίξεις στην τρισδιάστατη εκτύπωση, η οποία θα επιτρέψει την ευκολότερη κατασκευή περισσότερων προϊόντων εξ αποστάσεως.

Τα drones αλλάζουν το παιχνίδι στις μεταφορές

Ωστόσο, ίσως η πιο συναρπαστική εξέλιξη στην τεχνολογία παράδοσης - και ειδικά για τον...Άγιο Βασίλη - είναι τα drones που μεταφέρουν φορτία. Δεκάδες εκατομμύρια από αυτά θα του έλυναν πραγματικά τα χέρια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ενώ η τεχνολογία υπάρχει ήδη όμως, εξακολουθεί να περιμένει ρυθμιστική έγκριση από τις κυβερνήσεις για να ξεκινήσει εθνική εμπορική χρήση. Προς το παρόν υπάρχει μια σειρά από πιλοτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, η Amazon έχει το δικό της σχέδιο - την Prime Air - αλλά ορισμένες μικρότερες εταιρείες έχουν αναπτύξει επίσης τα δικά τους drones.

Μια τέτοια εταιρεία είναι η ισραηλινή Flytrex, η οποία δίνει ήδη τη δυνατότητα σε εστιατόρια της κωμόπολης Χόλι Σπρινγκς στη Βόρεια Καρολίνα να παραδίδουν φαγητό με τη βοήθεια drones. Είναι μέρος μιας πιλοτικής προσπάθειας που έχει εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Στο μέλλον, τα drones ειναι βέβαιο οτι θα φέρουν τα πάνω-κάτω στις αγορές μας ιδιαίτερα την απαιτητική εορταστική περίοδο. Με άλλα λόγια εξηγούν παράγοντες του κλάδου θα μπορούμε να παραγγείλλουμε όλα τα χριστουγεννιάτικα δώρα στις 24 Δεκεμβρίου και να τα παραλάβουμε το ίδιο εκείνο απόγευμα (!).

Μέχρι τότε οπως λέει η Κέιτ Λέστερ καλό θα είναι να παραγγείλλουμε τα δώρα μας νωρίς. «Κάνετε τις παραγγελίες σας σύντομα, γιατί θα είναι μοιραίο να τις αφήσετε μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου φέτος. Γιατί νομίζω ότι αυτός ο Δεκέμβριος θα είναι χαοτικός» Εκτός φυσικά αν τα αφήσετε όλα για να τα χειριστεί ο…Άγιος Βασίλης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή