Ρωσία: Θα βοηθήσουμε στη φύλαξη των εγκαταστάσεων χημικών της Συρίας
Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στη φύλαξη των εγκαταστάσεων χημικών όπλων της Συρίας όταν αρχίσει η διαδικασία καταστροφής των όπλων αυτών και των εργοστασίων τους, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
"Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στη φύλαξη των εγκαταστάσεων αυτών όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία", τόνισε ο Ριαμπκόφ σε έκθεση όπλων, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ κατέληξαν στις αρχές του μήνα σε συμφωνία βάσει της οποίας ο 'Ασαντ θα πρέπει να υποβάλει μια πλήρη καταγραφή των αποθεμάτων των χημικών όπλων και ότι θα επιτρέψει την καταστροφή τους ως τα μέσα του 2014.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ριαμπκόφ καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία για την έκδοση απόφασης για τα χημικά όπλα, η οποία θα είναι αποδεκτή από τη Ρωσία και από τις δυτικές χώρες.
Σύμφωνα με διπλωμάτη, οι μεγάλες δυνάμεις που συνήλθαν χθες στη Νέα Υόρκη, σημείωσαν πρόοδο προς την κατεύθυνση αυτή. Οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) κατέληξαν σε συμφωνία "στα κύρια σημεία" μιας απόφασης του ΟΗΕ για το συριακό χημικό αφοπλισμό.
"Σημαντική πρόοδος επετεύχθη σε ορισμένα σημεία, ωστόσο παραμένουν διαφωνίες και θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες", δήλωσε άλλος διπλωμάτης.
Δυτικοί και Ρώσοι διαφωνούν εδώ και ημέρες για τον τρόπο με τον οποίο θα πεισθεί η Συρία να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξάλειψης των χημικών της όπλων που ανακοινώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη.
Την Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας μια "αυστηρή" απόφαση, με "επιπτώσεις" για το καθεστώς 'Ασαντ στην περίπτωση που δεν τηρήσει την υπόσχεσή του να καταστρέψει τα χημικά όπλα.
Στη Δαμασκό, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων υπό τον 'Αακε Σέλστρομ επέστρεψε για να ερευνήσει καταγγελίες των δύο πλευρών για χρήση χημικών όπλων στις συγκρούσεις σ' ολόκληρη τη χώρα.
Κατά τη σύνοδο στην έδρα του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι-μουν και οι υπουργοί υπογράμμισαν εξάλλου "ότι είναι σημαντικό να αυξηθούν οι προσπάθειες για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και στις γειτονικές χώρες", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Μάρτιν Νεζίρκι.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από δυο εκατομμύρια Σύροι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες και περίπου έξι εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.
Το μεγαλύτερο αριθμό των σύρων προσφύγων έχει δεχθεί ο Λίβανος, οι αρχές του οποίου τούς υπολογίζουν σε πάνω από 1,2 εκ.
Η πρώτη σύνοδος της διεθνούς ομάδας υποστήριξης προς το Λίβανο, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε αργά χθες στον ΟΗΕ.
Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σύρους πρόσφυγες, αυξάνοντας σε πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια τη συνολική βρετανική βοήθεια.