Αργεντινή: Απήγαγαν μάρτυρα σε υπόθεση εγκλημάτων της δικτατορίας

Ζωντανός βρέθηκε ο μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση δολοφονίας...

1'

Ζωντανός βρέθηκε ο μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση δολοφονίας ενός επισκόπου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Βιντέλα στην Αργεντινή (1976-83), μετά την εξαφάνισή του, τρεις ημέρες πριν.

Ο 52χρονος Βίκτορ Όσκαρ Μαρτίνες έφυγε από το σπίτι του την Δευτέρα για να πάει στο γραφείο ενός συμβολαιογράφου αλλά δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Η οικογένειά του ενημέρωσε τις αρχές για την εξαφάνιση, τονίζοντας ότι πολλά χρόνια πριν είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του.

Όπως αποδείχτηκε, ο Μαρτίνες είχε απαχθεί. Κατά την τριήμερη ομηρία του «κρατήθηκε σε ένα δωμάτιο, του φέρθηκαν καλά, δεν τον χτύπησαν, του έδωσαν χάπια και του είπαν τι πρέπει να καταθέσει» στη δίκη για το θάνατο του δε Λεόν, είπε η δικηγόρος του, Γκαμπριέλα Σκόπελ. «Ήταν σε κατάσταση σοκ και τραύλιζε», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο πελάτης της επανεμφανίστηκε σε μια συνοικία στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο Μαρτίνες ήταν ο μοναδικός συνεπιβάτης στο όχημα, στο οποίο βρήκε το θάνατο ο επίσκοπος Κάρλος Πόνσε δε Λεόν, στις 11 Ιουλίου 1977. Ο θάνατος του επισκόπου θεωρήθηκε τότε τροχαίο δυστύχημα. Οι δικαστικές αρχές ωστόσο υποψιάζονται ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία. Κυριότερος ύποπτος είναι ο πρώην αντισυνταγματάρχης Μανουέλ Φερνάντο Σεντ Αμάν, εναντίον του οποίου διεξάγονται πολλές έρευνες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή