Πώς μπορεί να εξαφανίστηκε το αεροπλάνο;

Τα πιο επικίνδυνα στάδια για ένα αεροπλάνο είναι η απογείωση και η προσγείωση και πιο σπάνια ενώ βρίσκεται στον αέρα...

Πώς μπορεί να εξαφανίστηκε το αεροπλάνο;
3'

Η εξαφάνιση του Boeing 777 το πρωί του Σαββάτου έχει οδηγήσει τους εμπειρογνώμονες να πιστεύουν πως ότι έγινε, έγινε γρήγορα και οι πιλότοι δεν κατάφεραν να κάνουν πολλά πράγματα αφού δεν είχαν καθόλου χρόνο για να εκπέμψουν σήμα SOS.

ei1

Σύμφωνα με έναν πρώην μηχανικό Boeing, αυτή τη στιγμή, σε αυτό το πρώιμο στάδιο, δεν ξέρουμε πολλά πράγματα και κάνουμε μόνο εικασίες. Τα στρατιωτικά ραντάρ δείχνουν ότι το εξαφανισμένο αεροπλάνο μπορεί να γύρισε πίσω πριν την εξαφάνιση ενώ και οι αρχές ερευνούν το γεγονός με τις τέσσερις ύποπτες ταυτοποιήσεις. Αν τελικά οι πληροφορίες για τη «στροφή» του αεροπλάνου ισχύουν, τότε εγείρονται περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι πιλότοι δεν έστειλαν σήμα βοήθειας.

ei2

«Είτε το αεροπλάνο καταστράφηκε, είτε έγινε κάποια εγκληματική πράξη, έγινε τόσο γρήγορα που οι πιλότοι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. » δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Leeham.

Εντωμεταξύ, μόλις το 9% των αεροπορικών θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν όσο το αεροπλάνο βρίσκεται στον αέρα.

Το Boeing 777 έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις ασφάλειας στην ιστορία της αεροπορίας. Μετέφερε πρώτο επιβάτες τον Ιούνιο του 1995 και συνέχισε επί 18 χρόνια χωρίς θανατηφόρο ατύχημα. Αυτό το... σερί έφτασε στο τέλος της με τη συντριβή του Asiana τον Ιούλιο του 2013. Τρεις από τους 307 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους στη συγκεκριμένη πτήση.

ei3

"Είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα αεροπλάνα που κατασκευάστηκε ποτέ," είπε ο John Goglia, πρώην μέλος του Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών στις ΗΠΑ.

Μερικές από τις πιθανές αιτίες για την εξαφάνιση του αεροπλάνου είναι:

- Τα περισσότερα αεροσκάφη είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο το οποίο είναι ευαίσθητο στη διάβρωση κατά την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε περιοχές υψηλής υγρασίας. Αλλά λόγω της μακράς ιστορίας του αεροπλάνου και τα εντυπωσιακό ρεκόρ ασφάλειας, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια αποτυχία είναι μάλλον απίθανη.

ei4

Η μεγαλύτερη απειλή για την ακεραιότητα του αεροσκάφους είναι η συνεχής συμπίεση και αποσυμπίεση της καμπίνας κατά την απογείωση και την προσγείωση. Τον Απρίλιο του 2011, η Southwest Airlines Boeing 737 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση λίγο μετά την απογείωσή του από το Φοίνιξ αφού η άτρακτος του αεροπλάνου υπέστη ρήξη. Το αεροπλάνο, με 118 επιβαίνοντες, προσγειώθηκε με ασφάλεια. Αλλά μια τέτοια ρήξη είναι λιγότερο πιθανή σε αυτήν την περίπτωση.

- Κακοκαιρία. Τα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένο να πετάει μέσα από πιο έντονες καταιγίδες. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2009, μια πτήση της Air France από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι συνετρίβη κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι λανθασμένες αποφάσεις από τους πιλότους, οδήγησε το αεροπλάνο στη θάλασσα. Οι 228 επιβάτες και το πλήρωμα έχασαν τη ζωή τους. Οι πιλότοι δεν εξέπεμψε σήμα για βοήθεια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή