Σουδάν - Νίκος Δένδιας: Απεγκλωβίστηκαν ακόμα δέκα Έλληνες

Σουδάν: Οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί και είναι καλά στην υγεία τους, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σουδάν - Νίκος Δένδιας: Απεγκλωβίστηκαν ακόμα δέκα Έλληνες
4'

Ακόμα δέκα Έλληνες πολίτες απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», έγραψε το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Δένδιας στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες είχαν αποχωρήσει 8 Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους και δύο τραυματίες με γαλλικό αεροσκάφος. Την Κυριακή έφθασαν στην Αίγυπτο δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27J της Ελληνικής Πολεμικής με σκοπό να μεταφέρουν τους Ελληνες που θα απεγκλωβίσουν στο Τζιμπουτί.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία πραγματοποίησαν επίσης πτήσεις εκκένωσης. Οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι μετέφεραν λιγότερους από 100 ανθρώπους με τρία ελικόπτερα Chinook το πρωί της Κυριακής σε μια «γρήγορη και καθαρή» επιχείρηση. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ είναι πλέον κλειστή και ένα tweet στην επίσημη ροή της αναφέρει ότι δεν είναι αρκετά ασφαλές για την κυβέρνηση να απομακρύνει ιδιώτες Αμερικανούς πολίτες.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατάφερε να μεταφέρει με αεροπλάνο Βρετανούς διπλωμάτες και τις οικογένειές τους έξω από τη χώρα σε μια «σύνθετη και γρήγορη» επιχείρηση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έγραψε στο Twitter την Κυριακή ότι μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του ολοκλήρωσαν μια «σύνθετη και ταχεία εκκένωση Βρετανών διπλωματών και των οικογενειών τους από το Σουδάν».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εκκένωσε το διπλωματικό της προσωπικό. Άλλες χώρες απομάκρυναν επιτυχώς τους ανθρώπους το Σάββατο. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι, κυρίως πολίτες χωρών του Κόλπου, καθώς και της Αιγύπτου, του Πακιστάν και του Καναδά, μεταφέρθηκαν δια θαλάσσης στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Υπήρξαν απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια από πολλούς ξένους φοιτητές - από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή - που είναι επίσης εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ, μια πόλη περίπου έξι εκατομμυρίων κατοίκων.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές ότι η σύνδεση στο Διαδίκτυο έχει σχεδόν καταρρεύσει πλήρως στο Σουδάν, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει σοβαρά τον συντονισμό της βοήθειας για όσους έχουν παγιδευτεί στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις.

Η μάχη για την εξουσία έχει οδηγήσει σε σφοδρούς βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες άλλους τραυματίες. Οι σχεδόν συνεχείς πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ και αλλού έχουν διακόψει την ηλεκτρική ενέργεια και την ασφαλή πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Αρκετές εκεχειρίες που φαινομενικά είχαν συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές αγνοήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης μιας τριήμερης παύσης για τον εορτασμό της μουσουλμανικής εορτής του Εΐντ Αλ Φιτρ που ξεκίνησε την Παρασκευή. Η κατάπαυση του πυρός υποτίθεται ότι θα επέτρεπε σε χιλιάδες κατοίκους του Χαρτούμ που παγιδεύτηκαν από τις μάχες να επισκεφτούν την οικογένειά τους κατά τη διάρκεια της γιορτής.

Ο ΟΗΕ αγωνίζεται επίσης να απομακρύνει το προσωπικό του, προειδοποιώντας ότι η εκκένωση μέσω ξηράς μπορεί να είναι η μόνη επιλογή. Ένας υπάλληλος του ΟΗΕ είπε ότι αρκετοί εργαζόμενοι του ΟΗΕ έχουν ήδη φύγει, ταξιδεύοντας από το Χαρτούμ στο Πορτ Σουδάν ή από τη νοτιοδυτική περιοχή του Νταρφούρ στο γειτονικό Τσαντ.

Σχετικές ειδήσεις

Σουδάν: 10η ημέρα χάους - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Σουδάν: Ο Καναδάς αναστέλλει τη λειτουργία της πρεσβείας του εν μέσω χάους

Σουδάν: Η Ισπανία ανακοίνωσε πως απομάκρυνε περίπου 100 ανθρώπους

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή