Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΙΑΕΑ προειδοποιεί για νέο πυρηνικό ατύχημα στην Ζαπορίζια

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απειλή «σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος» αφού ο Πούτιν διέταξε την εκκένωση της πόλης κοντά στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας που κατέλαβε η Ρωσία τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΙΑΕΑ προειδοποιεί για νέο πυρηνικό ατύχημα στην Ζαπορίζια
AP photo
2'

Ένας «τρελός πανικός» έχει σαρώσει τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη καθώς η Ρωσία καλεί να εκκενώσουν 18 οικισμούς στην περιοχή Ζαπορίζια εν όψει της αναμενόμενης ουκρανικής επίθεσης.

Ο Ιβάν Φεντόροφ, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης στην περιφέρεια Ζαπορίζια, είπε ότι η διαταγή προκάλεσε χάος και ουρές πέντε ωρών αυτοκινήτων στο σημείο ελέγχου στην Κριμαία.

Ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι μια ανθρωπιστική κρίση «μεγαλώνει» καθώς τα καταστήματα σταμάτησαν να λαμβάνουν αγαθά, τα νοσοκομεία έκλεισαν και είχαν διατυπωθεί απειλές για διακοπή ρεύματος και νερού.

Όπως αναφέρει η DailyMail.com, οι εκκενώσεις λέγεται ότι επηρεάζουν το Enerhodar, κοντά στο μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας - με την πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ να προειδοποιεί για ένα πιθανό «σοβαρό πυρηνικό ατύχημα».

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, προειδοποίησε ότι η κατάσταση «γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη».

Τα νέα έρχονται καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται για μια αντεπίθεση την άνοιξη, σπάζοντας το χειμερινό αδιέξοδο με ώθηση σε κατεχόμενες περιοχές στο νότο και στα ανατολικά.

Γράφοντας νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Fedorov είπε ότι «Υπό το πρόσχημα μιας επινοημένης “εκκένωσης”, οι κατακτητές προετοιμάζουν πραγματικές προκλήσεις. Η ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλείται από την αρρωστημένη φαντασίωση των Ρώσων δεν είναι λιγότερο πραγματική».

Πρόσθεσε αργότερα ότι «οι κατακτητές υπόσχονται στους κατοίκους των εδαφών της πρώτης γραμμής χρυσά βουνά - άνετη διαμονή στα κατεχόμενα κέντρα αναψυχής Kyrylivka και Berdyansk».

Το LB.ua ανέφερε το Σάββατο ότι οι ντόπιοι έκρυβαν τα παιδιά τους καθώς Ρώσοι επιβαίνοντες προσπαθούσαν να τα μεταφέρουν, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς τους γονείς τους, σε κέντρα αναψυχής στην Kyrylivka και στο Berdyansk.

Το ανεξάρτητο ουκρανικό μέσο ανέφερε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς.

Ο κ. Fedorov πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, μόνο [μερικοί] από τους εκκενώμενους μεταφέρονται στην ακτή - είναι εγκατεστημένοι μεταξύ των συνεργατών και του στρατού. Άλλοι οδηγούνται στην ηπειρωτική Ρωσία».

Διαβάστε επίσης:

Στέψη Καρόλου: H guest εμφάνιση του πρίγκιπα Χάρι που προκάλεσε ερωτηματικά - Έμεινε για 28 ώρες

Τραγωδία στο Περού: Τουλάχιστον 27 νεκροί εργάτες μετά από πυρκαγιά σε ορυχείο χρυσού

Κύπρος: Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη του άγριου φονικού - Ο διαχειριστής βρήκε την 35χρονη νεκρή

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή