Βέλγιο: Προσαγωγή υπόπτου για πιθανή σχέση με το όπλο της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες
Στις 16 Οκτωβρίου ο 45χρονος Αμπντελσαλάμ Λασουέντ εξαπέλυσε επίθεση στις Βρυξέλλες σκοτώνοντας δύο Σουηδούς και τραυματίζοντας έναν ακόμη
Ένα άτομο, το οποίο φέρεται να έχει σχέση με το όπλο που χρησιμοποίησε ο τρομοκράτης των Βρυξελλών, στην αιματηρή επίθεση της 16ης Οκτωβρίου προσήγαγαν οι βελγικές αρχές, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο άνδρας αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της ημέρας ενώπιον των ανακριτών και αργότερα θα αποφασιστεί εάν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Η αστυνομία εξάλλου διεξάγει έρευνες για το ενδεχόμενο ο δράστης που εξαπέλυσε την επίθεση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου να μην ενήργησε μόνος του, αλλά να είχε συνεργούς.
«Καμία υπόθεση δεν απορρίπτεται πολύ γρήγορα. Είναι ένα ζήτημα σοβαρό και αφορά την ασφάλεια των κατοίκων της χώρας μας» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Annelies Verlinden, εξηγώντας ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο δράστης έδρασε μόνος του.
«Η ομοσπονδιακή εισαγγελία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διερευνήσει όλα τα πιθανά σενάρια. Εφόσον δεν υπάρξει διευκρίνιση, δεν θα αποκλειστεί τίποτα», πρόσθεσε.
Πώς εντοπίστηκε ο δράστης
Ένας μάρτυρας επικοινώνησε με την αστυνομία των Βρυξελλών λίγο μετά τις 8 το πρωί της Τρίτης, για να αναφέρει ότι εντόπισε τον φερόμενο δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης, σε ένα κατάστημα ποτών στην περιοχή Schaerbeek, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.
Ο ύποπτος εξουδετερώθηκε και έπεσε νεκρός κατά την επέμβαση της αστυνομίας, ενώ μετά από προσπάθεια ανάνηψης, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σε καφέ στη rue Van Oost βρέθηκε ένα όπλο και μία τσάντα με ρούχα.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο δράστης, ο οποίος ονομάζεται Αμπντελσαλάμ Λασουέντ ήταν 45 ετών με καταγωγή από την Τυνησία.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές.
Ήταν γνωστός στις Αρχές
Ο ύποπτος είχε ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019. Έλαβε αρνητική απάντηση ένα χρόνο αργότερα και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Η εντολή να εγκαταλείψει την επικράτεια δεν μπορούσε ποτέ να του επίδοθεί, καθώς ο άνδρας που μέχρι τότε ήταν γνωστός στην αστυνομία για εμπορία ανθρώπων, παράνομη διαμονή και κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας, δεν έμεινε ποτέ σε κέντρο ασύλου και, επομένως, ο εντοπισμός του ήταν αδύνατος.
Το 2016, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Τυνησία ανέφεραν ένα ριζοσπαστικοποιημένο προφίλ και την επιθυμία του να ενταχθεί στη τζιχάντ. Αλλά αυτή ήταν, εκείνη την εποχή, μία από τις δεκάδες αναφορές στο πλαίσιο των επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες και δεν είχε γίνει τίποτα εκείνη τη στιγμή, επιβεβαίωσε ο Βαν Κουίκενμπορν.
Πιο πρόσφατα, στις αρχές του έτους, ο ένοικος ενός κέντρου ασύλου της Αμβέρσας δέχθηκε απειλές από τον ύποπτο μέσω κοινωνικών δικτύων.Η καταδίκη του για τρομοκρατία στην Τυνησία ώθησε την αστυνομία της Αμβέρσας να καλέσει το Κοινό Κέντρο Πληροφοριών, μια ομάδα που δημιουργήθηκε μετά την περίοδο των επιθέσεων για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία. Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κοινού δικαίου, αλλά όχι για τρομοκρατία.