Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η διοχέτευση μολυσμένων με ορμόνες και άλλες ουσίες προϊόντων στην αγορά στα κατεχόμενα, η κακή κατάσταση του σφαγείου Λευκονοίκου, η μη πρόσβαση σε ειδική εκπαίδευση 50 παιδιών με ειδικές ανάγκες στην κατεχόμενη Καρπασία, η πτώση στην αγορά, αλλά και η συνεργασία για έργα στην κατεχόμενη Λευκωσία, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων σήμερα.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
3'

Ασχολούνται επίσης με θέματα που αφορούν τα εσωκομματικά του ΡΤΚ ενόψει του εκλογικού του συνεδρίου τον Ιούνιο, η επιβολή προστίμου για όσους πετούν σκουπίδια στους δρόμους, το πολιτιστικό φεστιβάλ στα κατεχόμενα Καλυβάκια, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ολοφάνερα δολοφονία» αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του τ/κ Δημοκρατικού κόμματος Μπενγκού Σόνια για επικίνδυνα για την υγεία προϊόντα που ηθελημένα ή μη συνεχίζουν να διοχετεύονται στην αγορά και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι συνώνυμο της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Αλλού γράφει ότι το χρηματικό πρόστιμο για απόρριψη σκουπιδιών είναι 354 ΤΛ (156 ευρώ περίπου), ενώ υπάρχει και τηλεφωνική γραμμή όπου μπορούν να γίνουν σχετικές καταγγελίες. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί απόψεις ακαδημαϊκών, που απαντούν στο ερώτημα εάν μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο χώρο της αριστεράς στα κατεχόμενα (στις «βουλευτικές εκλογές»).

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Εστία μικροβίων» αναφέρεται στο σφαγείο του κατεχόμενου Λευκόνοικου, όπου εδώ και 39 χρόνια δεν έχουν γίνει επισκευές ή εργασίες επιδιόρθωσης, δεν υπάρχει κτηνιατρικός έλεγχος, αλλά χρησιμοποιείται ακόμη για τη σφαγή ζώων που διοχετεύονται στην αγορά. Αλλού γράφει ότι για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε χθες το πολιτιστικό φεστιβάλ στα κατεχόμενα Καλυβάκια, όπου υπήρξε κοσμοσυρροή. Αλλού αναφέρει ότι δεν υπάρχει συγχώρεση πλέον σε όσους μολύνουν το περιβάλλον πετώντας σκουπίδια και πως από το 2009 έως το 2013 το «τμήμα προστασίας περιβάλλοντος» ανακοίνωσε ότι έχει επιβάλει πρόστιμο σε 89 άτομα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Στερημένη ‘ειδικής εκπαίδευσης’ η Καρπασία» γράφει ότι η κατεχόμενη Καρπασία, που είναι υποβαθμισμένη σε πολλούς τομείς, αντιμετωπίζει και πρόβλημα στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες, καθώς 50 εξ αυτών που ζουν στην χερσόνησο δεν έχουν πρόσβαση παρά μόνο στο δημοτικό σχολείο. Αλλού γράφει ότι ο γεννηθείς στη Λάρνακα, Σεϊχης της Λεύκας, Ναίζ γιόρτασε χθες τα 93 γενέθλιά του παρουσία μαθητών του από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Αλλού αναφέρεται στο εκλογικό συνέδριο στις 30 Ιουνίου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος και γράφει ότι εκτός από τους ανθυποψηφίους Οζκάν Γιοργκαντζίογλου και Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ή Ομέρ Καλιοντζού για την Προεδρία, διεκδικητές θα υπάρξουν και για τις θέσεις επαρχιακών γραμματέων και μελών της κεντρικής επιτροπής.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Οι δουλειές σταμάτησαν» αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της κατεχόμενης Λευκωσίας, όπου πολλές μέρες περνούν χωρίς οι καταστηματάρχες να κάνουν ταμείο έστω και ένα κουρούς (υποδιαίρεση της ΤΛ), ενώ η οικονομική κρίση επηρέασε τα ψώνια των Ε/κ στην περιοχή Αράστα, η παλιά αγορά στο τέρμα της οδού Λήδρας στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ανυπολόγιστης αξίας αρχαία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο καταρρέουν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε μια 15χρονη, η οποία αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα στα κάτω άκρα και θα μπορούσε να περπατήσει αν υποβαλλόταν σε εγχείριση, όμως περιμένει οικονομική βοήθεια γι’ αυτό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Παράδειγμα συνεργασίας στην Λευκωσία» αναφέρεται στη συνεργασία τριών εταιρειών για την ασφαλτόστρωση τριών δρόμων συνολικής έκτασης 10.500 τμ, με τον «δήμαρχο», Καντρί Φελλάχογλου να μιλά για παράδειγμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου χαρακτήρισε σοβαρό βήμα το ότι δεν ήρθη η απόφαση για παρατηρητές εκ μέρους των Τ/κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον ισχυρισμό του «προέδρου» του «συνδέσμου αυτοκινητιστών και περιήγησης», Χασάν Ματζίλα ότι η άδεια για διαγωνισμού ράλι αυτοκινήτου ακυρώθηκε τελευταία στιγμή από το «υπουργείο» παιδείας, νεολαίας και αθλητισμού κατόπιν παρέμβασης του «υπουργού» εσωτερικών Ναζίμ Τσαβούσογλου, ο οποίος τον είχε απειλήσει ακόμη και με εμπρησμό βενζινάδικου δικών του συμφερόντων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή