Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι προσπάθειες για σχηματισμό «κυβέρνησης», τα σχόλια και οι αντιδράσεις των κομμάτων, καθώς και οι εορτασμοί της 1ης Αυγούστου ως μέρα κοινωνικής αντίστασης είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν και σήμερα στο τ/κ Τύπο.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
4'

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Να φύγει ο Σουτζούογλου και να έρθω εγώ», αναφέρει ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ, μετά την μη «επανεκλογή» του ως «βουλευτής» την περασμένη Κυριακή, αρνείται πεισματικά να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΚΕΕ, και κάνει σενάρια για το πώς να εισέλθει εκ νέου στη «βουλή», όπως για παράδειγμα ο Φαϊζ Σουτζούογλου, «βουλευτής» του κόμματος, υποβάλει υποψηφιότητα για τις «δημαρχικές εκλογές» τον επόμενο χρόνο και σε περίπτωση που εκλεγεί, ο Κιουτσιούκ να είναι υποψήφιος για τη θέση του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, σε απάντησή του προς τους ισχυρισμούς ότι πριν από τις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι πήγε μεν στην Άγκυρα αλλά δεν συναντήθηκε με τον Ερντογάν. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων ΚΤΟΣ, Σενέρ Ελτσίλ, δήλωσε ότι στις «εκλογές» δεν υπάρχουν νικητές και ότι η νίκη θα έρθει μόνο με την αντίσταση των Τουρκοκυπρίων στα μέτρα που προσπαθεί να επιβάλει η Άγκυρα στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν είμαστε υπόχρεοι σε κανένα», γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ασίμ Ακάνσοι, έστειλε το μήνυμα στα κόμματα με τα οποία υπάρχει η πιθανότητα το κόμμα του να σχηματίσει συνασπισμό και κυρίως στο κόμμα του Σερντάρ Ντεκτάς, ότι το ΡΤΚ δεν χρειάζεται κανένα. Αλλού γράφει ότι σε σημερινή τελετή θα γιορταστούν μαζί, η 37η επέτειος της δημιουργίας της Διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας, η 55η επέτειος της ίδρυσης της ΤΜΤ (Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης), καθώς και η 442η επέτειος της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η «πρωθυπουργός» Σιμπέρ Σιμπέλ δήλωσε ότι το ΡΤΚ δεν έχει σκοπό να είναι οπωσδήποτε στην εξουσία, αν δεν υπάρξει συναίνεση με τα άλλα κόμματα σχετικά με τους κοινούς στόχους και αν πρέπει να κάνει υποχωρήσεις στις αρχές του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Πάλι το ΚΕΕ, πάλι γενικό συνέδριο, πάλι χάος», γράφει ότι ενώ οι κύκλοι του ΚΕΕ περιμένουν με ανυπομονησία την παραίτηση του Ιρσέν Κιουτσιούκ ώστε να αρχίσουν οι προετοιμασίες για το έκτακτο εκλογικό συνέδριο του κόμματος, άρχισαν ήδη οι αντιπαλότητες μεταξύ των μελών του. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΕ, Νετζντέτ Νούμαν, αντέδρασε έντονα στην κατηγορία του Ιρσέν Τατάρ ότι εξαιτίας του Ιρσέν Κιουτσιούκ έχει διασπαστεί το ΚΕΕ και ο ίδιος κατηγόρησε τον Τατάρ ότι είναι φερέφωνο του Έρογλου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σήμερα θα γίνουν εορτασμοί της 1ης Αυγούστου ημέρα της κοινωνικής αντίστασης, η επέτειος ίδρυσης της Διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας, της ίδρυσης της ΤΜΤ και της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Επισπεύσετε τις διαπραγματεύσεις», αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε τη θητεία των Ειρηνευτικών Δυνάμεων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014 και ζήτησε από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επιταχύνουν τις διαδικασίες των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η «πρωθυπουργός» Σιμπέρ Σιμπέλ δήλωσε ότι ο κοινός στόχος στην προσπάθεια σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» πρέπει να είναι το καλό του λαού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι συνεχίζονται αρνητικές επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας και ότι η ρύπανση έχει φτάσει μέχρι την παραλία του Τρικώμου.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με πηχυαίο τίτλο «Δεν είναι παζάρεμα είναι πρόγραμμα», αφιερώνει όλο το πρωτοσέλιδο του στις προσπάθειες για σχηματισμό συνασπισμού νέας «κυβέρνησης», και παραθέτει τις φωτογραφίες και τα σχόλια των αντιπροσώπων των κομμάτων. Συγκεκριμένα γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ασίμ Ακάνσοι, είπε ότι το κόμμα του δεν θα κάνει παζαρέματα θα δουλέψει με πρόγραμμα. Ο ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος Μπενγκιού Σόνια είπε ότι οι ισχυρισμοί ότι το κόμμα του ζήτησε πέντε θέσεις στο «υπουργικό συμβούλιο» δεν αληθεύουν. Από την άλλη ο «βουλευτής» του ΚΕΕ Ναζίμ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είναι δυνατή μια συνεργασία με το ΡΤΚ. Παράλληλα ο Ερσίν Τατάρ του ΚΕΕ δήλωσε ότι είναι νωρίς ακόμα για οποιοδήποτε σχόλιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή