Σχέδιο μεταφοράς της τουρκικής πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη;

Ενώ η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος....

2'

Ενώ η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να επεξεργάζεται σχέδιο μεταφοράς της πρωτεύουσας από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Vatan.

Η αρθρογράφος της εφημερίδας, Ρουχάτ Μενγκί, ερμήνευσε με αυτό τον τρόπο την πρόσφατη ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού περί περιφερειακής διχοτόμησης της Κωνσταντινούπολης, σε ευρωπαϊκή και ανατολική.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει ανάψει φωτιές στους πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας, καθώς πρόκειται για αλλαγή της πρωτεύουσας που είχε επιλέξει ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ.

Μάλιστα, συνδυαζόμενο με τον τίτλο της προεκλογικής καμπάνιας του AKP, «Η Τουρκία είναι έτοιμη. Στόχος 2023», κάποιοι φοβούνται ότι έτσι θα σηματοδοτηθεί η μεταβολή του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Άλλωστε, χαρακτηρίζουν «τρελό» και «υπερβολικό» το πολιτικό πρόγραμμα του AKP διάφοροι αναλυτές. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει σαφώς ότι η χώρα είναι έτοιμη να εξελιχθεί σε μία από τις 10 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, δηλαδή μέχρι το έτος 2023. Επίσης, σε παλιότερες δηλώσεις του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είχε αναφέρει ότι μέχρι το 2023, στην 100η επέτειο από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, θα έχει συντελεστεί η «ενοποίηση των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» σε επίπεδο επιρροής της Τουρκίας.

Μέρος αυτού του «τρελού» σχεδίου αποτελεί κατά την αρθρογράφο της Vatan και η μεταφορά της πρωτεύουσας, η οποία καταλήγει στο άρθρο της: «Νομίζω ότι, αν το AKP κερδίσει τις εκλογές, θα δούμε να αλλάζει η πρωτεύουσα που είχε αποφασίσει ο Κεμάλ Ατατούρκ».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή