Ερτούγ: «Τα Βαρώσια είναι το ατού μας κατά κάποιο τρόπο»

Οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποιούν την ΕΕ ως όχημα για να προωθήσουν άμεσα στην Άγκυρα τις δικές τους λύσεις, παρακάμπτοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά, ισχυρίζεται σε δηλώσεις του προς τη διαδικτυακή πύλη κοινοτικής επικαιρότητας, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Οσμάν Ερτούγ.

Ερτούγ: «Τα Βαρώσια είναι το ατού μας κατά κάποιο τρόπο»
4'

Οι δηλώσεις του κ. Ερτούγ έγιναν με αφορμή τις συναντήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και πρέσβεις κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Έρογλου κάλεσε την ΕΕ να δώσει στους Τουρκοκυπρίους μεγαλύτερο ρόλο στις επερχόμενες συνομιλίες για το κυπριακό ζήτημα, ενώ ο κ. Ερτούγ δήλωσε στον EUObserver ότι οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποιούν τις δομές της ΕΕ για να προωθήσουν άμεσα στην Άγκυρα τις δικές τους λύσεις.

«Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ΕΕ ως όχημα για να προωθήσουν ορισμένες προτάσεις προς την Τουρκία, όχι σε εμάς. Είναι οι Τουρκοκύπριοι στους οποίους πρέπει να απευθυνθούν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτή η στάση «είναι συγκαταβατική και αυτό είναι λάθος μήνυμα».

Ο κ. Ερτούγ εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη προόδου κατά τις τελευταίες τεσσεράμισι δεκαετίες και τόνισε ότι το στάτους κβο έχει επιβάλει απομόνωση στο βόρειο τμήμα του νησιού, λόγω του εμπορικού αποκλεισμού και της έλλειψης πρόσβασης σε διεθνές αεροδρόμιο.

Ο ίδιος ισχυρίζεται επίσης ότι δεν πιστεύει πως οι Ελληνοκύπριοι είναι πρόθυμοι να μοιραστούν πλούτο ή εξουσία με τους Τουρκοκυπρίους, «όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και λόγω της προσέγγισης της σημερινής ηγεσίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι διαφορετική από την προηγούμενη».

Επίσης, κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους για αύξηση της εντάσεων στην πορεία μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς χρησιμοποιούν αμερικανικές και ιταλικές εταιρείες για την εξόρυξη φυσικού αερίου σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι σχεδιάζουν να αγοράσουν δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία για τη φύλαξη των εργασιών εξόρυξης και σημείωσε ότι η πρόσφατη ελληνοκυπριακή νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη χρήση τουρκικών ονομάτων στα δημόσια έγγραφα, δεν βοηθά.

Ο ίδιος επανέλαβε την ιδέα της λύσης των δύο κρατών, αντί της επανένωσης, η οποία προωθείται από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, και τόνισε: «Είμαστε σε ένα σημείο όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις μαζί μας με τρόπο προσανατολισμένο στα αποτελέσματα, το συντομότερο δυνατό, με σκοπό την επίλυση του ζητήματος μια για πάντα. Ήρθε η ώρα να θάψει το τσεκούρι [του πολέμου]», πρόσθεσε.

Ελληνοκυπριακή πηγή, την οποία το δημοσίευμα επικαλείται χωρίς να κατονομάζει, φέρεται να δήλωσε στον EUObserver ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί το διάλογο με την Άγκυρα, καθώς είναι η Τουρκία που παίρνει όλες τις αποφάσεις, σημειώνοντας ότι «εξήντα τοις εκατό του προϋπολογισμού των Τουρκοκύπριων καλύπτεται άμεσα από την Άγκυρα».

Με 40.000 τουρκικά στρατεύματα και μεγάλη τουρκική μειονότητα στο νησί, η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι οι επαφές με την Άγκυρα μέσω της ΕΕ αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για να βρεθεί μια πρακτική λύση. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Τουρκοκύπριους, έχουμε τον ίδιο τρόπο ζωής και σκέψης. Έχουμε μόνο πρόβλημα με την πολιτική της Τουρκίας», ανέφερε.

Ένα ακόμη ζήτημα διαφωνίας είναι αυτό της πόλης-φαντάσματος των Βαρωσίων, σημειώνει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον κ. Ερτούγ, η πόλη των Βαρωσίων δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής διευθέτησης και η μοίρα τους δεν μπορεί να αποφασιστεί με χωριστές διαπραγματεύσεις. «Τα Βαρώσια είναι ένα πολύ πολύτιμο μέρος της επικράτειας, είναι το ατού μας κατά κάποιο τρόπο», ανέφερε ο ίδιος στον EUObserver.

Η ελληνοκυπριακή πηγή αναφέρει για το θέμα ότι οι Ελληνοκύπριοι σχεδιάζουν να προβάλουν πρόταση αμοιβαίου οφέλους στις νέες ειρηνευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με την οποία τα Βαρώσια θα διοικούνται από τον ΟΗΕ, προκειμένου να επισπευστεί η ανοικοδόμησή τους. Σε αντάλλαγμα, θα ανοίξουν στο εμπόριο το λιμάνι της Αμμοχώστου και θα επιτρέψουν στους Τουρκοκύπριους τις άμεσες εξαγωγές των προϊόντων τους στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το λιμάνι βρίσκεται σήμερα υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και χρησιμοποιείται από τους Τουρκοκύπριους, αλλά δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο.

Επίσης, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να ανοίξει η ίδια η Τουρκία τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στους Ελληνοκύπριους. Εάν η Άγκυρα συμφωνήσει, τότε η Κύπρος θα άρει βέτο που επέβαλε το 2009 κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει.

Το δημοσίευμα καταλήγει, αναφέροντας ότι, σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πηγή, "θέλουμε μιαν επανενωμένη Κύπρο και χρειαζόμαστε μια αλλαγή και ένα βήμα προς μια λύση».

ΠΗΓΗ ikypros

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή