Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η καταστροφή στον κατεχόμενο Λιμνίτη από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Πύργο Τυλληρίας και πέρασε στις κατεχόμενες περιοχές, είναι το κύριο θέμα στον τ/κ Τύπο που αναφέρει ότι η έκταση που κάηκε ισοδυναμεί με 925 γήπεδα ποδοσφαίρου και κάνει σύγκριση με την πυρκαγιά στον Πενταδάκτυλο το 1995.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
3'

Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις Έρογλου, που μετέβη επιτόπου, ότι πρέπει να συζητηθεί εάν ήταν πυρκαγιά τυχαία ή κακόβουλη

Στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες δημοσιεύονται, επίσης, ειδήσεις για το θάνατο σε τροχαίο του «δημάρχου» του κατεχόμενου Άγιου Αμβρόσιου, τον πνιγμό ενός 20χρονου που ψάρευε στην Καρπασία με ψαροντούφεκο, τη σημερινή συνάντηση Ερντογάν – Οζγκιουργκιούν, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Έγινε στάχτη» αναφέρεται στην πυρκαγιά στο Λιμνίτη, γράφοντας ότι ο απολογισμός είναι ότι κάηκε έκταση ίση με 925 ποδοσφαιρικά γήπεδα, 200.000 δέντρα και πως ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι είναι η τρίτη φορά που φωτιά που ξεκινά από τον Πύργο Τυλληρίας περνά στις κατεχόμενες περιοχές, αφήνοντας υπόνοιες ότι δεν είναι σύμπτωση. Αλλού γράφει ότι ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, που είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΚΕΕ, μετέβη στην Τουρκία και θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν δικής του πρόσκλησης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σήμερα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του ΡΤΚ για το σχηματισμό «κυβέρνησης».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Πολύ μεγάλη η ζημιά» γράφει επίσης για την πυρκαγιά στον Λιμνίτη, αναφέροντας ότι θα χρειαστούν 15 χρόνια για να επανέλθει η καμένη φύση, ενώ κάποιοι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για σαμποτάζ και θεωρούν πλέον όρο την απόκτηση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο «δήμαρχος» του κατεχόμενου Άγιου Αμβρόσιου, Ερντάλ Μπαρούτ, που ήταν από τα πλέον αγαπητά πολιτικά πρόσωπα, έχασε τη ζωή του χθες το πρωί σε τροχαίο δυστύχημα κοντά στον Άγιο Επίκτητο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον πνιγμό ενός 20χρονου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ριζοκαρπάσου και Χρυσής Ακτής, όπου ασχολείτο με ψάρεμα με ψαροντούφεκο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ντροπή του ελικοπτέρου!» γράφει ότι ένα από τα ομορφότερα δάση μιας «χώρας» φτωχής σε δάση, καίγεται μπροστά στα μάτια μας και εμείς ακόμη συζητούμε εάν θα πάρουμε ή όχι πυροσβεστικό ελικόπτερο. Αλλού γράφει για το θάνατο του 43χρονου Μπαρούτ, η κηδεία του οποίου θα γίνει σήμερα στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η μεγάλη αγάπη του 20χρονου Ονούρ Καντιλί από τον κατεχόμενο Άγιο Θεόδωρο του κόστισε τη ζωή, αφού πνίγηκε κάνοντας ψαροντούφεκο στις ακτές του Ριζοκάρπασου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Βαρύς ο απολογισμός» γράφει ότι η πυρκαγιά στον κατεχόμενο Λιμνίτη κατέκαυσε περίπου 1000 εκτάρια γης, μεταξύ τους και πεύκα, κυπαρίσσια και ακακίες που είχαν φυτευτεί πριν 13 χρόνια, συνολικά 200.000 δέντρα. Η φωτιά ήταν σε μέγεθος το 1/6 της πυρκαγιάς στον Πενταδάκτυλο το 1995, αναφέρεται. Αλλού γράφει ότι ο Ερντάλ Μπαρούτ που έχασε τη ζωή του σε οδικό δυστύχημα ήταν για δεύτερη θητεία με το ΔΚ-ΕΔ «δήμαρχος» του Αγίου Αμβροσίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακανσόι δήλωσε ότι σήμερα η κεντρική επιτροπή του κόμματος θα συζητήσει τις γραπτές αξιολογήσεις που θα έρθουν από το ΚΕΕ και το ΔΚ για τις διεργασίες για το σχηματισμό «κυβέρνησης».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Τραγικό» γράφει ότι ο απολογισμός για τον Λιμνίτη είναι βαρύς: μια περιοχή ίση με 925 γήπεδα ποδοσφαίρου και 200.000 δέντρα έγιναν στάχτη, που αντιστοιχεί στο 1,3% της συνολικής δασικής έκτασης του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι σε πένθος βρίσκεται ο Άγιος Αμβρόσιος για το θάνατο του «δημάρχου» του, Ερντάλ Μπαρούτ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στον πνιγμό του 20χρονου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή