Επεισόδια με ακροδεξιούς στην Σερβία

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο του Βελιγραδίου, από συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και ακροδεξιών...

1'

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο του Βελιγραδίου, από συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και ακροδεξιών διαδηλωτών. Τα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Πορείας Υπερηφάνειας – Belgrade Pride της οργάνωσης LGBT. Μέλη ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων, προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στην πορεία, αλλά εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.


Ακολούθησαν συμπλοκές σώμα με σώμα, καθώς οι διαδηλωτές είχαν στη διάθεσή τους σιδερολοστούς και πέτρες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 58 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 48 είναι αστυνομικοί. Το κέντρο του Βελιγραδίου θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, αφού υπάρχουν διάσπαρτα κατεστραμμένα αυτοκίνητα, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων και αναποδογυρισμένοι κάδοι απορριμμάτων.

Στο μεταξύ, άλλη ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε με βόμβες μολότωφ στα γραφεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (DS). Προκλήθηκε πυρκαγιά στο ισόγειο του κτιρίου, που κατασβέστηκε γρήγορα από πυροσβέστες πριν επεκταθεί σε άλλους ορόφους και απειλήσει εργαζόμενους που βρίσκονταν στο σημείο.
Ανάλογες επιθέσεις δέχθηκαν τόσο τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS), όσο και του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP).

Η πορεία Υπερηφάνειας που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι, ήταν για να αναδειχθούν οι διακρίσεις που σημειώνονται λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Συμμετείχε πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους γκέι και λεσβίες, αλλά και πολιτικοί, ξένοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή