Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η πληροφορία ότι το αεροπλάνο που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Τραπεζούντας στην Κύπρο για τον αποψινό αγώνα με τον Απόλλωνα για το Γιουρόπα Λιγκ, προσγειώθηκε απευθείας στη Λάρνακα και όχι μέσω Ρόδου, είναι το κύριο θέμα στις περισσότερες τ/κ εφημερίδες, που σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 1974.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
5'

Άλλα θέματα αφορούν έκκληση του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παρακαθίσει σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, η έλευση ή όχι του τεθωρακισμένου ΤΟΜΑ στα κατεχόμενα, δίκτυο πώλησης κλεμμένων αυτοκινήτων από την Βρετανία στα κατεχόμενα, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Απευθείας πτήση από την Τουρκία στην Λάρνακα» γράφει για ένα ακόμη ταμπού που γκρεμίστηκε και πως για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε πτήση από την Τουρκία απευθείας στο «νότο» της Κύπρου και αυτή έγινε από το ιδιωτικό αεροπλάνο ελληνικής εταιρείας που μετέφερε την ομάδα της Τραπεζούντας για τον αποψινό αγώνα με τον Απόλλωνα για το Γιουρόπα Λιγκ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την έλευση του ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένο όχημα μάχης) και ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου ανέφερε χθες ότι μοιράστηκε τις ευαισθησίες για το θέμα με τα αρμόδια σώματα, εννοώντας προφανώς τη διοίκηση των «δυνάμεων ασφαλείας». Αλλού γράφει ότι στην Τουρκία έχει δοθεί στα παιδιά της δευτέρας τάξης δημοτικού ένα βιβλίο ποιημάτων που τα καλεί σε πόλεμο και δημοσιοποιεί τους στίχους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό δεν έχει δοθεί στους αντίστοιχους μαθητές των σχολείων στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Προσοχή στο δίκτυο» γράφει για δίκτυο που φέρνει στα κατεχόμενα υπερπολυτελή αυτοκίνητα από τη Βρετανία, τα οποία όμως φέρονται κλεμμένα και όταν περνούν στις ελεύθερες περιοχές διαπιστώνεται ότι έχει αλλοιωθεί ο αριθμός πλαισίου τους. Τα αυτοκίνητα αυτά δηλώνονται ως κλεμμένα στις ασφαλιστικές εταιρείες στη Βρετανία, ενώ για την υπόθεση έχει ειδοποιηθεί και η Ιντερπόλ. Αλλού γράφει ότι το έγγραφο που αφορούσε τον εκτελωνισμό του ΤΟΜΑ υπογράφηκε από τον απερχόμενο «διευθυντή» του «υπουργείου» δημοσιονομικών, χωρίς να ειδοποιηθεί ο «πρωθυπουργός» ή ο «υπουργός» δημοσιονομικών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ένα μωρό 18 μηνών στα κατεχόμενα κλαίει με δάκρια από αίμα και ο πατέρας του που χώρισε από την μητέρα του, διαμαρτύρεται πως εδώ και 25 ημέρες που συμβαίνει αυτό δεν μπορεί να δει τον γιο του γιατί δεν τον αφήνει η μητέρα του μικρού Αρντά παρά το ότι το «δικαστήριο» έχει ορίσει τις ώρες και μέρες που μπορεί να τον δει.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Από την Τραπεζούντα στη Λάρνακα» γράφει ότι η Τράπζονσπορ μετέβη με απευθείας πτήση από την τουρκική πόλη στη Λάρνακα, πράγμα το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 1974, αναφέροντας ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατόπιν πρωτοβουλιών, έδωσε για πρώτη φορά έγκριση για την προσγείωση. Αλλού γράφει ότι ένα από τα θέματα που προκάλεσαν έντονες διαμάχες ήταν η θεολογική σχολή στα κατεχόμενα, η οποία άρχισε τη λειτουργία της φέτος χωρίς να κάνει εγκαίνια και χωρίς να ακουστεί τίποτε. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στην έκκληση του συνδέσμου θαλασσαιμικών πριν 10 ημέρες για αίμα υπήρξε έντονη ανταπόκριση από πολίτες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνδέσμους και σε αυτό το χρονικό διάστημα μαζεύτηκαν 250 μονάδες αίματος.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Να συναντηθούμε χωρίς προϋποθέσεις» αναφέρεται σε δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου για το Κυπριακό, ο οποίος είπε πως είναι σημαντικό μια συμφωνία να ανοίξει το δρόμο για να ζήσουν με ασφάλεια οι Τ/κ στο μέλλον. Αλλού γράφει ότι τζαμί στην κατεχόμενη Περιστερωνοπηγή βρίσκεται στο σκοτάδι εδώ και τρεις ημέρες αφού εδώ και τρία χρόνια δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος που έφθασε τις 3.500 ΤΛ (1400 ευρώ περίπου) και του το έκοψαν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «πρόεδρος» της λεγόμενης επιτροπής νομικών και πολιτικών υποθέσεων της ψευδοβουλής, «βουλευτής» του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουμάν δήλωσε ότι η διοίκηση του «δημοσίου τομέα» έχει απομακρυνθεί από το νόμιμο και έχει γίνει έθιμο πια να εφαρμόζονται πρακτικές εκτός «νόμων» και «κανονισμών». (σσ Στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα περιλαμβάνονται «συνταγματικές» ρυθμίσεις και για το «δημόσιο»).

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Από την Τραπεζούντα στη Λάρνακα» γράφει ότι το αεροπλάνο που μετέφερε την Τράπζονσπορ στην Κύπρο για τον αγώνα της με τον Απόλλωνα άλλαξε ρότα στον αέρα και προσγειώθηκε κατευθείαν στη Λάρνακα. Ο «υπεξ» Οζντίλ Ναμί δήλωσε στην εφημερίδα ότι μετά από επαφές του με αρμοδίους του τουρκικού ΥΠΕΞ έμαθε πως με πρωτοβουλία των Ελλήνων πιλότων του αεροσκάφους, αυτό άλλαξε πορεία εν πτήση και προσγειώθηκε στη Λάρνακα. Αλλού γράφει ότι ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δήλωσε χθες ότι το ΤΟΜΑ δεν ήρθε στα κατεχόμενα και έχουν μεταφέρει τις ευαισθησίες τους για το θέμα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η δήλωση του «βουλευτή» του ΔΚ, που προέρχεται από το ΚΕΕ, Χασάν Τατσόι ότι δεν μπορεί να πει σίγουρα πως δεν θα υπάρξει επιστροφή στο ΚΕΕ έφερε τα πάνω-κάτω στο τ/κ Δημοκρατικό κόμμα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή