Έως 20 φορές πιο πιθανές οι σοβαρές καλοκαιρινές ξηρασίες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και η συνακόλουθη άνοδος της θερμοκρασίας έχει καταστήσει τουλάχιστον 20 φορές πιθανότερες τις σοβαρές καλοκαιρινές ξηρασίες, όπως αυτές φέτος σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία (ιδίως Κίνα), σε σχέση με πριν έναν αιώνα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Οι 21 Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερευνητές της ομάδας World Weather Attribution, οι οποίοι ανέλυσαν ανά τον κόσμο την υγρασία του εδάφους κατά το φετινό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θεωρούν ότι οι φετινοί καύσωνες και οι ξηρασίες σε πολλά μέρη του κόσμου θα ήταν «ουσιαστικά αδύνατοι» χωρίς τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής και των ολοένα αυξανόμενων «αερίων του θερμοκηπίου».
Οι ξηρασίες του 2022 στέρεψαν μεγάλα ποτάμια, κατέστρεψαν γεωργικές καλλιέργειες και αύξησαν τις τιμές αρκετών τροφίμων, πυροδότησαν καταστροφικές πυρκαγιές, περιόρισαν την υδροηλεκτρική παραγωγή και οδήγησαν σε περιορισμούς στη διαθεσιμότητα του νερού ακόμη και στην Ευρώπη. Η Κίνα ειδικά βίωσε το πιο ξηρό καλοκαίρι των τελευταίων 60 ετών, με τον διάσημο τεράστιο ποταμό της Γιανγκτσέ να μένει μισός σε πλάτος.
Η μελέτη εκτιμά ότι τέτοιες ξηρασίες κάποτε, όταν δεν υπήρχε ακόμη η κλιματική αλλαγή, συνέβαιναν μόνο μια φορά κάθε 400 χρόνια, ενώ τώρα πια αναμένεται να επαναλαμβάνονται στο βόρειο ημισφαίριο (όπου και η Ελλάδα) κάθε τουλάχιστον 20 χρόνια, με άλλα λόγια είναι 20 φορές πιο πιθανές.
Αν μάλιστα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά άλλους 0,8 βαθμούς Κελσίου - πέρα από τους 1,2 βαθμούς που έχει αυξηθεί ήδη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα - έντονες και εκτεταμένες ξηρασίες μπορεί να συμβαίνουν κάθε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Ντομινίκ Σουμάχερ της πολυτεχνικής σχολής ΕΤΗ της Ζυρίχης. Όπως είπε, «με περαιτέρω άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, μπορούμε να περιμένουμε ακόμη πιο ισχυρές και συχνές θερινές ξηρασίες στο μέλλον».
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων